Zincir marketler kapansın, fiyatlar otomatik zaten düşer!

Zincir marketler kapansın, fiyatlar otomatik zaten düşer!

Yayın: 19.08.2022 11:47
Paylaş:
A+ A-

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, Perakende Yasası’nın bir an önce çıkması ve zincir marketlerin açılış saatlerine, bulundukları konuma ve sattıkları ürünlere yönelik kurallar getirilmesi gerektiğini belirtti.

TEKNE BİLE SATIYORLAR

Yüzlerce farklı ürünün bir dükkanda satılmasının ticari ahlaka aykırı olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Tekne satan zincir market bile var. Şuan sistem hızla tekelleşmeye doğru gidiyor” dedi.

TARIM KOOPERATİFLERİNE YAPILAN DESTEK KÜÇÜK ESNAFA YAPILMALIDIR

Başkan Yıldırım, Tarım Kredi Kooperatif marketlere yapılan desteğin küçük ve yerel esnafa da yapılması gerektiğini hatırlatarak, “Zincir marketlerin zarar vermeği sektör kalmadı. Metrekare sınırlaması ve tüm ürünlerin satılmasının önüne geçilmelidir” diye konuştu.

KÜÇÜK ESNAF MUMLA ARANACAK

Esnaf Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım şuan ki konjonktürde küçük esnafın değerinin az bilindiğini ve yakın bir gelecekte mumla aranacağını ifade ettiği açıklamasında şunları kaydetti; “Gıda fiyatların yükselmesindeki en temel neden ulusal marketlerdir. Bunlar küçük esnaflar yok oldukça gerçek yüzlerini göstermeye başladılar. Çok şubeleşmenin verdiği avantajla piyasadaki ürünleri çekip, tekele geçirip ürün fiyatlarında gereksiz artışa neden oluyorlar. 4 – 5 ulusal market birçok kalemde ürünleri piyasadan çekiyor- piyasada az olan ürün değerlenince istedikleri fiyattan şubelerinde satıyorlar. Ulusal marketler kapansın fiyatlar otomatik zaten düşer. Bir mağazanın açılması, kiralanması, dekoru, demirbaşları, çalışanları tüm bu giderler için milyonlar harcanıyor. Bu paraların fiyatlara yansımaması mümkün değil. Zaten yansıyor da. İndirim diye duyurdukları çoğu ürün yerel esnaflarımızda daha uygun.

Şu an gündemde olan tarım kredi kooperatiflerine yapılan destekler küçük ve yerel esnafa yapılsın. Perakende yasası biran önce çıkmalı. Ulusal marketlerin tüm mahallelerimizde bakkal ruhsatı ile çalışması engellenmeli. Metrekare sınırlaması, tüm ürünlerin satılmasının önüne geçilmeli. Bunların zarar vermediği sektör kalmadı. Şuan sistem hızla tekelleşmeye gidiyor. Kırtasiye, züccaciye, manav, kasap, tuhafiye, elektronik, beyaz eşya, mobilya ve akla gelecek tüm sektörlerdeki esnaflarımızın sattığı ürünler bunlar aracılığı ile satılıyor. Bir ulusal market tekne bile satıyor.

Eskiden hava parası ile işyeri bulunmazken şimdi her yer kiralık işyeri ile dolu. internet üzerinden yapılan ticarete sınırlama getirilmeli. Şu an için değeri az bilinen küçük esnaf, inanıyorum ki; yakın gelecekte mumla aranacak. Bu konu içerikli dilekçemizin ilgili makamlara verileceğini esnaflarımıza duyurur, tüm esnaflarımıza hayırlı bereketli sağlıklı günler dileriz. Esnafımız için çok çalışacağız.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’in 4 aylık Türk somonu ihracatı yüzde 56 arttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 10.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'den ocak-nisan döneminde yapılan Türk somonu ihracatı yüzde 56 artarak 44 milyon 292 bin 248 dolara ulaştı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, bölgeden 19 ülkeye 8 bin 633 ton Türk somonu ihraç edildiğini söyledi.

Bu ihracattan 44 milyon 292 bin 248 dolar gelir sağlandığını belirten Kalyoncu, ihracatın 4 bin 89 ton karşılığı 28 milyon 479 bin 226 dolar kazanılan geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 111, değerde de yüzde 56 arttığını ifade etti.

Kalyoncu, bölge ihracatında Rusya Federasyonu'nun ilk sırada yer aldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgemizden yılın 4 ayında Rusya Federasyonu'na 28 milyon 856 bin 841 dolarlık Türk somonu satıldı. Rusya'yı 8 milyon 980 bin 729 dolarla Vietnam, 3 milyon 123 bin 818 dolarla Japonya takip etti. Bu dönem geçen yılın aynı döneminden farklı Mısır, Ukrayna, Çin Halk Cumhuriyeti, Litvanya, Filipinler, Malezya, İspanya, Kenya, Fransa ve Danimarka'ya da dış satım gerçekleştirildi.”

– Bölge ihracatının yüzde 65'i Trabzon'dan

Bölge ihracatının değerde yüzde 65'inin Trabzon'dan gerçekleştirildiğine dikkati çeken Kalyoncu, “Trabzon'dan ocak-nisan döneminde 5 bin 592 ton Türk somonu ihraç edilerek karşılığında 28 milyon 679 bin 781 dolar kazanıldı. Kentten geçen yılın aynı döneminde 2 bin 974 tonluk Türk somonu ihracatından 20 milyon 304 bin 9 dolar gelir elde edilmişti.” ifadesini kullandı.

Kalyoncu, Trabzon'dan yapılan Türk somonu ihracatının da geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 88, değerde ise yüzde 41 arttığına dikkati çekti.

İhracattaki artışının sevindirici olduğunu dile getiren Kalyoncu, Türk somonu ihracatından beklentinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.