Amasra’da yüreğimiz yandı..

Amasra’da yüreğimiz yandı..

Yayın: 16.10.2022 14:05
Paylaş:
A+ A-

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK)’ya ait maden ocağında meydana gelen ve 41 maden işçisinin şahit olduğu grizu patlaması Türkiye’yi yasa boğdu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağındaki patlamada hayatını kaybeden işçilerden Serhat Kahraman’ın cenazesi, memleketi Karabük’te toprağa verildi.
Kahraman’ın cenazesi, yakınları tarafından Bartın Devlet Hastanesi morgundan alınarak Karabük’e bağlı Cemaller köyü Merkez Camisi’ne getirildi.
Madende 3 yıldır çalıştığı öğrenilen Kahraman için burada helallik alındı, dua edildi.
Cenaze töreninde, annesi Sebahat, babası Rıfat ve kız kardeşi Ezgi’nin ayakta güçlükle durduğu görüldü. Kahraman’ın kız kardeşi Ezgi, tabutun üzerinde bulunan ağabeyine ait bareti kafasına takarak gözyaşı döktü, annesi Sebahat ve sözlüsü Deniz de tabuta sarılarak ağladı.
Kısa süre önce sözlendiği öğrenilen Kahraman’ın cenazesi, ikindi vakti kılınan namazın ardından aile mezarlığında defnedildi.
Törene, Kahraman’ın yakınlarının yanı sıra Karabük Valisi Fuat Gürel, Belediye Başkanı Rafet Vergili, AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Garip Gümüş, AK Parti İl Başkanı İsmail Altınöz ile madenci arkadaşları ve vatandaşlar katıldı.
– “Serhat, değeri biçilmez bir çocuk”
Amca Nevzat Kahraman, AA muhabirine, dün akşam göçük yaşandığına dair haber geldiğini, hemen bilgi almak için kardeşini aradığını söyledi.
Gece geç saatlere kadar beklediklerini belirten Kahraman, “Biraderim aradı, ‘Ağabey, Serhat sağmış, arkadaşı kurtarmış, onlara yardım ediyor, bir sorun yok, sen yatabilirsin’ dedi. Yattık, sabah namaza kalktım. Namazdan sonra aradım, ‘Ağabey, kaybettik’ dedi.” ifadesini kullandı.
Yeğeniyle ilgili duygularını dile getiren Kahraman, “Serhat, değeri biçilmez bir çocuk. Ağzından ekmeği al… Çok değerli bir yeğenimdi. Tır şoförüydü. Annesi, ‘Madene koyacağım oğlumu.’ dedi. ‘Senin oğlun, benim yeğenim ama sen ne dersen o olur’ dedim. Takdiriilahi.” diye konuştu.

ÖNER YILDIZ KONARI’DA İKİNDİ VAKTİ DEFNEDİLECEK

Karabüklü diğer maden şehidi Öner Yıldız da bugün memleketi Safranbolu’nun Konarı köyünde ikindi vakti son yolculuğuna uğurlanacak. Törene maden şehidinin yakınları Vali Fuat Gürel, İl Jandarma Komutanı Garip Gümüş, protokol, siyasi parti temsilcileri, madenci arkadaşları ve vatandaşlar katılması bekleniyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hitit Üniversitesinde nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 05.05.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

ÇORUM (AA) – Hitit Üniversitesinde nörolojik hastalıkları elektrik uyarısıyla tedavi edebilen cihaz geliştirildiği bildirildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Güven Akçay, nörolojik hastalıkları ilaçsız tedavi edebilmek amacıyla çalışma başlattı.

Bu kapsamda Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Işık ve Dr. Öğretim Üyesi Serkan Dişlitaş'ın katkısıyla hastaları ilaçların toksik doz ve yan etkisine maruz kalmadan tedavi edebilecek cihaz tasarlandı.

Yurt dışında üretilen muadillerinden çok daha düşük bütçeyle geliştirilen cihaz, cerrahi operasyon yapılmadan beyine gönderilen akımla nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akçay, nöromodülasyon (Sinir dokularının yeniden düzenlenmesi) yönteminde 1950’li yıllardan itibaren kesi yapılmadan ses, elektrik uyarısı ve manyetik uyarılardan faydalanmaya başlandığını, 2000’li yıllardan sonra bu tedavi yönteminin klinikte yer aldığını anlattı.

Geliştirdikleri cihazın beyne elektrik uyarısı vererek tedavi etme prensibiyle çalıştığını aktaran Akçay, “Bu tedavi yöntemini diğer tedavi yöntemleriyle kıyasladığımız zaman, örneğin ilaçlarda toksik doz veya yan etki gibi durumlar olurken, bu tedavi yönteminde yan etkisi diğerlerine göre neredeyse yok denecek kadar az olup, tedavi etkinliği daha yüksektir. Ekibimizin geliştirdiği cihazla yapılan tedavi yönteminin klinik öncesi çalışmaları tamamlandı. Şimdi de klinikteki çalışmalarımızı özellikle epilepsi, nöropatik hastalarında Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Sinan Eliaçık hocamız ile uygulamayı amaçlamaktayız.” ifadelerini kullandı.

– “Cihazı yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz”

Akçay, yurt dışında muadilleri bulunan cihazı yerli imkanlarla geliştirmeyi başardıklarına dikkati çekerek, “Yurt dışında üretilen cihazların Türkiye'ye maliyeti ortalama 30 bin dolar, yerli üretim olanlarda ise 5-6 bin dolar. Biz ise cihazı yurt dışına göre 50 kat daha az maliyetle üretebiliyoruz. Cihazı diğerlerinden farklı şekilde ürettik. Sabit bir akım vermek yerine beyindeki elektrik direnci ve kafa direnci ölçülerek bu dirence uygun olan, yani tedavideki etkin ilaç diye tabir edebileceğimiz gerçek elektrik değerini verip beyni modüle ederek hastalarımızın tedavisini amaçlıyoruz. Böylelikle sabit bir tedavi değil, bireye özgü elektrik uyarısı vererek tedavi hedeflenmiş oluyor. Bu amaçla da tedavinin etkinliği daha da artırmayı sağlamış oluyoruz.” dedi.