Bölgenin Sesi Gazetesi
 

Beşer de Şaşar…!

Yayın: 27.06.2015 08:43
Paylaş:
A+ A-

Biz de bazen insanların da yanılabileceğini vurgulayan çok güzel bir deyim vardır:
“Beşer de şaşar”…
Ben her zaman doğrusunu bilirim, söylerim düşüncesinin ne kadar sakat bir anlayış olduğunu gösterir.
Şimdi böyle bir girişe neden gerek duyduk.
O’nu sizlerle paylaşamaya çalışayım.
2 Haziran 2015’te Bölgenin Sesi gazetesinde yayımlanan “Karabük’te Eşraf Kültürü Üzerine-2 “ başlıklı yazımda bu kentte ilk özel haddehanenin 27 Aralık 1950 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından açıldığını belirtmiştim.
Daha sonra elime İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr.Amiran Kurtkan’ın “Karabük’ün Çalışma Müessesesi ve Sosyal Şartları” adlı makalesi geçti.
Bu makalede İsmail Güven tarafından ilk özel haddehanenin 1952 yılında kurulduğu yazılıydı.
Meseleyi gazete koleksiyonlarından araştırınca makalede verilen bilginin doğruluğu ortaya çıkmış oldu.
İsmail Güven ve İsmail Başbayrak sahipliğinde ilk özel haddehane 2 Nisan 1952’de törenle saat 12.00’de Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından açılmıştır
Cumhurbaşkanına açılış töreninde dönemin Çalışma Bakanı ve İşletmeler Bakan vekili Nuri Özsan ve Sümerbank Umum Müdürü refakat etmişlerdir.
Gerçek böyle olunca da “ beşer de şaşar “ demek elzem oluyor elbette…!
Ancak yanlışı da böylece düzeltmiş olduk.
Madem öyle bu konuda bazı bilgileri sizlerle paylaşalım isterseniz.
Ha bu arada…
Karabük’te ikinci özel haddehaneyi de Osman Yücel’in kurmuş olduğu bilgisini notlarımızın arasından sizlere aktarılım.
O’nun anlatımı da başka bir yazımızın konusu olsun.
Şimdi…
İsmail Güven’in kurduğu özel haddehaneye yeniden dönecek olursak o günkü gazetelerde şöyle bilgiler verilmiş…
“Yeni kurulan haddehane 12-16-18 ve 20’lik dört köşe demir üretecek.
Yirmiye üç ve yüze beş lama imal edecektir.”
1961’de Karabük’e öğrencileri ili birlikte gelen ve sosyal binada misafir edilen Dr.Amiran Kurtkan yukarıda belirttiğim makalesinde Karabük’te kapitalist sezginin ortaya çıkmasında Demir Çelik Fabrikasının rolünden bahseder.
Bu düşüncesini kanıtlamak için İsmail Güven’in renkli diyebileceğimiz iş hayatına araştırma yazısında yer verir…
Şöyle ki…
İsmail Güven 1927’de Safranbolu’da bir bakkal dükkanı işletmektedir.
1942 yılında bakkal dükkanını kapatır ve fotoğrafhane açar.
1946’da da bu sefer fotoğrafhanesini kapatır ve Karabük’e taşınır.
Karabük’te tuğla demir ve inşaat malzemeleri satmaya başlar.
Böylece Demir Çelik Fabrikası ile temasa geçer.
Bu ticari ilişki söylemek gerekirse İsmail Güven’in ufkunu açar.
Bunun sonucunda…
Nakliyat komisyonculuğu yapmaya başlar.
Demirin satış ve nakil şartları hakkında bilgi sahibi olunca da üretim işine el atar ve ortağı ile birlikte ilk özel haddehaneyi açar.
Açılışı dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın yapması da çok önemlidir.
Adeta Demokrat Parti’nin özel sektöre verdiği önemi gösterir.
Keza tarihi olarak bildiğimiz bir gerçek var ki o da Türkiye’nin ilk özel girişimciliği olan Türkiye İş Bankası’nın da ilk genel müdürü Celal Bayar’dı.
Bunun unutmamak lazım.
Bir girişimcilik öyküsü…
Öyküde yer alanlar şimdi aramızda değiller.
Hepsine Allahtan rahmet dilerim.
Ama bu arada Dr.Amiran Kurtkan’ın ifade ettiği “kapitalist sezgi “ değerlendirmesinin göz ardı edilmeyecek bir önem arzettiğini burada bir kez daha belirtmek durumundayım.
Bu gerçeğin kaynağında da Demir Çelik Fabrikası gerçeği var.
İnsan tarihe bakınca Karabüklünün Demir Çelik İşletmelerini kapatmamak için verdiği mücadeleyi daha iyi anlıyor…!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ’de Mezuniyet Coşkusu

Yayın: 28.09.2023 11:29
Paylaş:
A+ A-

KBÜ’de mezuniyet coşkusu

Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Orman Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi öğrencileri, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında mezuniyet coşkusunu yaşadı. 

Karabük Üniversitesi, 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında 5 bin 847 öğrenci mezun etti. Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan 894, Sağlık Bilimleri Fakültesinden 382, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinden 55, Mühendislik Fakültesinden 765, Orman Fakültesinden 17 ve Teknoloji Fakültesinden 170 olmak üzere düzenlenen mezuniyet törenlerinin ilk gününde 2 bin 283 öğrenci, mezuniyet coşkusu yaşadı. Mezun olan öğrenciler, mutluluklarını aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte paylaştı.

Karabük Üniversitesi Gökşen M. Yücel Spor Merkezinde düzenlenen törenine, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, Genel Sekreter Lütfü Köm, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel, öğrenciler ve aileleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Mezuniyet töreni, protokol üyeleri ile mezun öğrencilerin birlikte gerçekleştirdiği kortej yürüyüşü ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören, protokol konuşmalarıyla devam etti.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yüzüncü yılında, 13. dönem mezunlarımıza diplomalarını vermenin haklı gururunu yaşıyoruz. Karabük Üniversitesi, 2007 yılında kuruldu. Akademik alanda kendisini kısa sürede ispat etti. Geride bıraktığımız 16 yılda, Türkiye’nin köklü üniversitelerini imrendirecek fiziki ve bilimsel altyapı ve donanımlara sahip oldu. Doğayla iç içe, güneş enerjisiyle kendi elektriğini üreten, engelleri aşan, sosyal, kültürel, sportif yaşam alanları, bilimsel, teknolojik amfi, derslik, kütüphane ve laboratuvarlarıyla Demir Çelik Kampüsü; estetik, sanat ve mimarinin öne çıktığı Safranbolu Yerleşkesi; Eflani, Eskipazar, Ovacık ve Yenice Meslek Yüksekokullarıyla 10 binlerce mezun verdi. Bugün artık iş dünyasında, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki üniversitelerle yarışan, rekabet eden Karabük Üniversitesi mezunları neslinin haklı gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“PROJELERİMİZİN MÜJDESİNİ ÇOK YAKINDA KAMUOYUYLA PAYLAŞACAĞIZ”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin yeni dönemdeki hedeflerine değinerek, “Kurumsal altyapımızı sağlamlaştırmak, kalite standartlarımızı artırmak, akademik, bilimsel ve teknolojik yanımızı daha da güçlendirmek, Türkiye ve dünyada ses getirecek projelere imza atmak istiyoruz. Bu projelerin müjdesini çok yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Bu projelere mezun öğrencilerimizin de desteğini bekliyoruz. Üniversite mezuniyeti hayatınızda bir aşamadır ama son derece önemli bir aşamadır. Yapacağınız mesleklerde bilhassa güçlü hayaller kurmanızı, hayallerinizi insanlığın faydasına olacak şekilde tasarlamanızı ve bunları gerçekleştirmek için hayal kurmaya, tefekkür etmeye, gayret göstermeye, yılmamaya, vazgeçmemeye sizleri davet ediyorum. Bizim mezun öğrencilerimizden bu anlamda beklentilerimiz çok yüksek. ‘Karabük Üniversitesi mezunu olmak bir ayrıcalıktır.’ Bu ayrıcalığı lütfen hissedin ve hissettirin. Üniversite ile iş birliğimizi, diyalogumuzu geliştirelim ve sürdürelim. Asla iletişimimizi kopartmayalım” dedi. Bir üniversitenin, mezunlarıyla birlikte üniversite olduğuna işaret eden Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Mezunlarımızdan alacağımız güç ve kuvvetle sizlerin Üniversitemizin adını kamu ve özel sektörde temsiliyle katlanarak büyüyeceğiz. Unutmayın, sizlerin hedefleri ve idealleri ne kadar büyük olursa bizim de sorumluluğumuz o kadar büyük olur. Bu vesileyle kuruluşundan bugüne kadar Karabük Üniversitesine hizmet eden Rektörlerimize, Hocalarımıza ve tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Bugün hayatta olmayan büyüklerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Devlet büyüklerimize, bölge milletvekillerimize, mülki ve idari amirlerimize, ülkemizin ağır sanayi öncüsü KARDEMİR Yönetim Kurulları başta olmak üzere sanayici ve iş adamlarımıza, Üniversitemize katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum.”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, öğrencilere seslenerek, “2023 mezunları olarak çok şanslısınız. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, Karabük Üniversitesi mezunu olmak sizlere nasip oldu. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı, çalışma hayatınızda sizlerin ülkemize katacağı değerlerle taçlanacaktır. Karabük Üniversitesinden almış olduğunuz diplomalar, eğitimler, sertifikalar, Hocalarımızdan sizlere aktarılan bilgiler, birikimler ve donanımlar, geleceğimizi aydınlatacaktır. Bu yüzyılı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dünyaya damgasını vuracağı ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak nitelendiriyoruz. Sizler de bu yüzyılın en önemli yeni gençliğisiniz. Bu sorumluluk ve bilinçle büyük bir ülke, büyük bir devlet olmanın gururu ve onuruyla Türkiye’de ve dünyada hizmetlerinizi buna uygun olarak bu vizyonla yerine getirmenizi istiyoruz. Mezuniyetiniz, ülkemize, milletimize ve kıymetli ailenize hayırlı olsun. Her şey gönlünüzce olsun, yolunuz bahtınız açık olsun, hoşça kalın, sağlıcakla kalın, Allah’a emanet olun” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu, öğrencilere seslenerek, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının, Türkiye yüzyılının ilk mezunlarısınız. Ülkemizin Türkiye yüzyılı hedeflerine ulaşmasında Karabük Üniversitesinin birer mensupları olarak sizlere de çok büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumluluğun gerekliliklerini yerine getirecek donanıma sahip olduğunuzdan hiç kuşkum yok” diye konuştu.

Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Düha Koç, mezun öğrencilerle bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, “Bizler bu coğrafyada zengin bir kültürün içinde yaşıyoruz ve bu kültür farklı renklerden beslenmekte. Sizlerden bu renkleri özümsemenizi ve gittiğiniz yerlere taşımanızı istiyorum. Kucaklayın, Mevlana gibi kucaklayın insanlığı, dil, din, ırk, renk ayırmadan kucaklayın. Sizler şifa veren eller olacaksınız, o nedenle sevin. Çünkü sevgi en iyi ilaçtır. Vazgeçmeyin, karşınıza zorluklar çıksa da çabalamaktan asla vazgeçmeyin. Kendinize yüksek hedefler koyun ve hedeflerinize ulaşmak için zorluklarla mücadele etmekten korkmayın” ifadelerini kullandı.

Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Merve Tuna Kayılı, “Mimarlık, hem bir sanat hem de bir bilimdir. Bir binayı sadece işlevsel bir yapı olarak değil aynı zamanda estetik bir eser olarak görebilmek, insanların yaşamlarını iyileştirmek için bir fırsat sunar. Mezunlarımız, bu sanatı ve bilimi mükemmel bir şekilde birleştirmek için gerekli yeteneklere sahip olarak yetiştirildiler. Mezunlarımızın sahip olduğu bilgi ve beceriler, onları bu zorlu sektörde başarılı kılacaktır. Ancak sevgili arkadaşlar unutmayın ki öğrenme süreci hiçbir zaman sona ermeyecek. Kariyeriniz boyunca, sürekli öğrenmeye ve kendinizi geliştirmeye devam etmelisiniz” diye konuştu.

Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Sel, “Kuruluşundan bugüne Asya’dan Avrupa’ya, Orta Doğudan Afrika’ya dünyanın dört bir yanına 20 bine yakın mühendis yetiştirmiş bir Mühendislik Fakültesiyiz. YÖK tarafından temiz, erişilebilir ve güvenli enerji alanında uzmanlaşan Üniversite ödülüne layık görülmemiz, Mühendislik alanında dünyaca kabul gören endekslerde taranan JESTECH dergisine sahip olmamız başarı göstergelerimizdendir. 2023 yılında hizmete giren modern laboratuvar binamızla eğitim kalitemizi her geçen gün artırmaya devam ediyoruz. Savunma sanayisinden otomotive, bilişimden üretim ve hizmet sektörüne her alanda, yurt içinde ve yurt dışında bizleri başarıyla temsil eden mezunlarımız en büyük motivasyon ve gurur kaynağımızdır. Sevgili genç mühendisler, şimdi sizin için ailenize, vatanımıza, milletimize ve tüm insanlığa faydalı olma zamanıdır. Sizler başarıdan başarıya koşarken Karabük Üniversitesini yüceltecek ve bizleri onurlandıracaksınız. Karabük Üniversitesi ile irtibatınızı koparmayın, gittiğiniz her yerde Karabük Üniversitesinin, Karabük’ün ve Türkiye’nin gönül elçileri olun, bizleri en güzel şekilde temsil edeceğinizden eminiz” şeklinde konuştu.

Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Duyar, “Bu yıl Orman Mühendisliği Bölümümüzün ikinci mezunlarını verdik. Mutlu ve gururluyuz. Dört yıllık Fakülte eğitimi sürecimizin maalesef pandemi ve deprem felaketi sebebiyle yüz yüze gerçekleştiremedik. Yine de eldeki tüm imkânlarımızı kullanarak arkadaşlarımızı donanımlı birer orman mühendisi olarak mezun ettik. Orman mühendisleri Türkiye’mizin yaklaşık dörtte birini oluşturan yeşil vatan ormanlarımızın, koruyucusu, işletmecisi ve yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Orman yangıları gibi hayati riskler içeren durumlarda dahi cansiparane çalışmaktırlar. Öğrencilerimiz, bu kutlu ve zorlu yolda bu kutlu ve zorlu göreve seve seve talip olmaktadır” dedi.

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Kayfeci, “Değerli genç mezunlarımız elde edeceğiniz başarı ve toplumsal katkı siz ve aileniz kadar Karabük Üniversitesini de yüceltecek ve bizleri onurlandıracaktır. Sizler yeni teknolojilerin ve inovasyonun öncüleri olacaksınız. Fakat bu gücünüzü insanlığın iyiliği için kullanmayı unutmayın. Sürdürülebilirlik, çevre koruma ve toplumsal sorumluluk, genç mühendis ve mimarlarımızın her zaman öncelikli konuları olmalıdır. Sizler sadece kendiniz ve aileniz için değil ülkeniz ve insanlık için de başarılı olmak zorundasınız. Sizleri ülkelerinizin geleceği olarak görüyor, yeni başlangıçlarınızda ve kariyer yolculuğunuzda başarılar diliyorum. Hayallerinizi gerçekleştirmek için elinizden gelenin en iyisini yapacağınıza inanıyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından dereceye giren öğrencilere başarı belgeleri ve ödülleri takdim edildi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi birincisi Ebrar Duran, ikincisi Elif Kandemir, üçüncüsü Yaren Işık aynı zamanda 2022-2023 akademik yılının Üniversite derecesini oluşturdu.

Öte yandan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu birincisi Nazire Gülçin Demirci, ikincisi Rüya Aksakal ve üçüncü Tuğba Ay olurken Sağlık Bilimleri Fakültesi birincisi Ebrar Duran, ikincisi Elif Kandemir, üçüncüsü Yaren Işık,Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi birincisi Onur Telli, ikincisi Gamze Levent, Mühendislik Fakültesi birincisi Mhd Osama Anbarı, ikincisi Gökhan Kuzaliç, üçüncüsü Haneen Al-Bosta, Orman Fakültesi birincisi Abdullah Özalpgil, ikincisi Oğuzhan Savaş, üçüncüsü Eda Gülbay, Teknoloji Fakültesi birincisi Zekeriya Kaya, ikincisi Esra Albayrak, üçüncüsü Hamza Alnajjar oldu.

2022-2023 Eğitim-Öğretik Yılının Üniversite birincisi olan Sağlık Bilimleri Fakültesi mezunu Ebrar Duran, “Şüphesiz insanın başarıyı sağlanmasındaki en önemli faktörlerden biri onu destekleyenlerin olmasıdır. Beni her koşulda destekleyen, iyi ve kötü anımda yanımda olan,  beni hep ellerinde tutan ve bu hayattaki en büyük şansım olarak gördüğüm aileme, babama, anneme ve kardeşime sonsuz teşekkür ediyorum. Ebelik mesleğini sevdiren, iyi bir ebe olabilmemiz için bize yol gösteren, mesleki bilgi ve tecrübelerini aktaran, bizi meslek ahlakı bilinciyle yetiştiren değerli bölüm hocalarımıza ve bizi stajyer olarak değil meslektaş olarak gören ve her zaman arkamızda duran hocalarımıza, arkadaşlarım ve kendi adıma teşekkür ediyorum. Karabük Üniversitesi ebelik mezunları olarak ebelik mesleğinin geleceği üzerindeki sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Annelerin ve bebeklerin hayatlarına dokunup mutlu başlangıçlara şahit olacağız. Toplumun bize ihtiyaç duyduğu her alanda toplum sağlığını geliştirmek için çabalayacağız. Sağlıklı nesil için gayret göstereceğimizden hiç şüpheniz olmasın” ifadelerini kullandı. Mezun arkadaşlarına seslenen Ebrar Duran, “Her son yeni bir başlangıçtır. Bu kısa zamanda ömür boyu sürecek arkadaşlıklar kurduk, unutulmayacak birçok anı biriktirdik. Hayatımın en güzel günlerini burada sizinle birlikte yaşadım. Bunların hepsi benim için çok kıymetliydi, her şey için çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız, umarım her şey gönlünüzce olur. Öğrenme isteğimizi hiçbir zaman kaybetmeyeceğimize, kendimizi geliştireceğimize ve mesleği layığıyla yapan ebeler, hemşireler, mühendisler ve öğretmenler olacağımıza eminim. Sizlere Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle veda etmek istiyorum. ‘Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak, vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.’ Hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğrenciler hep birlikte keplerini atarak mezuniyet coşkusunu yaşadı. Tören müzik dinletisi ile sona erdi. (Sadık Arslan)