Amasya’da besicilere gübre karıştırma makinesi dağıtıldı

Amasya’da besicilere gübre karıştırma makinesi dağıtıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 11.08.2023 15:00
Paylaş:
A+ A-

AMASYA(AA) – Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Yönetimi Başkanlığı (DOKAP) ve Amasya Tarım ve Orman Müdürlüğünün işbirliğiyle 36 besi üreticisine yüzde 60 hibe takviyesiyle gübre karıştırma makinesi verildi.

Amasya Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, Suluova Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen merasimde, Amasya'da 197 bin 104 büyükbaş, 261 bin 587 küçükbaş hayvan ve toplam 13. bin 356 büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmesi bulunduğunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de artan nüfusun besin muhtaçlığının karşılanması için daha fazla besin hususu üretilmesi gerektiğine işaret eden Göktekin, “Fazla randıman alma gereksinimi sonucu bu faaliyetlerden kaynaklı atık husus ölçülerinde da artış görülmüş ve bu artış sonucunda etrafa verilen ziyan yüksek oranda artmıştır. Hayvancılık işletmelerinde gübre idaresinin yanlışsız yapılmaması etraf ve insan sıhhatini olumsuz etkileyerek yer altı suları, toprak, manzara ve koku kirliliğine sebep olmaktadır. Bu aksiliklerin giderilmesine katkı sağlamak maksadıyla gübrelerin uygun formda depolanması büyük ehemmiyet arz etmektedir.” dedi.

Gübrenin depolandığı yerde homojen bir biçimde karışması gerektiğini vurgulayan Göktekin, şöyle devam etti.

“Gübrenin çukurdan kolay aktarılması için gübre karıştırma makinesinin kullanılması gerekmektedir. Böylece uygulaması yapılacak ziraî toprağa hayvan gübresi homojen bir formda dağıtılacaktır. Ayrıyeten gübre çukurlarında bulunan hayvansal atıklar biyogaz tesislerinde de kıymetlendirilmektedir. Biyogaz üretiminden sonra atıklar yok olmamakta, çok daha pahalı bir organik gübre haline dönüşmektedir. İkinci eser olarak ise biyogaz üretimi sonucunda, sıvı fermente eser elde edilir. Bu eser gübre niteliğinde, toprak uygunlaştırıcı olarak kullanılabilen bir eserdir. Fermente gübre, ziraî açıdan son derece pahalıdır. Bu gereksinime takviye olmak hedefi ile DOKAP’ın katkısıyla toplam fiyatı 2 milyon 742 bin lira olan projemiz ile 36 yetiştiricimize 36 adet gübre karıştırma makinesi takviyesi sağladık.”

DOKAP Lider Yardımcısı Onur Demir ise DOKAP'ın daha çağdaş tarım teknikleri, daha çağdaş eğitim ve daha nitelikli işgücü ile bölgelerin kalkınmasına yönelik projelere dayanak verdiğini belirterek, Amasya'da DOKAP’ın takviye verdiği bütün projelerin muvaffakiyetle tamamladığını lisana getirdi.

Konuşmaların akabinde yüzde 60 hibesi olan gübre karıştırma makineleri 36 besi üreticisine dağıtıldı.

Törene AK Parti Amasya Milletvekilleri Haluk İpek, Hasan Çilez, Vali Yardımcısı Faruk Ekiz, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam ile besi üreticileri katıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

INVAMED Başkanı Dinç’ten 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – INVAMED Başkanı Raşit Dinç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Dinç, mesajında, INVAMED ailesi olarak, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı minnet, gurur ve geleceğe olan inançlarıyla kutladıklarını belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 105 yıl önce, milletin birliği, beraberliği ve bağımsızlığı uğruna vereceği mücadeleyi başlatmak için Samsun'a çıktığını aktaran Dinç, “INVAMED olarak, Atatürk'ün, 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.' sözünü parola alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dinç, o günlerde memleketin her bölgesinin işgal altında olduğunu belirterek, mesajında şunları kaydetti:

“Milleti ayağa kaldırmak ve sömürgecileri topraklarımızdan kovmak için Samsun gemisine binenlerin büyük bir cesareti, kararlılığı ve inancı vardı. Samsun'da işaret fişeğini yakarak başlayan, İzmir'de düşmanı denize dökmeye ve oradan da Cumhuriyet'in ilanına kadar giden uzun yol bizlere anlamlı bir miras bırakmıştır. Bugün 19 Mayıs'ın 105. yılında INVAMED ailesi olarak bu inanç ve kararlılık ile ülkemiz için çalışıyoruz.

'Üreten Bir Gelecek' vizyonuyla sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olan bilim, teknoloji ve inovasyona sağlık için yatırım yaparak, Türkiye'yi daha müreffeh yarınlara taşıma kararlılığı içindeyiz. Dün Samsun'a adım atılırken bilim yol gösteriyordu. Bugün de yolumuzu bilim aydınlatıyor. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 105. yıl dönümünü kutlar, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Cumhuriyetimiz uğruna mücadele eden herkesi rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz.”