Ayvalık: “Gayet verimli ve güzel bir üretim yılı oldu. Hedeflediğimiz rakam 35 kilogramdı”

Ayvalık: “Gayet verimli ve güzel bir üretim yılı oldu. Hedeflediğimiz rakam 35 kilogramdı”

Yayın: 23.11.2023 13:27 |Güncelleme: 27.12.2023 16:31
Paylaş:
A+ A-

Karabük‘ün Safranbolu ilçesinde, 8 köyde 28 üretici tarafından 81 dekar alanda üretilen safran bitkisinde 35 kilogramlık hasat yapıldı.

Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, ağustos ayında ekilerek ekim-kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki bitkide, bu yıl için belirlenen 35 kilogramlık hasat hedefine ulaşıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine, safranda verimli bir sezonu geride bıraktıklarını söyledi.

Ayvalık, 8 köyde 28 üreticiyle 81 dekar alanda üretim gerçekleştirildiğini aktararak, “Gayet verimli ve güzel bir üretim yılı oldu. Hedeflediğimiz rakam 35 kilogramdı. Bu miktara ulaştık.” dedi.

“Safranova” projesi kapsamında kurutma makinesi aldıklarını dile getiren Ayvalık, üreticilerin safran çiçeklerini ilk defa bu şekilde kurutma imkanı bulduğunu anlattı.

Geçen yıl safran çalıştayı gerçekleştirdiklerini belirten Ayvalık, “Burada bir dizi kararlar aldık. Üreticilerimizin ürünlerini marka değeri yüksek olarak nasıl pazarlayabiliriz, nasıl değerlendirilebiliriz, hangi alet ve makinelere ihtiyacımız var? Bunlar kapsamında bir hedef skalası ortaya koyduk. Bunları da bu sene uygulamaya başladık. Soğanların kalibre edilmesi, arazilerin sürülmesi, tavaların ve tahtaların yapılmasıyla ilgili gerekli bütün alet ve makinelerin alımını gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı.

Ayvalık, Safranbolu safranına 2009’da Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasının başvurusuyla coğrafi işaret tescili aldıklarını hatırlatarak, “Bu sene yine Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odasının başvurusuyla Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Onların resmi gazetelerinde yayınlandı. 7 Aralık’ta şayet bir başvuru olmazsa tescil edilecek. Artık Avrupa nezdinde de coğrafi işaretli bir safran ürünümüz olacak.” diye konuştu.

– Kilogramı 250 bin liradan alıcı buluyor

Ağırlığının 100 bin katına kadar sıvıyı sarıya boyayabilen ve birçok sektörde kullanılan safran, “mucize bitki” olarak biliniyor.

Kilogramı 250 bin liradan alıcı bulduğu için “dünyanın en pahalı bitkisi” olarak da adından söz ettiren bitkinin, 80 bin adet çiçeğinden sadece yarım kilogram safran elde edilebiliyor.(AA)

HABER <<<VİDEO>>>

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ankutsan Adana’da yeni fabrikasının üretim rekorunu kutladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 08:36
Paylaş:
A+ A-

ADANA (AA) – Oluklu mukavva sektöründe faaliyet gösteren Ankutsan, Adana'daki yeni fabrikası PM2'nin günlük 768 ton kağıt olarak gerçekleşen kendi üretim rekorunu kutladı.

Ankutsan'ın Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yıllık 300 bin ton kapasiteli yeni fabrikası, firmanın tam entegre bir yapıya ulaşma hedefinde önemli bir kilometre taşı oldu.

Hem operasyon hem de yazılım altyapıları açısından Ankutsan’ın genel üretim süreçleriyle yüzde 100 entegre çalışacak şekilde tasarlanan yeni fabrikada, hizmete girdiğinden bu yana günlük 768 ton olarak gerçekleşen kendi üretim rekoru kırıldı.

Ankutsan Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Kesgi, fabrikanın hizmete girmesi ve günlük üretim rekorunu kırması dolayısıyla fabrikanın inşasında emeği geçen tedarikçi ve çalışanlarla bir araya geldi.

Kesgi, burada yaptığı konuşmada, fabrikanın 3 yıl önce kendilerinin bir hayali olduğunu söyledi.

Bu hayali nasıl gerçekleştireceklerine dair firma olarak kendi içlerinde fikir alışverişleri yapmalarının ardından uygun makine bularak fabrikayı kurmaya başladıklarını anlatan Kesgi, büyük zorluklara rağmen bu zorlu işin altından kalktıklarını belirtti.

Şu an fabrikanın günlük 768 tonla rekor kırdığını ifade eden Kesgi, “Bu fabrika aslında her şeyin ilkinin yaşandığı, her şeyin ilkini yaptığımız, bizi de gururlandıran çok müthiş bir fabrika oldu. İnşallah hedefimiz günlük 1000 tonu yapacağız. Yıllık 250-300 bin ton gibi bir hedefimiz var.” dedi.

Kesgi, Adana’daki tesislerinin birçok tedarikçisinin yine kentten olduğuna dikkati çekti.

Konuşmasının ardından Kesgi, katılımcılara emeklerinden dolayı plaket verdi.

– Yeni fabrika PM2

Ankutsan'ın yeni fabrikası PM2, tükettiği ham maddenin tamamını üretebilme vizyonunun bir parçası olarak hayata geçirildi.

Geri dönüşümü merkezine alan ve yeni teknolojilerle donatılan fabrika, su ve elektrik tüketimini minimize edecek sistemlerle donatıldı. Ayrıca, çatı güneş enerji sistemi ve buhar türbini gibi yenilikçi enerji çözümleriyle kendi enerjisini üretme kapasitesine sahip.