Batı Karadeniz “Doğa Turizmi”nin Gözdesi Olacak

Batı Karadeniz “Doğa Turizmi”nin Gözdesi Olacak

Yayın: 24.11.2020 21:53
Paylaş:
A+ A-

Türkiye’de kültür ve deniz turizminin önemli merkezilerinden birisi olan Batı Karadeniz Bölgesi, doğa turizmi ile de önemli bir bölge olacak.
İçerisinde UNSACO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu, 3 bin yıllık geçmişe sahip Amasra gibi kültür turizminin önemli merkezlerinin yanı sıra ormanları, mağaraları, kanyonlarıyla doğa turizminin de gözdesi olma yolunda ilerleyen Batı Karadeniz Bölgesi, farklı destinasyon çalışmalarıyla ülke turizminde üst sıralarda yer alacak.
Batı Karadeniz Kalkına Ajansı (BAKKA) tarafından bölge turizminin çeşitlendirilmesi ve alternatif turizm olanaklarının geliştirilmesi amacıyla “Çadır Kamp Alanları Saha Tespit Çalışmaları” yapıldı.
BAKKA tarafından yapılan açıklamada, kültür turizmi ve ekoturizm açısından önemli bir potansiyel taşıyan, zengin orman varlığına ve kaynak değerlere sahip Batı Karadeniz Bölgesinde 18 alan belirlendiği kaydedildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi.
“Sürdürülebilir ve doğa dostu bir turizm hareketliliği oluşturan doğa ve çadır kamplarına elverişli bölgelerin belirlenmesi ve tanıtılmasını amaçlayan bu çalışma kapsamında Zonguldak, Karabük ve Bartın’da 15 gün süren saha tespit çalışmaları tamamlandı. Çalışmayla doğal ve kültürel değerlerin turizme entegrasyonu ile doğa dostu turizm uygulamalarının yaygınlaştırılması ve doğaseverlerin Batı Karadeniz’i gözde bir doğa turizmi rotası olarak görmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda Zonguldak’ta Çavuşağzı Koyu, Danaağzı Koyu/Tabiat Parkı, Bölüklü Yaylası, Harmankaya Şelalesi ve Dirgine; Karabük’te Bostancılar Göleti, Sarıçiçek Yaylası, Göktepe Yaylası, Eğriova Göleti, Sorgun Yaylası ve Alan Yaylası; Bartın’da ise Mugada, Kızılkum, Güzelcehisar, Bozköy Sahilleri, Zoni Yaylası, Uluyayla, Kokurdan Yaylası alanları deneyimlenmiş olup sonuç raporu tamamlandığında ilgili paydaşlarla da ayrıca paylaşılacaktır.”
Yapılan açıklamada, Batı Karadeniz Bölgesi Kamp Karavan Turizmi Saha Tespit Çalışması ile ilgili basına servis edilen bazı bilgilerin bilinçli bir şekilde çarpıtıldığı, yanlış anlaşılmalara ve beklentilere yol açacak şekilde kamuoyuna aktarıldığı tespit edildiği belirtildi.
Söz konusu haberlerde çalışmanın bölgeler arası ve bölge içi bir yarışma konseptinde düzenlenerek bir bölgenin birinci seçildiği, ajansın bu bölgeye yapılacak yatırımı ve bir derneği destekleyeceği ifade edilerek kamuoyuna yanlış bilgiler aktarıldığı vurgulanan açıklamada, “Çalışma Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ve BAKKA işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmaları ise bu alanda çatı kuruluşlardan olan Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu tarafından yürütülmüştür. Söz konusu çalışmada, bölgenin kamp ve karavan turizmi açısından durumu ve ihtiyaçları tespit edilerek, ilerleyen yıllarda gerçekleşmesi muhtemel destekler ile bu alanda yürütülecek olası çalışmalara altlık hazırlanmış olup, bu turizm çeşidine uygun olduğu düşünülen alanların farklı kriterler ölçüsünde değerlendirmeleri yapılmıştır. Bu alanlardan sorumlu idarelere bilgi verir nitelikteki bu çalışma, kesinlikle bir yarışma niteliği taşımamaktadır. Çalışmayı koordine eden ve saha çalışmalarında destek veren paydaşlar dışında haberlerde adı geçen dernek başta olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluşun çalışma ile doğrudan bir ilgisi bulunmamaktadır ve çalışma sonuçları herhangi bir taahhüt içermemektedir. Söz konusu çalışma ile ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Atatürk’ü temsil eden bayrak Samsun’da karaya çıkarıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Kurtuluş Mücadelesi'ni başlatmak üzere Samsun'a ilk adımı attığı yer olan Tütün İskelesi'nde, Atatürk'ü temsil eden Türk bayrağı askerler tarafından karaya çıkarıldı.

Samsun'da 19 Mayıs kutlamaları, saat 09.00'da Atatürk Anıtı önünde başladı. Anıta çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Ardından Tütün İskelesi'ndeki tören alanına geçildi.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, burada yaptığı konuşmada, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı coşkuyla kutlamanın onur, gurur ve heyecanını hep birlikte bir kez daha yaşadıklarını söyledi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Bandırma Vapuru'yla 16 Mayıs 1919 Cuma günü İstanbul'dan yola çıktıktan sonra 19 Mayıs 1919'da karaya çıkarak Milli Mücadele'nin ilk adımını Samsun'da attığına işaret eden Vali Tavlı, “O gün Samsun'umuzda yakılan meşaleyle adeta küllerinden doğan, birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhuyla Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkan aziz Türk milleti, Cumhuriyet'imizin ilanıyla tarih sahnesinde yeniden dirilmiştir. Tam 105 yıl sonra bugün, o tarihi anın milli ve manevi atmosferini yüreğimizde hissediyor, şanlı Türk bayrağımızı coşku ve gururla temsili olarak aynı noktadan karaya çıkartarak, istikbalimizin, Cumhuriyet'imizin ve Türkiye Yüzyılı'nın en büyük teminatı Türk gençliğine teslim ediyoruz.” dedi.

Törende askerler, Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının karaya çıkışını canlandırdı. Askerler, karaya çıkardıkları Türk bayrağını izcilere teslim etti. İzciler, Türk bayrağını 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinin yapılacağı İlkadım Atletizm Stadyumu'na kortej eşliğinde götürdü.

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.