Arslan “ Fırıncılardan çok uncular daha fazla para kazanıyor”

Arslan “ Fırıncılardan çok uncular daha fazla para kazanıyor”

Yayın: 22.09.2023 15:11 |Güncelleme: 27.12.2023 16:37
Paylaş:
A+ A-

 Karabük Kahveci, Lokantacı, Otelci, Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Odası Başkanı Fikret Arslan odasına bağlı esnaf kuruluşlarının sıkıntıları ile ilgili açıklamalarda bulunarak, özelikle mahalle bakkalları sayısının her geçen gün azaldığını söyledi.

 Arslan “Fırıncılardan çok uncular daha fazla para kazanıyor.”

 Karabük Kahveci, Lokantacı, Otelci, Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Odası Başkanı Fikret Arslan, Karabük’te ekmeğe yapılan yüzde elli zamma rağmen, fırıncılardan çok uncuların daha fazla para kazandığını söyledi.

 Birlik Medyanın gün ortası programına katılan Kahveci, Lokantacı, Otelci, Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Odası Başkanı Fikret Arslan, esnafların sıkıntılarının bir hayli fazla olduğunu belirtti.

 PERSONEL BULMAKTA ZORLANIYORUZ

 Odayı oluşturanların küçük esnaf olduğunun altını çizen Başkan Arslan “Küçük esnafların da tamamı personel bulunamamaktan dertlidir. Küçük esnafın en çok karşılaştığı sıkıntılardan biri çalıştıracak personel eksiğidir. Artık asgari ücret vermek bile küçük esnaf için zor duruma gelmiştir. İnsanlar haftada 5 gün, 8 saat çalışıp, hafta sonu 2 gün tatil yapmak istiyor. Bunu ancak devlet kurumlarında bulunabiliyor. O yüzden esnaf yanında çalışmayı kimse tercih etmiyor. Bir diğeri ürünler çok pahalı, her şeye zam gelmesi şu anda bir deste kâğıt 50 TL’ye geliyor. 5 TL’den 50 TL’ye yükseldi. Kahve kültürü de azaldı. Karabük merkezde tüm mahallelerde toplamda 47 tane kahve var. Fiyatlara zamları da uygulayamıyorlar. Örneğin farazi çay fiyatı 7 TL. ise, çarşı merkez de 7  TL, Kapullu’da 5 TL, Yaylacık’ta 4 TL, oluyor. Bu fiyatları aynı oranda uygulayamıyorlar. Yoksa müşterisi kalmayacak. Zaten az müşterisi var, kaybetmek istemiyor. Lokantalarda vergiden dertli olabilir. Örneğin, KDV oranlarında yüzde 1 ile alıyoruz. Domates, salatalık vs.. Satarken yüzde 10 ile satışı yapıyoruz. Bunu milletvekillerine ilettik. Mecliste konuşulacak inşallah.”

KARABÜK’TE EN ÇOK TERCİH: DÖNER FASTFOOD

Arslan: ”Fiyatlar yüksek oluyor diye lokantalar tercih edilmiyor. Ama dönerci, çiğ köfte vs. hepsi dahil yaklaşık 130 üyemiz var. Bir çalışmamız var. Bakalım fiyatları geri çekmeye ve insanları lokantayı tercih ettirmeye çalışıyoruz. Şu anda bu da çok zor görünüyor.”

OTELLER KENDİLERİNİ GELİŞTİREMEDİLER

Karabük’te dört otelin bulunduğunu belirten Kahveci, Lokantacı, Otelci, Pastacı, Fırıncı ve Bakkallar Odası Başkanı Fikret Arslan ”Karabük’te odamıza kayıtlı üç, Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı bir olmak üzere toplamda 4 otelimiz var. Aslında fiyatları uygun ama kendilerini geliştiremediler. Buraya gelenler daha çok yıldızlı otelleri tercih ediyorlar. Günlük kiralık daireler de bizim üyelerimiz arasında yer alıyor. Bazı dairelerin dışında bu işi yasal olarak yapmayan da var. Bunu daha çok kaçak olarak yapan var.”

FIRINCILARDAN ÇOK UNCULAR PARA KAZANIYOR

Karabük’te 200 gram 5 liraya satılan ekmeğin 220 grama çıkartılarak 7 lira 50 kuruşa satıldığını belirten Başkan Arslan, Fırıncılardan çok uncuların daha fazla para kazandığını belirterek  “Şekere una günlük zam geliyor. Pastacılar dışında fırıncıların sıkıntıları yıllardır bilinmektedir. Fiyat tarifleri tespit edilirken sadece ekmek için birçok kurumdan 6 temsilci ile komisyon belirlenip, fiyat öyle belirleniyor. Fırınlar, başka mahalledeki fırını alarak devam edebiliyor. Yeni fırın açmak yasal olarak o kadar zorluyor ki, prosedürleri tamamlamaya uğraşmıyorlar. Kendilerini büyütemiyorlar devir olarak sadece çocuklarına devri var. Bunlar için de çalışmalarımız var. Ekmeğe zam geldi. 5 TL’den 7,5 TL’ye yükseldi. Ama 200 gr. Ekmek, 220 gr. oldu. Bu sadece Karabük’te arttı bu arada. Önceden devlet, fırıncılara indirimli un veriyordu. Ekmeğe zam gelmeden una, mayaya zam geliyor. Aldıkları rakam kurtarmaz oluyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden istediği kadar unu 360 TL den alabiliyordu. Her şeye yüzde 50 zam geldi. Uncular daha çok para kazanıyor. Fırıncılar yerine uncular sorgulanmalıdır. Pastanelerde, paketlemelere inanılmaz zam geliyor. Onlarda simit, poğaça satısından para kazanamaz oldu.”

MAHALLE BAKKALLARI AZALIYOR

“Karabük’te 55 civarında bakkalımız var. En az sayıda esnaf üyemiz bakkallar oldu. Odamızda en çok bakkallar vurgusu yaparken, halkın bildiği adıyla bakkallar odasıdır. Bugün bakkalların zincir marketlerle yarışmasına imkân yok. Bakkallar; ekmek, sigara ve veresiye yazmasıyla ayakta duruyor. Bununla ilgili mutlaka bir devlet eli ve bir düzenleme yapması lazım. Zincir marketler yasal olarak her şeyi satabiliyor. Belediye Başkanımız Sayın Rafet Vergili, bundan sonra zincir marketlere bakkal ruhsatı vermeyeceğini  söyledi ve başkanımıza bu konuda güveniyoruz “

KREDİ LİMİTLERİ ARTMALI

Esnafa verilen kredileri miktarının az olduğunu ve kredi miktarının artırılması gerektiğini de belirten Başkan Arslan “Şu anda haftada 2-3 kişiye kredi verebiliyoruz. Bugün kredi limitinin artması gerekiyor.  Önceden ev araba alırken şimdi tır sahibi verilen kredi ile 4 lastik alamıyor. Bunun da düzenlenmesi gerekiyor” dedi

(Halil Kızılyer)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük İl Genel Meclisi toplantısı yapıldı

Yayın: 02.05.2024 21:36
Paylaş:
A+ A-

Karabük İl Genel Meclisi, mayıs ayının ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Meclis Başkanı Ahmet Sözen, toplantıda yaptığı konuşmada, köylerin KÖYDES projeleriyle hayat bulduğunu söyledi.

Karabük’e, KÖYDES projeleri kapsamında 335 milyon lira ödenek tahsis edildiğini belirten Sözen, bu ödeneklerle 1623 projenin hayata geçirildiğini kaydetti.

Sözen, KÖYDES ödenekleriyle ertelenen birçok sorunun çözüme kavuştuğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“KÖYDES sayesinde bu zamana kadar ihmal edilmiş, ötelenmiş, kronikleşmiş, üzerine gidilmeye dahi cesaret edilememiş birçok problemin, tahsis edilen devasa ödeneklerle cesaretle üzerine gidilmiş, bugün gelinen noktada problemlerin büyük bir kısmı çözüme kavuşmuştur. Ayrıca bu ay içerisinde KÖYDES ödeneklerinin, ilimize tahsis edilmesini bekliyoruz. Ay sonuna kadar tüm ilçelerimizde, asfalt programına alınan yollarımızın altyapılarını tamamlamış olacağız. Önümüzdeki ay ise asfalt programlarını başlatmış olacağız.”