Avrupa Miras Günleri Başlıyor

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 20.09.2024 12:09
A+ A-

Avrupa Miras Günleri, dünya kültürü hizmeti ve denizcilik mirasını öne çıkaran çeşitli etkinlikler sunuyor. Etkinliğin 41’incisi 21 ve 22 Eylül’de gerçekleşecek.

Avrupa Miras Günleri, 1985 yılında Avrupa Konseyi tarafından başlatılan ve 1999 yılında Avrupa Birliği’nin katıldığı bu etkinlik, Türkiye’nin 1954 yılından bu yana taraf olduğu Avrupa Kültür Sözleşmesi’ne üye 50’den fazla ülkede düzenleniyor.

Her yıl Eylül ayında bir hafta sonunda düzenlenen Avrupa Miras Günleri, miras açısından dikkate değer alanların ve anıtların halka açılmasına olanak tanır. Ortak bir kültürel miras hakkında bilgi edinme ve bu mirasın şimdiki ve gelecek nesiller için korunması ve geliştirilmesi için harekete geçme fırsatıdır. Ankara ve İstanbul’da düzenlenecek etkinliğin Fransa ayağında bakın neler bulunuyor:

Avrupa Miras Günleri, genellikle halka kapalı olan yerleri ziyaret etmek veya geçmişinden haberimiz olmayan yapıları keşfetmek için bir fırsat yaratıyor. 21 ve 22 Eylül hafta sonlarında gerçekleştirilen 41’nci yılında denizcilik mirası da dahil olmak üzere çeşitli temalar ön plana çıkıyor. Fransa kıyılarında birçok etkinlik düzenleniyor. İşte Fransa’da ve denizaşırı bölgelerde keşfedilecek (veya yeniden keşfedilecek) birkaç öneri:

Marsilya’daki (Bouches-du-Rhône) Eski Limanın açıklarında bulunan Monte Cristo Kontu hapishanesi etkinlik için kapılarını açıyor. Alexandre Dumas’nın romanı Monte Cristo Kontu’nun (1846) yeniden keşfedilen popülaritesinden yararlanarak, Pierre Niney’nin Edmond Dantès rolünde bu yaz sinemaya uyarlanmasının başarısıyla ilişkilendirilen Avrupa Miras Günleri, simgesel bir romanı keşfetme olanağı sunuyor. Phokaia kentine bakan bir alanda inşa edilen bu kale, hayali mahkumuyla bilinse de aynı zamanda gerçek insanların da hapishanesiydi. Bu vesileyle Miguel Chevalier’in “Digital Abysses” adlı dijital sanat sergisi açılıyor.

Marsilya’daki “Alfred-Merlin” bilimsel gemisi de etkinlikte yer alıyor. Askeri gemiler ve yolcu gemilerinin yanı sıra, bilimsel bir gemi olan Alfred-Merlin de tüm hafta sonu Toulon limanına demir atacak. Misyonu deniz yatağındaki arkeolojik kalıntıları incelemek. Mürettebatının yirmi sekiz üyesi, Fransız sularının derinliklerindeki enkazların tespit edilmesinden ve aranmasından sorumludur. Arkeologlar ve mürettebat, tekne turları aracılığıyla mesleklerini sergileyecek.  Teknenin bağlı olduğu Kültür Bakanlığı Sualtı ve Sualtı Arkeolojik Araştırmalar Dairesi (Drassm) ” Ziyaret için yüksek topuklu ayakkabılar tavsiye edilmiyor ” uyarısında bulunuyor.

Kuzey Denizi ile Manş Denizi arasındaki sınırı belirleyen Calais’in (Pas-de-Calais) komşu komünü Marck’ta bulunan Walde deniz feneri gezilecek. Tek Fransız metal deniz feneri olan Walde deniz feneri, Calais (Pas-de-Calais) ve Gravelines (Pas-de-Calais) arasındaki Hemmes plajında ​​yer alıyor. İrlandalı mühendis Alexander Mitchell tarafından 1857 yılında inşa edilen ve 2022 yılından bu yana tarihi anıt olarak koruma altına alınan yapı, erozyon nedeniyle ağır hasar gördü. Calais sakinleri, Kuzey Denizi ile Manş Denizi arasındaki ayrım çizgisini simgeleyen bu deniz gözetleme noktasının restorasyonunu talep ediyor. Deniz fenerine suya ayak basmadan ulaşabilmek için 21 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek yürüyüş sular çekildiğinde gerçekleştirilecek. Bu etkinlerden sadece birkaçını okuyucularımıza Türkçe çevirilerini yaptık. Türkiye’de çeşitli büyükelçilik binalarının kapıları bu hafta sonu ön kayıtlarla belirlenen sınırlı sayıdaki katılımcılara kapılarını açacak. Avrupa’da yaşayan gurbetçi aileler ise, Avrupa Miras Günleri’ne katılmasına sayılı saatler kaldı. Lütfen kaçırmayın. Ayrıntıları Le Monde‘den edinebilirsiniz.

İyi keşifler!

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

2024-KPSS ön lisans sonuçları açıklandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.09.2024 13:33
A+ A-

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM), 2024-Kamu Personeli Seçme Sınavı (2024-KPSS) Ön Lisans sonuçları açıklandı.

ÖSYM’nin internet sitesindeki duyuruya göre, 1 Eylül’de gerçekleştirilen 2024-KPSS Ön Lisans’a ait değerlendirme işlemleri tamamlandı.

Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM’nin “https://sonuc.osym.gov.tr” adresinden kimlik numaraları ve şifreleriyle erişebilecek.

Cevap kağıtları erişime açıldı

2024-KPSS Ön Lisans’a katılan adayların, cevap kağıtlarının görüntüleri ve cevap kağıtlarına yaptıkları işaretlemelerin optik okuyucular tarafından okunması sonucu elde edilen aday cevapları ve soruların doğru yanıtlarına ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” adresinden 10 gün süreyle erişilebilecek.

Adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yaparak ilgili sınavı ve “cevap kağıdı görüntüleme” ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kağıdı görüntüsünü, işaretlemelerini, işaretlemelerinin optik okuyucularla okunması sonucu elde edilen cevaplarını ve doğru cevapları görebilecek.

Ayrıca adaylar, cevaplarının ve cevap anahtarının yayımlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında, her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabıyla ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevaba ulaşabilecek.

Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenecek.

İlgili sayfada, adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayılarıyla ham puanları da görülecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331