AB, Orta Doğu’da Gazze diplomasisini yoğunlaştırıyor

AB, Orta Doğu’da Gazze diplomasisini yoğunlaştırıyor

Yayın: 16.11.2023 16:27
Paylaş:
A+ A-

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze konusunda Orta Doğu ülkeleriyle diplomatik temasları artırıyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in bugün İsrail’de Orta Doğu turuna başlamasının ardından AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Gazze konusunu görüşmek üzere bölgeye gidiyor.

Von der Leyen, 18 Kasım’da Mısır ve Ürdün’e gidecek. Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşecek von der Leyen, El Ariş Havalimanında AB’nin Gazze’ye yönelik insani yardımlarını Mısır Kızılayı’na teslim edecek. Von der Leyen, aynı gün Ürdün’e geçecek ve Amman’da Kral 2. Abdullah ile bir araya gelecek.

AB’nin dış politikasını yürüten Yüksek Temsilci Borrell de bugün Orta Doğu turuna İsrail ziyaretiyle başlamıştı. İsrail Cumhurbaşkanı ve hükümet üyelerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler yetkilileriyle görüşeceği açıklanan Borrell, İsrail’in ardından yarın Ramallah’a geçerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Muhammed Iştiyye ile bir araya gelecek. Borrell, daha sonra Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün’ü ziyaret edecek.

AB yönetimi, Filistin-İsrail meselesinin çözümünün ancak iki devletli bir yapıyla mümkün olacağında ısrar ediyor.

Borrell, 13 Kasım’daki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında “Filistinliler için yeni bir devlet inşa etmeliyiz. Bu da çatışmanın sonrasına bakmamız gerektiği anlamına geliyor.” demişti.

AB, Filistinlilerin Gazze’den sürgün edilmesinin engellenmesi, Gazze’nin İsrail tarafından işgaline izin verilmemesi, Gazze’deki durumun Filistin meselesinin çözümünün bir parçası olması gerektiğini savunuyor.

AB yönetimi, Filistin meselesinin çözümü için “meşruiyeti olan tek bir Filistin yönetimi” bulunması, bunun da Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyince kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor.(AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’ta 19 Mayıs konseri Erbaa’daki patlama nedeniyle iptal edildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Erbaa ilçesinde, bir bağ evinde meydana gelen patlamada 5'i jandarma personeli 7 kişinin yaralanması nedeniyle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri çerçevesinde yapılması planlanan konser iptal edildi.

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Erbaa ilçesinde bir patlamanın yaşandığını hatırlattı.

Yazıcıoğlu açıklamasında, “Erbaa Karayaka'da meydana gelen patlama dolayısıyla 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenleyeceğimiz konserimiz iptal edilmiştir. Patlamada yaralanan askerlerimize, vatandaşlarımıza ve tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun. Yüce Rabb'imden şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Karayaka beldesi Hürmüzlü Mahallesi'nde dün akşam bir bağ evinde bulunan bazı kişilerin yüksek ses çıkardığı ve çevreye rahatsızlık verdiği ihbarı üzerine bölgeye jandarma ekibi sevk edilmiş, adrese varan ekipler, içeri girdiklerinde henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana gelmişti. Olayda 5'i jandarma personeli 7 kişi yaralanmıştı.

Bu arada, Tokat Valiliği öncülüğünde faaliyet gösteren Tokat Kadın Kooperatifleri Satış Ofisi ile Valilik tarafından oluşturulan Tokat Komana Markası tanıtımının da aynı nedenle ertelendiği bildirildi.