Altınbaş Üniversitesi’ne hizmet ihracatı ödülü

Altınbaş Üniversitesi’ne hizmet ihracatı ödülü

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.11.2023 00:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Altınbaş Üniversitesi, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) 2022 İhracat Şampiyonları ödüllerinin “Eğitim” kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, HİB'in 2022 yılına ilişkin en çok hizmet ihracatı yapan şirketlere verdiği ödüller sahiplerini buldu.

Söz konusu törene Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş ve Genel Sekreteri Şenay Gümüş katıldı. Altınbaş Üniversitesi, 2022 yılında hizmet ihracatının eğitim kategorisinde üçüncü oldu. Etkinlikte, üniversitenin üçüncülük ödülü de takdim edildi.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, eğitimin artık en önemli ihracat kalemlerinden olduğunu bildirdi.

Erhan, “Üniversitelerdeki uluslararası öğrencilerin varlığı, sadece ekonomik ve stratejik açıdan değil, ülkenin tanıtımı açısından da büyük fırsatlar yaratıyor. HİB'in kurumları teşvik etmek için verdiği bu ödüle Altınbaş Üniversitesi olarak 6'ncı kez layık görülmekten mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son 10 yılda dünyada en fazla uluslararası öğrenci kabul eden ilk 10 ülke arasına girmeyi başardığını anımsatan Erhan, dünyada 8 milyon uluslararası öğrencinin olduğunu belirtti.

Erhan, Türkiye'de de yaklaşık 300 bin uluslararası öğrencinin üniversitelerde eğitim gördüğü kaydederek “Bu öğrenciler, 4 yıl misafirimiz oluyor, sonrasında da ömür boyu dostumuz kalıyor. Türkiye'nin dünyadaki yumuşak gücü haline geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Hedef, 2030'a kadar eğitim ihracatı rakamını 10 milyara dolara çıkarmak”

Prof. Dr. Erhan, dünyadaki uluslararası öğrencilerin eğitim için 100 milyar doların üzerinde harcama yaptığını hatırlatarak, Türkiye'nin bundan aldığı payın 2 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Türkiye 2030'a kadar uluslararası öğrencilerin sayısını 500 bine çıkarmayı, uluslararası eğitim hizmetlerinden elde edilen ihracat rakamını da 10 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediğini belirten Erhan, “Bugün 13 bin 500 öğrencimiz var. Altınbaş, toplam öğrenci yoğunluğuna göre en fazla uluslararası öğrencinin olduğu üniversite olarak başı çekiyor. Şu an 6 binden fazla öğrencimiz yani toplamın yaklaşık yüzde 50'si, 103 farklı ülkeden uluslararası öğrencilerdir.” açıklamasında bulundu.

– “Türk üniversitelerinin mühendislik, tıp ve sosyal bilimlerde başarı grafiği yüksek”

Çağrı Erhan, Türk üniversitelerinin mühendislik, tıp ve sosyal bilimlerde başarı grafiğinin yüksek olduğunu belirterek, uluslararası değerlendirme sıralamalarına bakıldığında pek çok Türk üniversitesinin ilk 1000'de yer aldığını bildirdi.

Erhan, “Aynı zamanda Türkiye, Bologna eğitim sistemine üyedir. Bu da diplomanızın ister lisans ister yüksek lisans düzeyinde olsun, Avrupa ve Amerika'da geçerli olduğu anlamına gelir. Akademik çalışmalarda daha da ileri gitmek isterseniz yine Amerika veya Avrupa üniversitelerinde doktora başvurusunda bulunabilirsiniz.” değerlendirmesinde bulundu.​​​​​​​​​​​​​​

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’den 4 ayda 9 ülkeye bal ihracatı

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'den ocak-nisan döneminde ABD başta olmak üzere 9 ülkeye bal satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, bölgeden 4 ayda 218 ton bal ihraç edildiğini söyledi.

Dış satımdan 894 milyon 471 bin dolar kazanç sağlandığına dikkati çeken Kalyoncu, “ABD, 462 bin 563 dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. ABD'yi 198 bin 750 dolarla Almanya, 96 bin 216 dolarla Suudi Arabistan takip etti. Bölgeden söz konusu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Azerbaycan, Belçika ile Birleşik Krallık'a da bu dönem bal satıldı.” diye konuştu.

Kalyoncu, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, bal ihracatının, organik, coğrafi işaretli ve markalı ürün ihracatıyla daha da artırılabileceğini ifade etti.

Bal üretimi açısından bu yıl hava şartlarının iyi geçtiğini, bunun da rekolteyi artıracağını dile getiren Kalyoncu, “Türk balını dünya piyasalarında kalitesiyle marka haline getirmemiz gerekiyor. Kaliteli ve en üst ambalajlarda Türk balının üretimi için ilgili kurumların etkin denetimler yaparak, asla ödün verilmemesi önem arz ediyor.” değerlendirmesini yaptı.