DEVA Partisi’nden ‘DÇ Lisesi Yıkılmasın’ çağrısı

DEVA Partisi’nden ‘DÇ Lisesi Yıkılmasın’ çağrısı

Yayın: 05.12.2022 22:07
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün en eski ve köklü okullarından Demir Çelik Lisesi için depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı alınması kamuoyunda tartışma konusu oldu.

Aynı zamanda inşaat mühendisi ve DÇ Lisesi mezunu da olan DEVA Partisi Karabük İl Başkanı Yusuf Aydın ekibiyle birlikte okul binası önünde açıklama yaparak, “Burası yıkılmasın, restore edilsin” dedi.

Birçok özelliği itibariyle DÇ Lisesi’nin gelecek nesiller için ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Başkan Aydın yarın saat 14’te okul binası önünde yapılacak kitlesel basın açıklaması eylemine katılacaklarını duyurdu ve açıklamasında şunları kaydetti “1954 Yılında Karabük Demir Çelik Lisesi olarak eğitim, öğretim hizmetine başlayan ve “Eğitim Çınarı” olarak adlandırılan Demir Çelik Lisesi maalesef kapatılıyor.

Binlerce Demir Çelik Lisesi mezununda da okulun yıkılmaması için tepki verdiğini görmekteyiz.

Umuyoruz ki bu tepkiler eylemlere dönüşür ve okulumuz yıkılmaz.

Yangından mal kaçırır gibi kış ayının başladığı, eğitim ve öğretimin devam ettiği bir zamanda okulun aniden boşaltılması manidardır.

Demir Çelik fabrikasının emaneti Endüstriyel miraslarımızdan biri olan bu yapının yıkımı halinde telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle söz konusu tarihsel miras okul binasının korunarak gelecek kuşaklara aktarılmalıdır.

Tam 68 yıldır Demir Çelik Lisesi olarak eğitim, öğretim veren ve binlerce mezunu olan Karabük Demir Çelik Lisesi’nin kapatılmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

Üniversite Giriş sınavlarındaki başarısı yıllardır Türkiye ortalamasının üzerinde olan okul, 1993 ÖSYS’de sayısal alanda Türkiye’de 7. sıraya yerleşmiştir.

Demir Çelik Lisesi mezunları politika, bürokrasi, iş hayatı, bilimsel çalışma alanları ve diğer alanlarda başarılı hizmetler vermektedirler.

Karabük’ün en köklü okulu olan Demir Çelik Lisesi’nin başarısı devam ettirilmeli gelecek kuşaklara iletilmelidir.

Bu okulda okumuş, öğretmenlik yapmış, çalışmış insanların anılarını kaybetmemek için, geçmişten kalan emanete sahip çıkmalı başarıların tekrarını sağlamak için binanın restorasyonu yapılmalı ve eğitim öğretime açılmalıdır.

Bu okul gelecek nesiller için bir ilham kaynağıdır, bu yüzden bu eseri gelecek nesillere aktarmak için korunmalıdır. Bu eserler geçmişimizi bize yansıtır bu çok önemlidir. Çünkü geçmişi olmayan bir millet yok olmaya mahkumdur.

Bir yıl önce 24 Kasım 2021’de Öğretmenler günü vesilesiyle ziyaret ettiğimiz Demir Çelik Lisesi müdürü Ender Kan “Okulda güçlendirme kararı alındığını” bizlere söylemişti. Okulda gerçekleştirilen pilav gününde arkadaşlarımızla okulu gezmiş her hangi bir çatlak yada sıkıntı görmemiştik. Okul müdürümüze “okulda gözle görülür bir sıkıntı olmadığını” ilettiğimizde “Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından inceleme yapıldığını” söyledi.

Milli Eğitim müdürümüz Nevzat Akbaş’a okuldaki fiili durumu anlattık. Restorasyona ihtiyacı olduğunu söyledik. Konuyu Milli Eğitim müdür yardımcıları Erdal Üngören ve Mehmet Özdemir’e anlattık. Milli Eğitim bakanlığınca bölgemizde bulunan depreme dayanıksız okulların tespiti için heyet geldiğini ve inceleme yapıldığını ilettiler. Ancak yıkılacağı konusunda bir karar yoktu. Bizde okulumuzun taşıyıcı sisteminde bir sıkıntı olmadığını restore edilmesini bir kez daha söyledik.

Endüstriyel mirasımız olan Demir Çelik Lisemiz gibi Yenişehir Sinemamızı, İşçi Lokalimizi, Mühendisler Lokalimizi Havuzlu bahçemizi ve bize emanet edilen diğer yapıları korumalı, restore etmeli ve yaşatmalıyız.

Bir yapının yıkım kararı almak için;

Zeminde aşırı oturmaların oluşması, taşıyıcı sisteminin onarılamayacak kadar bozulmuş olması, afetlerden dolayı ağır hasar görmüş olması gerekmektedir.

Demir Çelik Lisesinde yaptığımız gözlemsel tespitlerde yukarıdaki durumlar oluşmamıştır. Okul binası güçlendirilerek ve restorasyonu yapılarak yönetmeliklere uygun hale getirilir.

Karabük Valiliği tarafından okulun yıkım kararının alınıp alınmadığı yada restore edilip edilmeyeceği hakkında bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Gerekli açıklamanın en yakın zamanda yapılması ve kamuoyunun aydınlatılması gerekmektedir.

Biz Demir Çelik Liseliler okulumuzun restore edilerek tekrar eğitim ve öğretime açılmasını istiyoruz.”

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Süper metan salımlarının tespiti yapay zeka sayesinde hızlanıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Hollanda Uzay Araştırmaları Enstitüsü (SRON) Kıdemli Araştırmacısı Prof.Dr. Ilse Aben, küresel ısınmaya neden olan ve “süper salıcılar” olarak adlandırılan büyük boyuttaki metan salımlarının tespitinde uydulara ek olarak yapay zekanın kullanıldığını ve bunun işleyişi hızlandırdığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından küresel ısınmanın yüzde 25’inden sorumlu gösterilen metan gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 2020'ye kıyasla yüzde 30 düşürülmesi için 150'den fazla ülke taahhütte bulundu.

BM, bu ülkelerin metan emisyonlarını azaltmasına destek olmak için 2021 yılında Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi'ni kurdu.

Hem doğal kaynaklardan hem de insan faaliyetleri sonucu atmosfere yayılabilen metan gazının ana kaynaklarından birini enerji sektöründeki faaliyetler oluştururken Uluslararası Enerji Ajansına (IEA) göre petrol ve doğal gaz sektöründen kaynaklanan metan salımı en çok sızıntılar nedeniyle yaşanıyor.

Metan emisyonlarıyla mücadelede özellikle “süper salıcılar” (super emitters) olarak adlandırılan devasa metan gazı sızıntılarının tespiti önem taşırken çok büyük miktardaki bu sızıntılar özellikle petrol, doğal gaz ve kömür üretiminin gerçekleştiği sahalarda görülüyor ve haftalarca devam edebiliyor.

İstatistik portalı Statista verilerine göre 2022'de en fazla süper salım, tamamı petrol ve doğal gaz kaynaklı olmak üzere 184 vakayla Türkmenistan'da görüldü. Bu ülkeyi, 155 vakayla Hindistan ve ABD izledi. Hindistan'daki süper salımların birçoğunun kaynağı çöp sahaları olarak belirlenirken ABD'deki vakaların kaynağında petrol ve doğal gaz çalışmaları öne çıktı.

Atmosfere ciddi anlamda metan yükü bırakan süper salıcıların tespiti uydular aracılığıyla yapılan gözlemlerle mümkün olabilirken bu uydu hizmetini sağlamak için küresel çapta girişimler bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) Uzay Ajansının Sentinel-5 Precursor adlı uydusunun verileriyle çalışmalar yürüten TROPOMI (Troposferik İzleme Aracı) programı, bu girişimler arasında en kapsamlı veriyi sağlayanlardan biri olarak gösteriliyor.

SRON'daki kıdemli araştırmacılık görevinin yanı sıra TROPOMI programının eş baş araştırmacısı olan Prof.Dr Ilse Aben, uyduların metan sızıntılarını tespit etmesindeki rolünü AA muhabirine anlattı.

– “Sızıntıları önlemek firmalara da katkı sağlar”

Uyduların, metan sızıntısı ölçümlerini, atmosferden geçen güneş ışığının dalga boyu üzerinden yaptıklarını belirten Aben, “Metan ya da diğer moleküller ışığı emerler ve bu ışık üzerinde belirli bir parmak izleri kalır. Sonrasında bu ışınlar yer yüzeyinden uzaya yansır. Biz de bu ışınların renklerinden ölçümleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Aben, uydular aracılığıyla dünyanın her yerinden, her boyuttaki metan emisyonuna dair veriler elde edebildiklerini, süper salım yapan noktaların yoğunlukla petrol ve doğal gaz üreten bölgeler ile kömür madenciliği ve çöp sahaları olarak karşılarına çıktığını kaydetti.

Bu sızıntıların önüne geçilmesinin özellikle petrol ve doğal gaz üreten firmaların gelirlerine katkı sağlayacağına dikkati çeken Aben, “Petrol çıkarmayı hedefleyen şirketlerin çalışmalarından da gaz yayılıyor. Bu şirketlerin temel amaçları petrol çıkarmak ama çıkan gazı yakalasalar onu da satabilirler. Doğal gaz şirketleri ise zaten doğal gaz çıkarıyorlar, aslında her sızıntı onlar için birer kayıp demek.” tespitinde bulundu.

– BM ülke ve şirketleri bilgilendirip uyarıyor

Uydular sayesinde ilk defa küresel ölçekte süper salıcıların nerede olduğunu görebildiklerini ve bunun bir devrim olduğunu dile getiren Aben, “Daha önce böyle bir şey yaşanmamıştı. Bu kadar çok sayıda olduklarını ve bu kadar büyük olduklarını bilmiyorduk.” ifadelerini kullandı.

Aben süper salımların tespiti sonrası işleyen süreci şöyle özetledi:

“Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi bir metan uyarı sistemi kurdu. Bu sistem tamamen süper yayıcılar üzerine ve verileri de uydular üzerinden alıyorlar. Biz tam olarak neyin sızıntı yaptığını tespit ediyoruz, onlar da bundan sorumlu olan şirkete ya da hükümete ulaşıp durumu iletiyorlar. Bu durum hakkında ne yapacaklarını ve onlara nasıl yardımcı olabileceklerini soruyorlar. Bu işleyiş aslında geçtiğimiz aralık ayında aktif olarak hayata geçirildi, henüz çok yeni bir uygulama. Biz bilim insanları olarak birkaç yıldır sızıntıların kaynaklarını arayıp durumu bildiriyorduk. Ama tahmin edeceğiniz üzere bir bilim insanı Orta Asya'daki birini arayıp 'Bakın sizin bir sızıntınız var.' dediğinde hiç bir şey olmuyordu.”

Uygulamanın başladığı 1 Aralık 2023'ten bu yana BM tarafından ülke ve şirketlere 127 uyarı gönderildiği ve bu uyarılar sonrasında şu ana kadar sadece 1 sızıntının önlendiği bilgisini veren Aden, sürecin hızlandırılması ve daha fazla sızıntının giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu sızıntılar sonucu atmosfere devasa boyutlarda metan yayıldığının altını çizen Aben, “Eğer metan gazı salımlarını düşürmek için bir şeyler yapılması hedefleniyorsa süper salıcılar konusunda bir şeyler yapılması aslında çok kolay ve etkili bir adım olacaktır.” sözlerini sarf etti.

– Yapay zeka katkısı

Uydular aracılığıyla elde edilen verilerin değerlendirilmesi sürecinde yapay zekadan faydalandıklarına değinen Aben, şöyle devam etti:

“TROPOMI her gün milyonlarca gözlem yapıyor. Dolayısıyla bu gözlemler arasında süper salımları tespit etmek için etkili bir yönteminizin olması gerekiyor. Biz de bu noktada yapay zekayı, tespit edilen tüm noktaları tanıması üzerine eğittik. Doktora öğrencilerimizden biri bunu yapabilen bir model geliştirdi. Bu çalışmalar yapay zeka olmadan da sadece uydularla yapılabilirdi ama belirli bir noktada bunu makine öğrenimi ile yapmaya karar verdik. Aksi halde bu çok fazla zaman alıyordu ve yapay zeka aslında büyük bir fark oluşturdu.”

Yapay zekanın bu alana entegre edilmesi üzerine çeşitli girişimler olduğundan bahseden Aben özellikle Google ve Planet gibi haritalama verilerine sahip kurumların teknolojilerinin bu alana adapte edilmesiyle bu sızıntıların tespitinin daha hızlı yapılacağı değerlendirmesinde bulundu.