BALİCİLER TARİHİ KONAKLARI MESKEN TUTTU..!

BALİCİLER TARİHİ KONAKLARI MESKEN TUTTU..!

Yayın: 02.05.2024 10:55
Paylaş:
A+ A-

UNESCO Dünya Miras Kentinde restore edildikten sonra boş bırakılan Tarihi Konaklar Balicilerin meskeni olduğu ifade edilirken, Tarihi Kentin turizm sezonun açılmasına sayılı günler kala böyle bir konu ile gündeme gelmesinden endişe duyuluyor.

UNESCO Dünya Miras Kenti Listesinde yer alan Safranbolu İlçesindeki tarihi statüdeki boş konakların ve bahçelerinin balicilerin mekânı haline dönüştüğü ifade edildi.

Son zamanlarda turistik ve tarihi kentin dar sokakları ve yol kenarındaki boş tarihi evler ile bahçelerinin kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce mesken tutulduğu görülürken, Naip Tarlası Sokağın girişinde görüntülenen alkol şişesi ve bali kutusu, mahalle sakinlerinin serzenişlerini doğrular nitelikteydi. Bu durumdan şikayetçi olan mahalle sakinleri, görüntülerin hem kentin doğasını, hem de ilçeye gelen ziyaretçileri olumsuz etkilediğini söylediler.

Birçok bahçenin izinsiz kullanıldığı ve özellikle bazı kullanılmayan tarihi evlerin içerisi ile bahçelerinin alkol ve bali tüketimi için kullanıldığı öğrenildi. Bu durum, kentin mirasına ve kültürel değerlerine saygısızlık olarak nitelendirilirken, bazı mahalle sakinleri ise huzur bozucu olduğu vurguladı.

Mahalle sakinleri, bu tür izinsiz kullanımların, kentin sosyal dokusunu ve huzurunu bozduğunu ve geleneksel yaşam tarzımıza aykırı olduğunu belirterek,  bu tür olumsuzlukların, denetlenmesi ve gereken cezaların verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarihi çarşıdaki tarihi evlerin birbirine yakın olduğu ve birinde oluşacak bir olumsuzluğun hepsini etkileyebileceğine işaret edilirken, aynı şekilde turistlerin Safranbolu’yu gezerken bu tür görüntülerle karşılaşmasının tarihi kentin imajına zarar vereceği bildirildi.

Kentin tarihi atmosferinin korunmasını talep eden vatandaşlar;  yetkililerinin bu konuda gerekli önlemleri alarak, Safranbolu’yu korumak ve turistlerin memnuniyetini sağlamak adına adımları atmasını istediler. Ayrıca, daha sıkı denetimler ve toplum bilinçlendirme çalışmaları ile bu tür sorunların önüne geçilebileceği ifade edildi.

UNESCO Dünya Miras Kenti Safranbolu‘nun tarihi ve kültürel değerlerine saygı gösterilerek, turistlerin ve mahalle sakinlerinin istekleri doğrultusunda hareket edilerek bu tür olumsuz görüntülerin önüne geçilmesinin elzem olduğunu belirten vatandaşlar, aksi takdirde, kentin turistik çekiciliği ve prestijinin zarar göreceğini söylediler. (Kaynak: Karabük Postası)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Şişecam’ın eurobond ihraçlarına 5 milyar dolara yakın talep geldi

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Şişecam, Türkiye dışı kurumsal yatırımcıdan gelen yüksek talep sonrası tahvil ihracını 1,5 milyar dolara çıkarırken, şirketin eurobonduna uluslararası kuruluşlardan 5 milyar dolara yakın talep geldi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, nisanda gerçekleştirdiği 1,1 milyar dolarlık eurobond ihracına gelen toplamda 3,5 milyar doların üzerindeki taleple Cumhuriyet tarihinin en büyük şirket tahvil ihracına imza atan Şişecam, rekorunu yeniledi.

Türkiye dışı kurumsal yatırımcıdan gelen yüksek talep sonrası tahvil ihracını 1,5 milyar dolara çıkaran Şişecam'ın eurobonduna uluslararası kuruluşlardan 5 milyar dolara yakın talep geldi.

Mayıs ayı başında ihraç edilen ve piyasada işlem gören mevcut eurobond getirilerinin altında bir oranla borçlanılmasına rağmen gösterilen ilgi, global finansal piyasaların Şişecam'a duyduğu güveni bir kez daha teyit etti.

Tahvil ihracını İngiltere'deki iştiraki “Sisecam UK PLC” üzerinden gerçekleştiren Şişecam, toplamda 5 yıl vadeli 675 milyon dolarlık, 8 yıl vadeli 825 milyon dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Dört kıtaya yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel büyümesini sürdüren Şişecam'ın, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, J.P. Morgan Securities plc ve Merrill Lynch International'ı yetkilendirdiği iki ihraçta kupon faizleri aynı seviyede olup, tahvil getirilerinin ağırlıklı ortalamaları sırasıyla yüzde 8,056 ve yüzde 8,455 uygulandı.

Yoğun talep gören tahvillerin yüzde 37'si İngiltere, yüzde 36'sı ABD, yüzde 15'i Avrupa, yüzde 12'si ise Hong Kong başta olmak üzere Asya ve Orta Doğu menşeli fon ve finans kuruluşları tarafından satın alındı.