Aksa Doğalgaz, 2023’te 6 bin kilometrelik şebeke yatırımı yaptı

Aksa Doğalgaz, 2023’te 6 bin kilometrelik şebeke yatırımı yaptı

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.02.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – Avrupa'da doğal gaz yatırımı yapan en büyük 10 şirket arasında yer alan Aksa Doğalgaz, geçen yıl gerçekleştirdiği 6 bin kilometrelik şebeke imalatıyla, Türkiye ve uluslararası alanda sektöründe bir ilke daha imza attı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, altyapı faaliyetlerine aralıksız devam eden Aksa Doğalgaz, tüm dağıtım bölgelerinde vatandaşların yaşam kalitesini artırıyor, temiz hava sahasının korunmasına ve ülke ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Aksa Doğalgaz Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, Cumhuriyet’in 100. yılında, Cumhuriyete yaraşır yatırımlardan gurur duyduklarını belirterek, “Yurdumuzun dört bir köşesine adeta ilmek ilmek ördüğümüz çelik ağlarla vatandaşlarımıza konforlu ve çevreci yakıt doğal gazı güvenle ulaştırıyor, bölge insanımızı daha mavi bir gökyüzünün altında buluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

27 il merkezi, 297 ilçe ve beldede 45 bin kilometreyi bulan şebeke uzunluğuyla 5 milyon abonesine doğal gazı güvenle ulaştıran Türkiye’nin en büyük özel doğal gaz dağıtım şirketi Aksa Doğalgaz, sadece bir yılda gerçekleştirdiği 6 bin kilometrelik yatırım ile Türkiye ve uluslararası alanda sektöründe bir ilki gerçekleştirdi.

Kazancı Holding'in bir iştiraki olarak kuruldukları 2002'den bugüne önemli bir başarı öyküsü yazdıklarını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

“Cumhuriyet’imizin 100. yılında 'Başarmaya devam' diyerek sektörümüz için emsal teşkil eden anlamlı bir çalışmaya imza attık, sadece bir yılda inşa ettiğimiz 6 bin kilometrelik hattımızla şebeke uzunluğumuz neredeyse 45 bin kilometreye, ilçe ve belde sayımız ise 260’dan 297'ye ulaştı. Ülkemizdeki 51 merkez ilçe dahil olmak üzere 973 ilçenin 297’sinde sıcacık enerjimizle biz varız. Yurdumuzun dört bir köşesine adeta ilmek ilmek ördüğümüz çelik ağlarla vatandaşlarımıza konforlu ve çevreci yakıt doğal gazı güvenle ulaştırıyor, bölge insanımızı daha mavi bir gökyüzünün altında buluşturuyoruz. Ülke ekonomisine sağladığımız tasarrufun, yarattığımız doğrudan ve dolaylı istihdamın her geçen yıl artması ise ailemizi gururlandırıyor. Dağıtım bölgelerimizde hizmet veren 175 ofisimiz ve 4 bini aşkın personelimizle yaşamın neredeyse her alanına dokunmak, hayallerimizi gerçeğe dönüştürürken motivasyonumuzu artırıyor.”

– Uluslararası iş birlikleri gerçekleştirdik

Arslan, faaliyetlerin merkezinde yüksek müşteri memnuniyeti, insana, doğaya ve sosyal yaşama saygı gibi ilkelerin konumlandığını belirterek, “6 Şubatta yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerle 2023 hepimizi derinden sarsan, zorlu bir yıl oldu. Yüzyılın felaketi olarak bilinen ve gaz arzı sağladığımız yedi şehrin tamamı ile bu illerin dışında kalan bir ilçemizi etkileyen bu doğal afet karşısında ülkece kenetlenerek acımızı paylaşırken imkansızlıkları bertaraf ettik. Tüm bu süreç boyunca yılmadan en iyi bildiğimiz işi yaptık, hayatın olağan akışında ilerleyebilmesi için üstlendiğimiz sorumluluğun hep farkındaydık.” ifadelerini kullandı.

Abonelerine her koşulda daha güvenli ve kesintisiz hizmet vermek için Pacific Gas and Electric Company ile afet yönetimi, deprem riskinin değerlendirilmesi ve doğal gaz arz güvenliğinin sürekli sağlanması amacıyla ortak çalışma yürütmek üzere anlaştıklarını kaydeden Arslan, bu kapsamda Japon Gaz Şirketi ile görüşmelerin devam ettiğini, Fransa’nın en büyük doğal gaz dağıtım şirketi GRDF ile de yakın süreçte anlaşmayı planlıklarını bildirdi.

– Ar-Ge çalışmaları artıyor

Arslan, Aksa Doğalgaz olarak iklim değişikliğinin etkileriyle mücadelede alternatif yakıt ve enerji kaynaklarının önemine inandıklarını ve bu alandaki Ar-Ge çalışmalarına yoğunluk verdiklerini vurguladı.

Bu kapsamda yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarına değinen Arslan, “Avrupa ile paralel olarak Gazbir-Gazmer bünyesinde hayata geçirdiğimiz, Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle yürüttüğümüz sıfır emisyonlu hidrojen kullanımını artırmayı ve Türkiye’nin enerji arz güvenliğini çeşitlendirmeyi amaçladığımız Yenilenebilir Gaz Üretilmesi Ar-Ge projemizde doğal gaza yüzde 20 oranında hidrojen karıştırılması işlemini başarıyla tamamladık. GAZMER ile yürüttüğümüz organik atıklardan elde edilen biyometanın doğal gazla harmanlanması sonucunda elde edilen gazın kullanımının ekonomik açıdan sürdürülebilirliğini ve enerji verimliliğine etkilerini teknik olarak incelediğimiz bir diğer Ar-Ge çalışmamızı ise başarıyla tamamladık.” değerlendirmesinde bulundu.

– Anlamlı ödüllere değer görüldük

Arslan, doğa dostu ve ekonomik enerji doğal gazı, tüm abonelerine yüksek müşteri memnuniyetiyle, kesintisiz ve güvenle ulaştırmanın en önemli öncelikleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu düsturumuzun en önemli yansıması da Ticaret Bakanlığı tarafından 26.sı düzenlenen Tüketici Ödülleri’nde Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü’ne değer görülmemiz oldu. Öte yandan Fortune 500 ‘Türkiye’nin En Büyük Şirketleri’ listesinde bu yıl, bir önceki yıla göre 25 basamak birden yükselerek 39. sırada konumlandık. Bu başarımızı takiben Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ana desteğinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin gerçekleştirdiği 8. İstanbul Karbon Zirvesi’nde Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nün sahibi olduk. Böylelikle bu ödülü üst üste dördüncü kez alarak sektörümüzde yine bir ilke imza attık.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Yeşil çeliğe mutlaka damga vurmamız gerekiyor”

Anadolu Ajansı
Yayın: 11.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, demir-çelik sektörünün yeşil dönüşüm sürecinin en önemli aktörlerinden olacağını belirterek, “Yeşil çeliğe Türkiye olarak mutlaka damga vurmamız gerekiyor.” dedi.

Çelik sanayisinin yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımlarla yeşil dönüşümündeki yol haritalarını tartışmak amacıyla Tosyalı Holding ana sponsorluğunda düzenlenen “Yeşil Çelik Zirvesi – Green Steel Summit 2024”, İstanbul'da gerçekleştirildi.

SteelData organizasyonuyla düzenlenen zirvenin “altın sponsoru” Tatçelik ve Huawei Smart PV Türkiye olurken, Energy Nova AŞ Güneş Enerjisi Sistemleri “enerji sponsoru”, Ağır Haddecilik AŞ ve Metsims Sustainability Consulting şirketleri ise “bronz sponsoru” oldu.

Yeşil Çelik Zirvesi kapsamında,”ETS, CBAM Uyum Süreci, Uygulamalar, Mevzuat ve Beklentiler” ve “Karbonsuzlaşma Yöntemleri, Hammaddeler ve Teknolojiler” başlıklı paneller düzenlendi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, sürdürülebilirliğin artık zorunluluk olduğunu söyledi.

Tosyalı, “Avrupa Yeşil Mutabakatı bir fırsat. Yeşil ekonomiye geçiş sürecini ekonomik ve endüstriyel bir fırsata çevirme imkanı. Demir-çelik sektörü de bu yeşil dönüşüm sürecinin en önemli aktörü olmaya aday. Çünkü çelik hayatımızın her noktasında bizimle.” ifadelerini kullandı.

– “Çelik sektörü kendi öz kaynaklarıyla yatırım ve yeşil dönüşümlerini gerçekleştirdi”

Daha büyük bir değişimin eşiğinde olduklarını dile getiren Tosyalı, “Yeşil çeliğe Türkiye olarak mutlaka damga vurmamız gerekiyor. Endüstriyel üretim için mutlaka yeni enerji kaynakları lazım bunun da hidrojen olduğu görülüyor” diye konuştu.

Türkiye'nin dünya çelik üretiminde üst sıralarda yer aldığını hatırlatan Tosyalı, kadar çelik sektörünün kendi öz kaynaklarıyla yatırım ve yeşil dönüşümlerini gerçekleştirdiğine işaret etti.

Avrupalı rakiplerinin kamusal destekle beslendiğinden söz eden Tosyalı, çelik sektörünün bütün oyuncularının bu değişimi yapmaya gücünün yeteceğini kaydetti.

Yenilenebilir enerji, hidrojen, rüzgar ve elektrikli araçlar ve birbiriyle ilintili sektörlerin hepsinin çeliğe bağlı olduğunu ifade eden Tosyalı, şu şekilde konuştu:

“Net Sıfır çağı başlayacaksa bunun yolu demir-çelik sektörünün dönüşümüyle açılacak. Bu dönüşümün temel birkaç ayağı var. Üretimde temiz enerji kaynaklarının kullanılması en önemli gündem maddesi. Çünkü şu anda küresel çelik üretiminde fosil yakıtlar yüzde 75'lik bir paya sahip. Yoğunluk kömürde. O yüzden temiz enerji yatırımları sektörümüz için en kritik konu.”

– “5 yıl içinde dünyanın en büyük 20 çelik şirketi arasında olma doğrultusunda ilerliyoruz”

Fuat Tosyalı, sektörde yeşil çelik üretimi için tüm koşulların mevcut olduğunu söyledi.

Tosyalı Holding olarak yeşil dönüşüm konusunda ilk aksiyon alan demir çelik şirketi olduklarını belirten Tosyalı, şunları kaydetti:

“Bizim işimizin sadece bir parçası değil, tamamı sürdürülebilirlik. Öyle ki Cezayir'de devam eden yatırımlarımız, Türkiye'deki yeni devreye aldığımız Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi tamamen sürdürülebilirlik odaklı. Üretimin sürdürülebilirliği için Endüstri 4.0 yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Yapay zeka algoritmalarına ve iş süreçlerinin takibi için dijital teknolojilere önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu sayede hem üretimin devamlılığı ve verimliliğini hem de enerji tasarrufunu sağlıyoruz, aynı zamanda emisyonlarımızı da düşürüyoruz. Örneğin İskenderun İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdiğimiz ve üretime başladığımız Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi'nde Quantum Furnace teknolojisini kullanıyoruz ve bu Türkiye'de bir ilk.”

Kömür bazlı enerjiye yaslanmak yerine her zaman dünyanın geleceğini düşünerek dikkatli adımlar attıklarını, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiklerini vurgulayan Tosyalı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Uzun süredir güneş enerjisine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Biz Tosyalı olarak 5 yıl içinde dünyanın en büyük 20 çelik şirketi arasında yer alma hedefi doğrultusunda ilerliyoruz. Bunu da sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarla başaracağımıza inanıyoruz. Dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olarak anılmak, bizim için en büyük ödül olacaktır.”