Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
25 Ağustos, 2022 15:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük çarşı merkezi ile Beşbinevler arası 1,5 saat!

blank Karabük’te Kardemir girişi ve Balıklar kayası mevkiinde eş zamanlı olarak başlayan kavşak çalışmaları trafiği felç etti. Özellikle Medikar Hastanesi önünde trafiğin tek şeride düşmesi ile daralan ve sıkışan trafik büyük şehirlerdeki yoğunluğu aratmadı ve kente bir ilki yaşattı. Yaklaşık 5 kilometre mesafesi bulunan Karabük çarşı merkezi ile Beşbinevler mahallesi arasındaki yolu araçlarıyla 1,5 saati aşkın bir sürede geçebilen sürücüler isyan etti. Toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlar da santim santim ilerleyen trafik karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Karabük trafiğinde ilk kez karşılaşılan ve yarın Cuma pazarı olması nedeniyle daha da yoğunlaşması beklenen şehir içi trafiğinin içler acısı hali vatandaşların da tepkisi çekti. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı yaşanan sıkıntıları paylaşırken, alternatif yollar için çözüm önerilerinde bulundu. blankYaşanan yoğunluk nedeniyle ambulans, itfaiye gibi acil durum geçişlerinde yol verme şansının bulunmadığından yakınan vatandaşlar, “Okulların açılmasına bir ay kala bu işlere başlanılması ayrı bir sorun. Şuanda bile özellikle kamu kurumlarında çalışanlar mesaiye nasıl geliyor. Bu güne kadar alternatif yollar üretilemedi Karabük Safranbolu arasında. Şuanda Öğlebeli bahçelerinin yanından geçip üniversite girişinde son bulan yol üniversite ile görüşülüp sadece binek araçlara yol verilecek şekilde düzenlenemez mi, Kapullu Beşbinevler arasındaki yol iyileştirilemez mi. Eskiden belediye otobüsleri Şekera market yanından dönüp Çamkent önünden devam ederek turunu tamamlıyordu, şimdi dönüş yapamadığı için girmiyor Emekli amca teyze Kayabaşından Beşbinevler’den belediye otobüsüne binip Çamkent ve ilerisinde iniyordu, şimdi Şeker’a önünde inmek zorunda, bunlar yaşlı zor yürüyen insanlar. Mutlaka çözüm gerekiyor” diyorlar.
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.