Başkan Aksoy’un Mahalle Gezileri Sürüyor

Halil Kızılyer
Yayın: 14.09.2015 10:29
A+ A-

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, halkın istek ve taleplerini dinleyerek daha iyi hizmet sunabilmek ve çalışmalarımız konusunda istişare yapmak amacıyla mahalle toplantılarını sürdürüyor.

Gerçekleşen mahalle toplantısında Yeni Mahallenin Safranbolu’daki en sorunsuz mahalleler arasında yer aldığını dile getirirken alt yapısının hemen hemen tamamının bitirildiğini, yollarının asfaltladığını, Pazar yeri ile ilgili yapılacak olan çalışmanın dışında bir problem olmadığını söyleyen Başkan Aksoy; “Pazar alanı ile ilgili protokol bu gün imzalandı. Mevcut alanda bulunana eski binanın yerine bir Düğün Sarayı yapacağız. İnşallah bu projemiz tamamlandığında giriş katını Safranbolu’da, Safranbolu’ya yararlı işler yapan Sivil Toplum Kuruluşlarına, Derneklere tahsis edeceğiz. Yine pazarın müştemilatları var. Depo olarak mescit olarak olması gereken mekânlar var. Bundan sonra hafta arası o alanda kasalar falan olmayacak. Buradaki depolara konulacak. Üst taraftaki giriş katına bir SAKEM, eğitim merkezlerinin olduğu bir bölüm olacak. Üst katları da düğün salonu olarak düşünüyoruz. Safranbolu’da düğün salonuna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

2016 yılı içerisinde de Pazar yerinin üstünün kapanacağı müjdesini veren Aksoy, çalışmaların ara verilmeden devam edeceğini söyledi. Toplantının sonunda duygularını dile getiren bir mahalle sakini ise, “ben mahallem adına size ve ekibinize Safranbolu’muz adına vermiş olduğunuz hizmetlerden ve gayretli çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emekli akademisyen geleneksel Azdavay şapkalarını yeniden tasarladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.09.2024 16:07
A+ A-

KASTAMONU (AA) – ÖZGÜR ALANTOR – Azdavaylı kadınların giydiği geleneksel şapkalar, yeniden tasarlandı.

Geleneksel kadın başlıkları konusunda 44 yıl çalışma yapan emekli öğretim üyesi Dr. Lale Özder, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi El Sanatları Bölümünde görev yaparken Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde kadınların giydiği 600 yıllık kıyafetlerle tanıştı.

Azdavay ilçesinde kadınların giydiği yöresel şapkaları kullanarak yeni tasarımlar ortaya koymak isteyen Özder, 2 aylık çalışmanın ardından 20 yeni şapka modeli geliştirdi.

Tasarladığı şapkaları Mimar Vedat Tek Kültür Merkezinde açtığı sergide beğeniye sunan ​​​​​​​Özder, AA muhabirine, üniversitede görev yaptığı dönemde şapka üzerine dersler verdiğini söyledi.

Azdavaylı kadınların giydiği şapkaların çok özel olduğuna değinen Özder, “Azdavay ilçesindeki kadınların kullandığı çiçek bahçesi gibi başlıklar, her defasında ilgimi çekiyordu. Nasıl yaptıklarını da gözlemlemiştim. Bu şapkaların alt yapıdaki modelinin İngiliz Kraliyet ailesinin kullandığı fantezi şapkalarla aynı olduğunu söylüyordum her defasında.” dedi.

Özder, şapkalar üzerine çalışmalar yaptığını belirterek “Şapkaların alt kısmında başa oturan bir kısım var. Şapkalardaki o formu kullanarak fantezi şapkalar çalıştım. Küçük bir yol açılsın istedim. Bu konuda çalışacak tasarımcılar, öğrencilerimiz, moda tasarımcılarımız, Azdavay şapkasının sadece alt formunu kullanarak binlerce model üretebileceklerini görsünler istedim.” diye konuştu.

Şapka teknikleri konusunda birçok öğrenci yetiştirdiğini dile getiren Özder, şöyle devam etti:

“Anadolu kadınının ne kadar süredir başlık kullandığını bilmiyoruz. Sadece kadınlar değil, erkekler de yüzyıllar boyunca şapka kullanmış. Kazıları incelediğimizde Hunlar, Uygurlar, Moğollar, Anadolu Selçuklu, Osmanlı ve sarayda hem erkek hem de kadınların başlık kullandığını görüyoruz. Formlar birbirine bazen benziyor, bazen küçülüyor, bazen büyüyor… Anadolu'da kadın başlıklarını araştırdığımda, 'Başlarınızı niye süslüyorsunuz?' diye sorduğumda, güzel olmak amacıyla süsledikleri cevabını veriyorlardı.”

Özder, çok güzel ürünler ortaya çıktığını vurgulayarak, “Altyapıda sadece Azdavay şapka formunu kullandım. Başa oturan bir kısım, daha sonra yüksek bir bölümü var, onu kullandım. Onları yaparken 3 öğrencim geldi ziyarete, onlar da sürece dahil oldu. İnternet üzerinden görüntülü konuşarak çalıştık. 3 öğrencim birer ürünle bu sürece dahil oldu. Toplamda 20 şapka yaptım.” diye konuştu.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331