Başkan Köse, Heritage İstanbul Fuarına Katılacak

Başkan Köse, Heritage İstanbul Fuarına Katılacak

Yayın: 01.05.2023 13:22 |Güncelleme: 02.05.2023 09:47
Paylaş:
A+ A-

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından desteklenen fuara Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder’in katılacağı öğrenildi. 3 Mayıs’ta başlayacak fuarda Safranbolu Belediye Başkanlığı ve SAFTİD işbirliği ile hazırlanan Safranbolu’nun tanıtım dergisi “Dünya Mirası” ve İngilizce baskısı olan “World Heritage”in ilk sayısının, “İstanbul Heritage” fuarında okuyucularıyla buluşacağı bildirildi.

Bu yıl yedincisi düzenlenen fuarın kurucusu Osman Murat Akan, restorasyon, arkeoloji, müzecilik, sanat tarihi ve kütüphanecilik gibi sektörlerinde faaliyet gösteren lider ulusal ve uluslararası firmaların bir araya geleceği fuarda, konferans, söyleşi ve atölye çalışmalarında alanında uzman birçok ismin ağırlanacağını kaydeden Akan, “Yakın zamanda yaşadığımız depremler sebebiyle ‘Afet zamanında kültürel mirasın korunması’, ‘Tarihi yapıların deprem riskinin yönetimi’, ‘Afet risklerinin yönetimi ve depremin ardından kültürel varlıklarımız’ gibi başlıklarda paneller düzenlenecek.” dedi.

Akan, fuarda ayrıca Türkiye’nin yanı sıra uluslararası kültür miraslarının konuşulacağı “Özbekistan Kültürel Mirası”, “İtalya Paneli”, “Avrupa Heritage Fuarları ve Heritage Ekonomisi” konulu panellerin de yapılacağını dile getirdi.

Artcloud Network International firmasının küratörlerinden Angelo Bucarelli ise Artcloud’un dünya çapında kültürel miras alanında özellikle alan yönetimi, restorasyon alanında çok önemli işler yapmış bir İtalyan konsorsiyumu olduğunu söyledi. Yaptıkları her projede iletişimin önemini vurguladıklarını belirten Bucarelli, “Özellikle kültürel alanda tecrübelerimizi çok iyi anlıyoruz. Bugünün yenilikçi yaklaşımıyla bunu geleceğe taşıyoruz.” ifadesini kullandı.

İtalyan Restorasyon Uzmanları İstanbul’da
İtalya’nın önde gelen restorasyon şirketleri, İstanbul’a geliyor. Restorasyon alanında uzman şirketler, 3-5 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonunda C-10’da düzenlenecek olan 2023 Heritage İstanbul Fuarı’na katılıyor. İtalya’nın geçmişten geleceğe taşınan restorasyon deneyimleri izleyicilerle buluşacak. Katılan firmalar arasında Assorestauro, Oıce, Arte E Mestıerı Srl, BM Studıo Srl Progetti Integrati, Brescıanı Srl, Expın Srl, Fıma Engıneerıng Srl, Istemı Srl, Sertec Engıneerıng Consultıng Srl, Werea Srl bulunuyor.
Restorasyon ve konservasyon için gerekli materyal ve ekipmanları ile uygulama ve tedarik alanında faaliyet gösteren firmaların tarihi yapılarda, laboratuvar analizleri, çevresel kontrol, sergileme ve arşivleme gibi metotları izlenecek.

3 günde 25 konferans, 11 atölye
Artcloud Network International’ın ana sponsorluğunda gerçekleşecek fuarda, 3 günde 25 konferans, 17 miras sohbeti ve 11 atölye gerçekleştirilecek.
İtalya’nın pavilyon standının bulunacağı etkinlikte Belçika, İsveç, Nijerya, Hollanda,
Almanya, İspanya ve İran’ın da aralarında bulunduğu birçok ülkeden katılımcı yer alacak.

Safranbolu’dan da Katılım Olacak
İstanbul’un ev sahipliğinde düzenlenecek fuara Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin de açılışa katılacağı ve yakın zamanda yayınlanan Safranbolu’yu tanıtan biri Türkçe diğeri İngilizce baskı olan“Dünya Mirası (İng. World Heritage)”adlı derginin fuarda dağıtılacağı öğrenildi.

Safranbolu’da 1975 yılından bu yana tarihi ve kültürel değerlerin tanıtılması amacıyla Mimari Değerler Haftası, Kültür ve Sanat Festivali gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmişti. 2000 yılından itibaren Altın Safran Belgesel Film Festivali, hem tanıtım hem de belgesel filmin kültürel zenginlikleri kuşaktan kuşağa aktarmayı amaçlamıştı. Safranbolu’da tarihi dokuyu koruma ve kültürel mirasın sürdürülebilirliği için panellerin, fuarların ve konferansların sayısının daha da artması bekleniyor. (Esra OĞUZKAĞAN ÖZKAN)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Yayın: 17.05.2024 13:58
Paylaş:
A+ A-

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye’nin kuzeyinde 4 PKK/YPG’li, Irak’ın kuzeyinde ise 3 PKK’lı olmak üzere 7 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Teröristler için hiçbir yer güvenli değil. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Suriye’nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı bölgesinde 4 PKK/YPG’li terörist ile Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde tespit ettiği 3 PKK’lı teröristi etkisiz hale getirdi.” ifadeleri yer aldı.