AFD’den VakıfBank’a 100 milyon avro ek kaynak

AFD’den VakıfBank’a 100 milyon avro ek kaynak

İhlas Haber Ajansı
Yayın: 20.09.2023 00:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – VakıfBank ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), birinci 3 yıl anapara ödemesiz olmak üzere toplam 10 yıl vadeli “Yeşil Konut Projesi” kapsamında 100 milyon avroluk ikinci dilimin kullandırılması konusunda muahedeye vardı.

Bankadan yapılan açıklamaya nazaran, AFD ile yapılan mutabakat kapsamında, toplamda 200 milyon avroya ulaşan Türk bankacılık dalının en büyük dengeli “Yeşil Konut Projesi” Türkiye’deki güç verimliliği yüksek A ve B güç sertifikalı etraf dostu konutların finansmanında kullandırılacak.

Bu kapsamda muahedenin imza merasimi VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih konut sahipliğinde, Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin ve AFD Balkanlar, Orta Doğu ve Asya Yöneticisi Cyrille Bellier’in iştirakiyle gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, şunları kaydetti:

“AFD ile başarılı iş birliğimizin devamı olan 100 milyon avro fiyatındaki ‘Yeşil Konut Projesi’ kapsamında kredi mutabakatını imzalamış olmaktan hayli memnuniyet duyuyorum. Hatırlanacağı üzere AFD ile birinci iş birliğimiz 2017 yılında imzaladığımız ‘Kırsal Kalkınma Kredisi’ ile başlamış ve 2020’de imzaladığımız ‘Yeşil Konut’ kredisi ile taçlanmıştı. Artık ise ülkemiz için çok değerli olan ‘Yeşil Konut Projesi’ kaynağının ikinci dilimi için mutabakat imzalamış bulunmaktayız.

Bu vesileyle AFD yetkililerine, bankamıza ve ülkemize verdikleri dayanak ve itimat nedeniyle bir defa daha teşekkür etmek istiyorum. Kelam konusu kredi, Türk bankacılık bölümünde şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük dengeli Yeşil Konut Kredisi. Ayrıyeten 2020 yılında global bir salgının karar sürdüğü ekonomik şartlarda sağladığımız birinci dilimi, yeşil konut alanında başarılı bir halde kullandırdık. Birinci dilimin yüzde 10’luk kısmı A güç sertifikalı konutların, kalan yüzde 90’lık kısım ise B güç sertifikalı konutların finansmanında kullanıldı.”

Üstünsalih, ikinci dilimde bu başarıyı bir adım daha ödeye taşıyarak A sınıfı konutlara tahsis ettikleri kredi gayesini yüzde 15’e yükselttiklerini bildirdi.

Abdi Serdar Üstünsalih, “Bu proje ülkemizde ‘A’ güç sertifikalı konut üretimine değerli bir ivme kazandırarak konut bölümünde bu mevzuda adeta bir kelebek tesiri oluşturmuştur. Milletlerarası piyasalarda olduğu kadar, sürdürülebilir bankacılık alanında da attığımız adımlar ve yaptığımız çalışmalarla Türk bankacılık bölümünde hayli etkin ve öncü bir pozisyona sahibiz. Sürdürülebilir temalı kredi portföyümüzü da büyütüyor olmanın memnunluğunu yaşıyorum.” sözlerini kullandı.

– “Bu iştirak, iklim problemlerine karşılık vererek Türk hane halkına yarar sağlayacak”

Fransız Başkonsolosu Oliver Gauvin de Fransa’nın iklim siyasetlerinin değerine dikkati çektiğini aktararak, şu bilgileri paylaştı:

“Fransa, iklim siyasetini ve memleketler arası iklim müzakerelerine iştirakini stratejik önceliklerinden biri haline getirmeye kararlıdır. Hane halklarının düşük güçlü konut edinimine yönelik takviye, çok somut bir biçimde, Fransa’nın Fransız Kalkınma Ajansı aracılığıyla Türkiye ile yürüttüğü ekonomik iş birliği hareketinin önceliklerinden biridir. 2020 yılı sonunda imzalanan birinci finansman diliminin muvaffakiyetinden sonra bugün resmileştirdiğiniz bu yeni finansman, ölçeği prestijiyle daha az güç tüketen ve hasebiyle daha düşük karbonlu iktisadın sürdürülebilir büyümesini canlandırmaya yönelik uğraşlara cevap veriyor.

VakıfBank, iki yıllık uygulamanın akabinde güç verimliliği daha yüksek konut segmentinde A yahut B güç kimlik dokümanına sahip 3 bine yakın konut kredisini finanse etti. Banka, AFD ile belirlenen güç verimliliği maksatlarına ulaşmak gayesiyle Türkiye pazarında A tipi konut arzını teşvik etmeyi başardı. VakıfBank’ın bu projedeki kararlılığı ve eforları, güç tasarruflu konut teklifinin yaygınlaştırılmasını ve dalın daha faziletli uygulamalara geçişini desteklemeyi mümkün kıldı. İklim problemlerine cevap veren ve Türk hane halkına yarar sağlayan bu paydaşlığı bir defa daha yenilemekten büyük memnunluk duyuyorum.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da belediye binasında çıkan yangın söndürüldü

Anadolu Ajansı
Yayın: 21.05.2024 20:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un merkez Tekkeköy Belediyesi'nde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Tekkeköy Belediyesi'nin bodrum katında, evrak arşiv kayıtlarının tutulduğu bilgisayarlara bağlı güç kaynağından kaynaklandığı tahmin edilen yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

İtfaiye ekiplerince söndürülen yangın, evrak arşiv odasında hasara yol açtı.

Tekkeköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yangının ardından belediye binasında incelemelerde bulundu.