Milli Eğitim Müdürü Kariyer Günleri Etkinliğine Katıldı

Milli Eğitim Müdürü Kariyer Günleri Etkinliğine Katıldı

Yayın: 10.03.2023 16:06
Paylaş:
A+ A-

İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Karabük Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu’nun davetiyle “Kariyer Günleri” etkinliğine katıldı.

“İmam Hatipliyim Güçlüyüm” projesi kapsamında İmam Hatip mezunu olup hali hazırda kendi alanlarında başarılı ve çeşitli alanlarda kendilerini yetiştirmiş kişilerin hayat tecrübelerini ve mesleki gelişim süreçleriyle ilgili paylaşımlarını kapsayan kariyer etkinliğinde İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, Karabük Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İl Millî Eğitim Müdürü Akba, , Ülkece zorlu bir süreçten geçildiğini ve bu sürecin birlik ve beraberlik içerisinde en kısa sürede atlatılacağını ifade ederek, ” Sevgili öğrencilerim, okul; hayatın tanıtıldığı, insanın sosyalleştiği ve yetiştiği yerdir. Aynı zamanda başarıya ulaşmanın hazzını ve zamanın kıymetini, arkadaşlığı, paylaşmayı, soru sormayı, özgüven kazanmayı ve tecrübe etmeyi öğreten yerdir. Sizlerden beklentimiz iyi yetişmiş, dünyayı tanıyan, kendine güvenen, araştıran, sorgulayan; milli ve manevi değerlerine bağlı birer genç olarak bir üst öğretime geçmenizdir. Karabük Eğitim Ailesi olarak en büyük hedefimiz geleceğimiz, siz çocuklarımızın huzuru ve mutluluğudur. Bunun için de sizlerin en iyi ve en verimli şekilde yetişmeniz için Büyük ve Güçlü Devletimiz eğitime güçlü imkanlar sunmaktadır.

Üzerinizde bir misyon oluşturun. Bol bol kitap okuyun, güzel arkadaşlıklar kurun. Hayırda yarış yapın. Çevrenizi hayra teşvik edin. Kendinizi hem akademik hem de sosyal anlamda geliştirin. Yaşantınızdan haz ve lezzet alın. Bunlar için zamanı en iyi şekilde kullanın ve kıymetini bilin.

Ben de bir imam hatip mezunuyum. O yıllarda güzel arkadaşlıklarımız ve dostluklarımız oldu. Arkadaşlarımız ile bir araya gelerek sohbet ederdik. Birlik ve beraberlik içerisinde güzel anılarımız ve renkli günlerimiz oldu. Şimdi her birimiz çeşitli alanlarda meslek sahibi olduk ve hala dostluğumuz, arkadaşlığımız devam etmektedir. Bu çok önemli ve kıymetli. Arkadaşlığın kıymetini bilin ve kendinize dost biriktirin.

Birbirinden değerli sevgili öğrencilerim, buradan mezun olduğumuzda her ne iş yaparsak yapalım işimizi dürüstlük ve doğruluk üzere ifa edelim. Allah’ın bize lütfettiği nimetlerin kadrini bilip başkalarını da düşünerek gizli ve açık infak ederseniz her zaman mutlu ve huzurlu olursunuz. Sizlere başarılar diliyorum.” ifadelerine yer verdi(.Ramazan Öztürk)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Süper metan salımlarının tespiti yapay zeka sayesinde hızlanıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – Hollanda Uzay Araştırmaları Enstitüsü (SRON) Kıdemli Araştırmacısı Prof.Dr. Ilse Aben, küresel ısınmaya neden olan ve “süper salıcılar” olarak adlandırılan büyük boyuttaki metan salımlarının tespitinde uydulara ek olarak yapay zekanın kullanıldığını ve bunun işleyişi hızlandırdığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından küresel ısınmanın yüzde 25’inden sorumlu gösterilen metan gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar 2020'ye kıyasla yüzde 30 düşürülmesi için 150'den fazla ülke taahhütte bulundu.

BM, bu ülkelerin metan emisyonlarını azaltmasına destek olmak için 2021 yılında Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi'ni kurdu.

Hem doğal kaynaklardan hem de insan faaliyetleri sonucu atmosfere yayılabilen metan gazının ana kaynaklarından birini enerji sektöründeki faaliyetler oluştururken Uluslararası Enerji Ajansına (IEA) göre petrol ve doğal gaz sektöründen kaynaklanan metan salımı en çok sızıntılar nedeniyle yaşanıyor.

Metan emisyonlarıyla mücadelede özellikle “süper salıcılar” (super emitters) olarak adlandırılan devasa metan gazı sızıntılarının tespiti önem taşırken çok büyük miktardaki bu sızıntılar özellikle petrol, doğal gaz ve kömür üretiminin gerçekleştiği sahalarda görülüyor ve haftalarca devam edebiliyor.

İstatistik portalı Statista verilerine göre 2022'de en fazla süper salım, tamamı petrol ve doğal gaz kaynaklı olmak üzere 184 vakayla Türkmenistan'da görüldü. Bu ülkeyi, 155 vakayla Hindistan ve ABD izledi. Hindistan'daki süper salımların birçoğunun kaynağı çöp sahaları olarak belirlenirken ABD'deki vakaların kaynağında petrol ve doğal gaz çalışmaları öne çıktı.

Atmosfere ciddi anlamda metan yükü bırakan süper salıcıların tespiti uydular aracılığıyla yapılan gözlemlerle mümkün olabilirken bu uydu hizmetini sağlamak için küresel çapta girişimler bulunuyor. Avrupa Birliği (AB) Uzay Ajansının Sentinel-5 Precursor adlı uydusunun verileriyle çalışmalar yürüten TROPOMI (Troposferik İzleme Aracı) programı, bu girişimler arasında en kapsamlı veriyi sağlayanlardan biri olarak gösteriliyor.

SRON'daki kıdemli araştırmacılık görevinin yanı sıra TROPOMI programının eş baş araştırmacısı olan Prof.Dr Ilse Aben, uyduların metan sızıntılarını tespit etmesindeki rolünü AA muhabirine anlattı.

– “Sızıntıları önlemek firmalara da katkı sağlar”

Uyduların, metan sızıntısı ölçümlerini, atmosferden geçen güneş ışığının dalga boyu üzerinden yaptıklarını belirten Aben, “Metan ya da diğer moleküller ışığı emerler ve bu ışık üzerinde belirli bir parmak izleri kalır. Sonrasında bu ışınlar yer yüzeyinden uzaya yansır. Biz de bu ışınların renklerinden ölçümleri gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Aben, uydular aracılığıyla dünyanın her yerinden, her boyuttaki metan emisyonuna dair veriler elde edebildiklerini, süper salım yapan noktaların yoğunlukla petrol ve doğal gaz üreten bölgeler ile kömür madenciliği ve çöp sahaları olarak karşılarına çıktığını kaydetti.

Bu sızıntıların önüne geçilmesinin özellikle petrol ve doğal gaz üreten firmaların gelirlerine katkı sağlayacağına dikkati çeken Aben, “Petrol çıkarmayı hedefleyen şirketlerin çalışmalarından da gaz yayılıyor. Bu şirketlerin temel amaçları petrol çıkarmak ama çıkan gazı yakalasalar onu da satabilirler. Doğal gaz şirketleri ise zaten doğal gaz çıkarıyorlar, aslında her sızıntı onlar için birer kayıp demek.” tespitinde bulundu.

– BM ülke ve şirketleri bilgilendirip uyarıyor

Uydular sayesinde ilk defa küresel ölçekte süper salıcıların nerede olduğunu görebildiklerini ve bunun bir devrim olduğunu dile getiren Aben, “Daha önce böyle bir şey yaşanmamıştı. Bu kadar çok sayıda olduklarını ve bu kadar büyük olduklarını bilmiyorduk.” ifadelerini kullandı.

Aben süper salımların tespiti sonrası işleyen süreci şöyle özetledi:

“Uluslararası Metan Emisyonları Gözlemevi bir metan uyarı sistemi kurdu. Bu sistem tamamen süper yayıcılar üzerine ve verileri de uydular üzerinden alıyorlar. Biz tam olarak neyin sızıntı yaptığını tespit ediyoruz, onlar da bundan sorumlu olan şirkete ya da hükümete ulaşıp durumu iletiyorlar. Bu durum hakkında ne yapacaklarını ve onlara nasıl yardımcı olabileceklerini soruyorlar. Bu işleyiş aslında geçtiğimiz aralık ayında aktif olarak hayata geçirildi, henüz çok yeni bir uygulama. Biz bilim insanları olarak birkaç yıldır sızıntıların kaynaklarını arayıp durumu bildiriyorduk. Ama tahmin edeceğiniz üzere bir bilim insanı Orta Asya'daki birini arayıp 'Bakın sizin bir sızıntınız var.' dediğinde hiç bir şey olmuyordu.”

Uygulamanın başladığı 1 Aralık 2023'ten bu yana BM tarafından ülke ve şirketlere 127 uyarı gönderildiği ve bu uyarılar sonrasında şu ana kadar sadece 1 sızıntının önlendiği bilgisini veren Aden, sürecin hızlandırılması ve daha fazla sızıntının giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu sızıntılar sonucu atmosfere devasa boyutlarda metan yayıldığının altını çizen Aben, “Eğer metan gazı salımlarını düşürmek için bir şeyler yapılması hedefleniyorsa süper salıcılar konusunda bir şeyler yapılması aslında çok kolay ve etkili bir adım olacaktır.” sözlerini sarf etti.

– Yapay zeka katkısı

Uydular aracılığıyla elde edilen verilerin değerlendirilmesi sürecinde yapay zekadan faydalandıklarına değinen Aben, şöyle devam etti:

“TROPOMI her gün milyonlarca gözlem yapıyor. Dolayısıyla bu gözlemler arasında süper salımları tespit etmek için etkili bir yönteminizin olması gerekiyor. Biz de bu noktada yapay zekayı, tespit edilen tüm noktaları tanıması üzerine eğittik. Doktora öğrencilerimizden biri bunu yapabilen bir model geliştirdi. Bu çalışmalar yapay zeka olmadan da sadece uydularla yapılabilirdi ama belirli bir noktada bunu makine öğrenimi ile yapmaya karar verdik. Aksi halde bu çok fazla zaman alıyordu ve yapay zeka aslında büyük bir fark oluşturdu.”

Yapay zekanın bu alana entegre edilmesi üzerine çeşitli girişimler olduğundan bahseden Aben özellikle Google ve Planet gibi haritalama verilerine sahip kurumların teknolojilerinin bu alana adapte edilmesiyle bu sızıntıların tespitinin daha hızlı yapılacağı değerlendirmesinde bulundu.