AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan, baraj inşaatında incelemelerde bulundu:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan, baraj inşaatında incelemelerde bulundu:

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.03.2024 16:00
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, “Salıpazarı Barajı 152 mahalle ile birlikte 3 ilçemizi sel ve baskınlardan koruyacak.” dedi.

Karaaslan, Salıpazarı, Çarşamba ve Terme ilçelerinde yaşanabilecek sellerin önüne geçilmesi ve sulama amaçlı olarak kullanılması için Terme Çayı üzerine inşa edilen Salıpazarı Barajı'ndaki incelemelerinde yetkililerden bilgi aldı.

Barajla ilgili bilgi veren Karaaslan, Terme Çayı'nın taşması sonucu geçmiş yıllarda sel felaketleri yaşandığını hatırlatarak, “Salıpazarı Barajı sadece bu ilçeyi değil, Çarşamba, Terme ilçelerini kapsayan ve bölgenin en önemli yatırımlarından birisidir.” dedi.

Barajın üç önemli etkisi olacağına işaret eden Karaaslan, “Birisi elbette taşkınlardan şehirlerimizi korumak, o risklerin bertarafı ile ilgili görevi olacak. Bir taraftan içme suyu sağlayacak aynı zamanda da sulama alanında da kullanılacak.” diye konuştu.

Karaaslan, içme suyu alanında barajın 26 milyon metreküp bir rezerve ulaşacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Baraj inşaatının çalışması yüzde 15'e gelmiş durumda. Artık zemindeki beton döküm işlerine başlandı. Baraj 26 milyon metreküp içme suyu rezervine ulaşacak. Aynı zamanda taşkın koruma noktası olarak 11 milyon metrekare alanı koruyacak. Salıpazarı Barajı 152 mahalle ile birlikte 3 ilçemizi sel ve baskınlardan koruyacak. Barajın proje revizyonu süresi inşaat sürecini biraz uzatmıştı fakat o süreç tamamlandı. Belki bizi bu süreç daha avantajlı bir noktaya taşıdı, 450 bin metreküp olan hacim 670 bin metreküpe çıkarıldı. Yani barajda yüzde 50'ye yakın artış da sağlanmış oldu. Dolayısıyla bölgemiz için en önemli yatırım olarak ifade edeceğimiz ve 3 ilçemizi taşkın riskinden koruyacak, taşkın riskini bertaraf edecek ve bir daha inşallah şehirlerimizde sel baskınlarının yaşanmayacağı bir odak noktası haline gelecek. Hem sulama ve içme suyu konusunda da kentimize değer katacak çok önemli bir yatırım. İnşaat süreci de bundan sonra hızlı bir şekilde devam edecek.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu'da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulunca sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program TSO konferans salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çevrenin çok önem arz ettiği bir asırda yaşandığını vurguladı.

Şen, bu konuda toplumun topyekun mücadelesinin gerekliliğine dikkati çekerek, “Toplumsal katılım açısından farkındalık gerekiyor. Bu konu katılımcılardan hane halkına kadar çok detaylı olması lazım. Evlerdeki duyarlılık, şuur, bakanlığımızın ve belediyelerimizin koymuş olduğu geri dönüşüm kutularına çöp atarken de öne çıkmalı.” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ayarcan, artan tüketim ve üretim faaliyetlerinin doğal kaynakların tükenerek çevre kirliliğinin artmasına yol açtığını belirtti.

Sürdürülebilir geri dönüşüm ve sıfır atığın, iş dünyasında da çevresel etkileri en aza indirerek doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ayarcan, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılabilmesi, atığın miktarının azaltılması, toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesinin her yeni günde daha çok önem kazandığını kaydetti.

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce de sıfır atığın sadece azaltmak değil aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına da geldiğinden bahsetti.

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilerek kaynakların daha bilinçli kullanılmasının sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesi anlamına geldiğini de söyleyen Yüce, “Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla küresel çevre hareketine dönüşmüştür. Tüketimin arttığı günümüzde, satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmak, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve üretim süreçlerimizi tabiata uyumlu hale getirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan TOBB Çevre Müdürlüğü uzmanı Esin Özarslan, sıfır atık ve geri dönüşüm konularında Türkiye ve Avrupa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Programda ayrıca, tarımda ve sanayide sürdürülebilirlik, sanayide sıfır atık stratejileri ve uygulamaları, iklim değişikliği, yeşil mutabakat ve karbon ayak izi oturumları gerçekleştirildi.