
Türkiye’de bin 600 kadar endüstriyel balıkçı teknesi bulunurken bu tekneler yurt içi ve yurt dışı sularda avcılık yapıyor. Ülkemizde denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının akabinde 64 balıkçı teknesi, iki yıl evvel yapılan kura çekiminin akabinde Akdeniz sularında orkinos avcılığına çıkacak.
Akdeniz’de, Malta adasına olan alanda orkinos avcılığı yapacak olan gemi sayısı, 2023 yılında kura çekimiyle belirlenmişti. Geçen yıl Türkiye’den 50, bu yıl ise 64 balıkçı teknesi 15 Mayıs-1 Temmuz tarihleri ortasında Akdeniz’de orkinos avcılığı yapacak. Orkinos avı için Türkiye’ye verilen kota ölçüsü ise 2 milyon 511 bin 800 kilogram.
Genellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin balıkçı tekneleri olmak üzere, Türkiye’den de 64 balıkçı teknesi belirlenen kota ölçüsüne nazaran 45 gün Akdeniz sularında avcılık faaliyetinde bulunacak.
Kura çekimi sonucu orkinos avına gitmeye hak kazanan 64 balıkçı teknesi ülkemizde 15 Nisan’da başlayan balık avı yasağının akabinde hazırlıklarını tamamlayıp Akdeniz sularına açılacak.
Avlanan orkinoslar yüklü olarak Japonya’ya ihraç ediliyor
Avlanan orkinosların yüklü olarak Japonya’ya ihraç edildiğini belirten Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Lideri Ahmet Keyifli, "2024-2025 av dönemi bitiminin akabinde Tarım ve Orman Bakanlığınca geçen yıl 50, bu yıl ise 65 civarında kura ile belirlenen tekne İtalya, Malta dahil Akdeniz’de orkinos avcılığı yapacak. Bir kısmı taşıyıcı bir kısmı takviye gemisi bir kısmı da avcı gemisi olarak faaliyetlerini sürdürecekler. 22-24 Nisana kadar avcılık müsaadeleri alınıyor. Yaklaşık Mayıs’ın birinci haftasında serüven başlar. Verilen avlanma müddeti kısa sürüyor daha erken dönüş oluyor. Orkinos avcılığı yaklaşık 30-40 yıldır yapılıyor. Avlanan orkinoslar büsbütün dış ülkelere ihraç ediliyor. Her ülkenin belirlenen kotası var Türkiye olarak da bize verilen kotaya nazaran avcılık yapılıyor. Orkinos yüklü olarak çoklukla Japonya’ya ihraç ediliyor ekonomik manada kıymetli bir balık. Döviz üzerinden olduğu için avcılığa ek takviye oluyor" dedi.
Öte yandan Moritanya, Umman Sierra Leone üzere Afrika ülkelerinde avcılık yapan Türk gemileri avcılık faaliyetlerine hala sürdürüyor. Buralarda avcılık yapan balıkçı tekneleri her hangi bir kuraya tabi olmadan antlaşmalara bağlı olarak avcılık faaliyetlerini sürdürüyor.
Türkiye’den yapılan milletlerarası muahedeler kapsamında Türk balıkçı gemileri yüklü olarak Atlas Okyanusu’nun Batı Afrika kıyıları olmak üzere Fas, Moritanya, Fildişi Kıyısı, Somali üzere ülkelerin sularında tıpkı Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz’de olduğu üzere farklı balık çeşitlerini avlıyor.
Kap kara Karabük
•Tam zehirin pisliğin hava kirliliğinin en yoğun olduğu yere dikilmiş orası anca betondan mezarı olur emeklinin Bir an önce emekli ölsünde maaş vermekten kurtulalım diye yapılmış heralde
KARABUK
•ARKADAŞA KATILIYORUM BU KONUTLARI YAPACAK KARABÜKTE BAŞKA BİR YER YOKMUYDU ALLAH AŞKINA BU BÖLGE HAVA KİRLİLİĞİ AÇISINDAN KARDEMİR VE ORGANİZE SANAYİ ARASINDA KALAN BÖLGE BURAYA ŞÖYLE YUKARIDAN BİR BAKIN DUMANDAN VE ZEHİRDEN BURASI GÖRÜNMÜYOR BU EMEKLİYE TOPLU TAŞIMA ÜCRETİ BİNECEK,TAKSİT ÖDEYECEK,EMEKLİ EVDEN ÇIKMASIN DİYE YAPILMIŞ. BU KONUTLAR KARABÜK MERKEZDE BULUNAN İSTASYON BÖLGESİNE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILARAK PLANLANSAYDI EMEKLİ İÇİN ÇOK DAHA İYİ OLURDU,
7Kasım Tarihli Her Telden Sayfasına Yorum Yazmıştım
•Karabük Can Çekişiyor
7 Kasım 2018 11:56
Ahmet Bey Merhaba;
Öncelikle yazılarınızı çok değerli halkımız ve internet ağı vesilesiyle çok uzaklardan okuyan değerli okurlarınıza ayrı ayrı selamlıyorum.
Sayın Gölbek ben de karabükteyim. Yıllardır.
Şimdi yerel seçimler yaklaşıyor. Vatandaşlarımızın beklentileri yüksek.
Havaalanı, Keltepe kayak merkezi, Çevre yolu, köprülü kavşak, organize sanayi bölgesi, iş sahaları. temiz bir karabük vs.vs.
bunların hepsini herkes gibi bizlerde çok istiyoruz.
Ama karabük yine bu konularda sınıfta kalacak gibime geliyor.
Karabük Eskipazar yoluna çıktığınızda Fabrikanın tam orta blümünde sağdan tepeye doğru bir bakan var mı acaba Herhalde ya yok ya da kimsenin dikkatini çekmedi.
Karabük’ün yöneticileri bakarlarmı ki acaba biraz açayım konuyu Kardemir 15-20 sene sonra Karabük’ün yeni mahalle bölgesindeki haddaneler gibi şehrin tam orta yerinde kalacak.
Şimdi kimse biz düzelteceğiz demesin. Atı alan Balkanları geçti sanırım bu sefer. çünkü Bayır mahallede kaldırılan haddaneler zaten işlevlerini yitirmiş ve tamamına yakını kapandı ya da kapanmak üzereydi. Biraz güç oldu ama kalanı da belediye başkanımızın girişimleriyle taşınmak zorunda kaldılar.
Şimdi konuya dönelim. 150.000 nüfuslu ve etrafında şehrin genişlemeye o kadar müsait olan arazileri var olmasına rağmen hangi düşünceyle kardemir’in tam tepesine o emekli konutları dikildi. Bakın 3-5 sene içerisinde kardemir’in üzerindeki vericilerin olduğu tepe ve civarı apartmanların balkonu gibi olacak. Bir tarafta şehir merkezi, bir tarafta emekli konutları, bir tarafta da asit köyü bir de havaalancığımız üstteki tepeye yapılırsa ve yanında da öğlebeli köyümüz. Kardemir’in vay haline. ?
Karabük’lü zaten sesini çıkaramıyor.
Karabük’e gelecek idareci, Siyasetçi, Sivil Toplum Kuruluşlarını ve görevini siz uygun yerlere belirleyip yazın isterseniz.
Şimdiden Kardemir’i taşımak için uygun arazi aramaya başlamalı Öyle mi.
Şimdi Karabük’e havaalanı mı, köprülü kavşak mı, çevre yolu mu yoksa Kardemir için arazi mi lazım. Önceliğimiz bu olmalı. Sahi Karabük’te çevrecilerimiz var mı. varsa bu olaya dikkat çektiler mi acaba.
Karabü ve Karabüklü Ölüyor, Karabüklü Uyuyor.
emekli
•belen köyde hava kirliligi yok .çünkü yuksekte duman bogazdan gıdşyor yalandan yorum yazıp milletin midesini bulandırmayın
KARABUK
•NASIL HAVA KİRLİLĞİ YOK KARDEŞİM TAM DA HAVA KİRLİLİĞİNİN GÖBEĞİ SİZ KİMİ KANDIRIYORSUNUZ ÇIKIN BAKIN KARDEMİR İLE ORGANİZE SANAYİİNİN ORTASI MARZİNC VE ORG.SANAYİ DE BULUNAN FABRİKALAR BURALARI ZEHİR SOLUTUYOR.SİZDE ÇIKMIŞSINIZ BURASI YÜKSEKTE KALIYOR BOĞAZDAN GİDİYOR DİYE YAZMIŞSINIZ. SİZ SAFRANBOLU TARAFINDAN Bİ BAKIN BAKALIM HAVA KİRLİMİ DEĞİLMİ ONDAN SONRA KARAR VERİN.