Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, ağustos ayında elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı ilk defa yüzde 20’yi aştı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, ağustos ayında elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı ilk defa yüzde 20’yi aştı.

Yayın: 20.09.2023 12:03
Paylaş:
A+ A-

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, ağustos ayında elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı ilk defa yüzde 20’yi aştı.

Brüksel

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), AB ülkelerinin ağustos ayına ilişkin yeni otomobil tescil verilerini açıkladı.

Verilere göre, AB ülkelerinde yeni otomobil satışları, geçen ay 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 21 artarak 787 bin 626 oldu.

Birlik üyesi ülkelerde yeni araç tescilleri, Ocak-Ağustos 2023’te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,9 artarak 7 milyon 78 bin 464’e yükseldi.

Ağustos ayında AB ülkelerinde satılan yeni otomobillerin yüzde 32,7’si benzinli, yüzde 23,9’u hibrit, yüzde 21’i tam elektrikli, yüzde 12,5’i dizel, yüzde 7,4’ü fişli hibrit ve yüzde 2,5’i de diğer yakıtlardan oluştu.

Böylece AB ülkelerinde elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı ilk defa yüzde 20’yi aşmış ve dizel otomobilleri geçmiş oldu.

Elektrikli otomobil satışları, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla da yüzde 118,1 yükselerek 165 bin 165’e ulaştı. Bu yılın başından beri satılan elektrikli otomobil sayısı da 984 bin 864’e ulaştı.

Otomobil satışları, ağustosta geçen yılın aynı dönemine göre Almanya’da yüzde 37,3, Fransa’da yüzde 24,3 ve İtalya’da yüzde 11,9 arttı.

En fazla yeni otomobil Almanya’da trafiğe çıktı

Birlik üyesi 27 ülke arasında ağustos ayında en fazla yeni otomobil Almanya’da trafiğe çıktı. Bu dönemde Almanya’da 273 bin 417, Fransa’da 113 bin 599 ve İtalya’da 79 bin 727 yeni otomobil tescil edildi.

Böylece Avrupa otomobil pazarında geçen yıl yaşanan tedarik zinciri sorunları aşılmış oldu.

Üreticilere göre, ağustos ayında AB’de en fazla yeni otomobil satışını 209 bin 548 ile VW Grubu gerçekleştirdi.

AB’deki yeni araç satışlarında VW Grubu’nu, Stellantis Grubu izledi. Peugeot, Fiat, Citroen ve Opel gibi markaları içeren Stellantis Grubu 131 bin 532 otomobil sattı.

Renault Grubu 74 bin 879 yeni otomobille üçüncü, Hyundai Grubu ise 66 bin 33 adetle dördüncü sırada yer aldı.(AA)

Yorumlar

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kerevitaş 2023 finansal sonuçlarını açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 00:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kerevitaş, 2023 finansal sonuçlarını açıkladı.

Şirketten Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamaya göre, 3.8 milyar lira brüt kar ve 2.16 milyar lira faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) elde eden Kerevitaş'ın geçen yılki ihracatı ise 2.2 milyar lira olarak gerçekleşti.

Şirket bünyesinde faaliyet gösteren SuperFresh, geçen yıl yüzde 42 ciro pazar payıyla dondurulmuş gıda ve konserve alanındaki liderliğini sürdürerek lansman, relansman ve kanala özel 44 yeni ürün sundu.

Geçen yıl Donuk Fırıncılık Ürünleri AŞ şirketini satın alarak büyümeye devam eden şirket, Türkiye paket ve kase margarin pazarlarında Bizim Yağ ve Teremyağ gibi markalarıyla da 2022 yılına göre +1.3 puan artışla yüzde 65.6 ciro payı alarak pazardaki liderliğini pekiştirdi.

Otuz yılı aşkın süredir Ona markasıyla Ortadoğu ve Orta Asya pazarlarında tüketici margarini bulunan şirket, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 verilerine göre Türkiye'nin yağ ihracatının yüzde 34'ünü tek başına gerçekleştiriyor.

SuperFresh, “SuperFresh Bi'Yolculuk” iletişim kampanyasıyla tüketicilerine dondurulmuş gıdanın tarladan tabaklara ulaşan yolculuğunu tüm ayrıntılarıyla anlatıp iş sonuçlarına ek olarak, global ve lokal toplam 8 ödüle layık görüldü. SuperFresh Mac&Cheese Topları ve SuperFresh Kumpir Topları, Pratik Yemek kategorisinde Marketing Türkiye'nin “Yılın İnovatif Ürünleri Araştırması” kapsamında “2023 yılının en inovatif ürünleri” ödülünü aldı.

Ülker Bizim Yağ, yüzde 32 ciro payı ile paket pazarındaki liderliğini 2023 yılında da perçinledi. Tereyağı lezzeti segmentinin kurucusu Ülker Teremyağ, kase margarin pazarında 2023'te +5 puan pay kazanarak yüzde 47.4 ciro payıyla lider konumunu tüm kanallarda pekiştirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kerevitaş Üst Yöneticisi (CEO) Mert Altınkılınç, şirket olarak sürdürülebilirlikten, ihracatı güçlü finansal performanstan çevik yönetim yapısına kadar her alanda gelişmeyi, büyümeyi, Türkiye'ye katma değer sağlamayı hedeflediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Sürdürülebilir ve inovatif büyüme stratejimiz doğrultusunda Türkiye’de Dondurulmuş Gıda ve Konserve iş alanının yanı sıra dünya genelinde 5 kıtada 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirerek ürünlerimizi küresel pazarlarda başarıyla konumlandırdık. Ar-Ge ve inovasyona yaptığımız yatırımların karşılığını net olarak gördüğümüz 2023 yılını başarıyla tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Sektörde etki ettiğimiz geniş ekosistemde dönüştürücü rolümüzün bilinciyle tüm paydaşlarımızın beklentilerini karşılamak ve uzun vadeli değer yaratmak için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”