“ARKADAŞLARIMIZ RAHAT OLSUN”

“ARKADAŞLARIMIZ RAHAT OLSUN”

Yayın: 11.10.2023 14:24 |Güncelleme: 27.12.2023 16:35
Paylaş:
A+ A-

Genel Merkez yöneticileri ile birlikte Karabük’e gelerek bir dizi ziyaretlerde bulunan Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Kardemir AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir ile işçi ve işçi çocuklarının işe alınması konusunda önemli görüşmeler yaptı

Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Kardemir Anonim Şirketinde çalışan işçilerin çocuklarının işe alınması konusunu kökünden çözeceklerini belirtti. Genel Başkan Değirmenci “Belki biraz zamana ihtiyacımız var fakat bu sorunun çözüleceği kanaati bende oluştu” dedi.

Bazı ziyaretler yapmak için genel merkez yöneticileri ile Karabük’e gelen Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir ile yapılan görüşmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

6 AYLIK SÜRE KIDEMDEN SAYILACAK

Kardemir Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir ile yapılan görüşmede Ekim ayında işe başlayanların 6 aylık sürenin kıdemden sayılıp sayılmayacağı konusunun ortaya çıktını belirten genel başkan Değirmenci, İŞKUR üzerinden işe başlayan işçilerin rahat olmasını isterken “ Ekim ayında İŞKUR üzerinden KARDEMİR’de işe başlatılan işçilerin sürelerinin dolması ve kademelerinin ilerletilmesi olduğunu ifade eden Değirmenci, “Bu 6 aylık sürenin kıdemden sayılıp, sayılmaması tartışması çıktı ortaya, bilmediğimiz bir şekilde. Eski uygulamaların tersine böyle bir anlayış ortaya çıkmış. Bunu dile getirdik. Bu arkadaşlarımız 6 aylık süresinin mutlaka kıdemden sayılarak bir an evvel kendi kademelerinin ilerletilmesi ile ilgili ekim ayından itibaren geçerli olmasıyla ilgili görüşümüzü örnekleriyle yönetim kurulu başkanımıza anlattık, o da olumlu baktı, değerlendireceklerini bu arkadaşlarımın sorunlarını mutlaka çözülmesi gerektiğini karşılıklı teyit ederek bir görüş birliğine vardık. Bu arkadaşlarımız rahat olsunlar bir sorun eğer çıkacak olsa tekrar şubemiz ve biz bu işin peşindeyiz. Bunların hakkını gasp ettirmeyiz” dedi.

SORUNU KÖKTEN ÇÖZECEĞİZ

Ziyarette Kardemir’de çalışan işçilerin çocuklarının işe alınması konusunda gündeme geldiğini ve bu sorunu kökten çözeceklerini belirterek “ Ziyaretimizde “Bunun yanında en az bunun kadar önemli, çalışan çocuklarının KARDEMİR’de işbaşı yaptırılması ile ilgili. Daha önce de defalarca ifade ettik. Bu uygulama hayata geçiyor. Bu 3 ayaktan oluşuyor. Birincisi, hiçbir sorunu olmayan askerliğini yapmış ve hemen emekli olunca yerine işbaşı yaptırılmaya başlandı bildiğim kadarıyla. İkincisi de askerliğini yapmamışlarla ilgili görüşümüzü de askerliğini yapsın gelsin, hemen emekli olsun yerine geçsin. Bu sorun da çözüldü.

Üçüncüsü askerlikten muaf diye bir ifade var. Yani her hangi bir sebeple askere gitmemiş fakat askere gitmiş gibi muamele görenler ile ilgili sorun vardı. Bu sorunla ile ilgilide biz aynen kendilerine ifade ettiğimiz mevcut taşeronda çalışanların çocukları var, başka işlerde çalışan çocuklar var. Örneğin 120 kilo imiş kilo nedeniyle askere alınmamış fakat askerliği yapmış muamelesi görüyor. Bu çocuk kilo vermiş herhangi bir iş yerinde çalışıyor. Bunları siz sağlık raporu ile ağır işte çalışır raporu alırsa iş başı yapsın talebimizi yönetime ilettik. Yönetim kurulu başkanımız buna sıcak baktı ve olumlu gördü. Değerlendirelim bu şekilde çalışanımız çocuklarını da iş sahibi yapalım diye bir karar ortaya koydu. Çalışan işçilerimizin çocuklarının işe girmesi ile ilgili sorunu kökünden çözmüş olacağız. Belki biraz daha zamana ihtiyacımız var ama bu sorunun çözüleceği kanaati bende oluştu. Yönetim kurulu başkanımız İsmail Bey’in duyarlılığı son derece önemli”

VAGON BOŞALTMADA ÇALIŞANLAR KONUSUNDA GÖRÜŞÜLDÜ

Görüşmede KARDÖKMAK ve KARÇEL’de çalışan taşeronların kadroya alınması noktasında talepleri de ilettiklerini kaydeden Değirmenci, “KARDÖKMAK’ta 20-25 civarında bir taşeron çalışanımız var bunların kadroya alınmasıyla ilgili talebimizi ilettik. KARÇEL’de sayı çok olduğundan ortaklaşa bir çalışma yapılsın, gerçekten daha verimli daha işine sadık kalan iş bir iş barışına katkı veren disiplinli çalışanlardan başlayarak orada da bir kısım arkadaşlarımızı kadroya alalım diye talebimizi ilettik, Buna da sıcak bakıldı değerlendirilecek. Ama tabii sabahtan akşama bunun olması mümkün değil tarafların bu işi birkaç kez daha gözden geçirmesi gerekiyor bu anlayışla bizim için çok önemli. Hem Ankara’da hem buraya geldiğimde yolda sürekli benden talep olan vagon boşaltmaya çalışan en az 10 yıla yakın çalışan arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımıza gerçekten sahip çıkamadık. Ne KARDEMİR ne de biz sahip çıkamadık. Defalarca geçmişteki yönetimlerle de görüştük. Şimdi de dile getirdik.

Bu arkadaşlara haksızlık ediyoruz. Ağır iş yapıyorlar fakat taşeron muamelesi görüyorlar. Ya bu arkadaşları alın KARDEMİR’in bünyesine katın oraya yeni eleman alın ya da bu arkadaşlarımızı burada KARDEMİR bünyesinde olarak aynı işi yapsınlar dedik. Sağ olsun İsmail bey bu konuda duyarlı davrandı. Bunu da değerlendireceğini, yönetim kurulunda bunları konuşacağını ve kısa zamanda inşallah olumlu haberleri bize ileteceklerini bildirdiler” dedi.(Halil Kızılyer)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Eski ve yeni muhtarın birbirini şikayet ettiği mahallede seçim yenilenecek

Anadolu Ajansı
Yayın: 05.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Trabzon'un Çaykara ilçesinde, seçimi kaybeden eski muhtar ve kazanan muhtarın birbirlerini şikayetinin ardından iki kişinin de seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğunun ortaya çıkmasıyla Yaylaönü Mahallesi'nde 2 Haziran'da yeniden seçime gidilecek.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Yaylaönü Mahallesi muhtar adaylarından Hasan Asan, 137 seçmenin oyunu alarak muhtar seçildi.

Seçimi 26 oy farkla kaybeden mevcut muhtar Yakup Toprak, bu durum üzerine Asan hakkında seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğu gerekçesiyle muhtarlığının iptal edilmesi talebiyle önce İlçe Seçim Kuruluna, itiraz süresinin geçmesi üzerine de Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) itirazda bulundu.

YSK'nin yaptığı değerlendirme sonucunda Asan hakkında Çaykara Asliye Ceza Mahkemesi kararıyla 2019'da kaçak yapı, Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezasıyla yargılandığı anlaşıldı.

YSK, seçimi kazanan Hasan Asan'ın seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğundan mazbata düzenlenemeyeceğine, muhtarlık mazbatasının seçilme yeterliğine sahip en çok oy almış olan sıradaki adaya düzenlenmesine karar verdi.

Seçimde 111 oy alarak ikinci sırada bulunan Toprak'ın da Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan yargılandığı ve 18 ay hapis cezasının bulunduğunun anlaşılması üzerine, her iki adaya da seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğu gerekçesiyle mazbata verilmemesine hükmeden YSK, üçüncü bir aday olmaması dolayısıyla Yaylaönü Mahallesi'nde 2 Haziran'da yeniden seçime gidilmesine karar verdi.

Seçime kadar, muhtarlık görevini de seçilen adayın birinci azası Özkan Toprak'ın yürütmesi kararlaştırıldı.

– “İkimiz de aday olamıyoruz”

Muhtar adayı Hasan Asan, AA muhabirine, 31 Mart seçimlerinde, eski muhtar Yakup Toprak'ın karşısında 26 oy farkla muhtarlığı kazandığını söyledi.

Bir önceki dönem aday olup seçimi kaybettiğinde kendisinin herhangi bir itirazının olmadığını belirten Asan, “Seçilmiş olan muhtarın da geçmişe yönelik Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçlarından cezasının olduğunu biliyorduk. Bizim bir şikayetimiz olmamıştı.” dedi.

Asan, ilçede yaptığı iş yerinin üçüncü derece sit alanında bulunmasından dolayı Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezası bulunduğunu dile getirerek, “YSK'den ikinci bir karar geldi, ikinci aday Yakup Toprak'ın seçileceği yazıyordu. Biz de bu sefer buna itiraz ettik. Yakup Toprak'ın 18 ay hapis cezası çıktığı için o da muhtar olamadı.” diye konuştu.

YSK'nin kararı dolayısıyla aday olamayacaklarını anlatan Asan, “Seçilme haklarımız yeterli değil şu anda. Mazbatamızı alamadık. 2 Haziran'da nasipse tekrar seçime gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Üç dönem görev yapan eski muhtar Yakup Toprak da rakibinin kendisinden fazla oy alarak seçildiğini ancak hukuki yeterliliği olmadığı gerekçesiyle itiraz ettiğini söyledi.

Toprak, YSK'nin kendisi için de seçilme yeterliliği bulmayarak adaylığını düşündüğünü belirterek, “Biz de seçilemedik. Bu durumda aday da olamıyoruz.” dedi.

Haziranda yapılacak seçimde aday olamayacaklarını ifade eden Toprak, “İlla ki köy çaresini bulacak, demokrasilerde çare bitmez. Sandıktan çıkacak olana saygı duyacağız.” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Murat Toprak ise “Fıkra gibi bir seçim oldu. Yaylaönü halkı olarak gerek yok bu şikayetlere.” diye konuştu.