Bolu’da 10 bine yakın sokak hayvanı kısırlaştırılacak

Bolu’da 10 bine yakın sokak hayvanı kısırlaştırılacak

Yayın: 30.03.2017 23:16
Paylaş:
A+ A-

BOLU (İHA) – Bolu’da, belediye tarafından kurulan hayvan rehabilitasyon merkezinde yürütülen proje ile 10 bine yakın sokak hayvanının bakım, kısırlaştırma ve sahiplendirmesi gerçekleştirilecek.

Bolu’da bölgenin bir sorunu haline gelen sahipsiz hayvanlar, Bolu Belediyesi tarafından toplanılarak hayvan barınağında ve rehabilitasyon merkezinde bakımları sağlanıyor. Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün uzman veterinerleri tarafından haftada 200’e yakın hayvanın kısırlaştırılmasının gerçekleştirildiğini ifade eden Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, “Sahipsiz hayvanlar bölgenin bir sorunu. Biz Bolu olarak bunu çözüyoruz ancak çevre illerden bunları getirip bölgemize bırakıyorlar. Böyle olunca sorunu bölgesel çözelim diye düşündük. Bolu, ilçeleri ve köyleriyle birlikte yaklaşık 10 bine yakın hayvan varlığımız var. Bunların hem bakımını ve hem de kısırlaştırma işlemlerini yapmak ardından da sahiplendirmek için çalışma yürüteceğiz. Sahiplenilmeyen hayvanların bakımını da yapacağız, böyle bir proje yürütüyoruz. Şu an itibariyle haftada 200’e yakın kısırlaştırma yapıyoruz. Bir kısmını barınağımızda yapıyoruz bir kısmını sahiplendiriyoruz bir kısmını da doğal hayatına bırakıyoruz. Çünkü onların da özgürlüklerini kısıtlamamamız gerekiyor” dedi.

Proje değeri 1.5 milyon

Yürüttükleri proje için 1.5 milyon lira kaynak gerektiğini belirten Ağcan, “Bu kaynağın 1 milyon TL’sinin Milli Parklar tarafından karşılanacağı yönünde Orman ve Su İşleri Bakanımızın sözü var. Projeyi Bolu Valiliği ve Milli Parklar ile birlikte yürütüyorduk. Projemizi Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sunduk. Oradan gelecek kaynak ile projeyi 1 ya da 1.5 yılda bitirmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında il genelindeki tüm canlı varlığının kısırlaştırılması, bakımı, tedavisi yapılacak bir kısmı doğal hayata salınacak bir kısmı da barınağımızda bakılacak, sahiplendirme çalışması da yapacağız” şeklinde konuştu.

“Kaliteli ırkı olanları üretmeyi düşünüyoruz”

At ve merkeplerin sayısal olarak azaldığını ve bu yüzden iyi ırkları çoğaltmayı düşündüklerini söyleyen İhsan Ağcan, “Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden aldığımız yaklaşık 1 milyon TL’lik kaynakla yeni tesisler yaptık. Şu an peyzaj çalışmaları devam ediyor. Tabandan ısıtmalı ameliyathaneler ve barınma yerleri inşa edilerek hizmete aldık. Bolu sınırları içerisinde tüm canlıların bize emanet olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde sahipsiz ve yaralı at’ı alarak tedavisini yaptık. Orayı doğal ortama çevirip ilkokul ve ortaokulda okuyan çocuklarımızın gelip hayvanlara dokunma, onlara binebilme ve nasıl yaşadıklarına ilişkin farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bunun dışında kaybolan merkepler, koyun, keçi, sığır ve mandaya rastlanıyor. Bunları da oraya toplayıp tedavilerini yapıp ekonomik değeri olanları köylülerimize hediye etmeyi düşünüyoruz. İyi ve kaliteli ırk olanları üretmeyi düşünüyoruz. At ve merkepler yavaş yavaş azalmaya başladı. İyi ırkları üretip çoğaltmayı düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.

Sahipsiz olanların sahibi Bolu Belediyesi

Hayvanların suistimal edilmemesi konusunda titiz davrandıklarını belirten Ağcan, “İnsanların başıboş sahipsiz hayvanları kesip satmalarının da önüne geçmiş olacağız. Temel mantığımız ve yaklaşımımız o. Bolu sınırları içerisinde hiç bir canlı sahipsiz kalmayacak. Sahipsiz olanların sahibi Bolu Belediyesi olacak. Bolu’da bu tür olaylar yaşanmıyor ve en hassas olduğumuz konu bu suistimaller” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arıcılar devlet desteğiyle bal üretiyor

Yayın: 20.05.2024 14:39
Paylaş:
A+ A-

Üreticilere organik arıcılığın benimsetilmesi, elde edilecek organik arı ürünleriyle gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yerelde istihdam sağlanması ve aile iş gücünün artırılması amacıyla 2022 yılında “Dinek Dağı’nda Organik Arıcılık Projesi” hazırlandı.

Üç yıllık bütçesi 1 milyon 500 bin lira olan proje kapsamında ilk etapta 18 üreticiye yüzde 70 hibeyle organik arılı kovan ve ekipman desteği sağlandı.

Arıcılar, geçen yıl iklim koşulları nedeniyle istedikleri verimi alamasa da bu yıl hedefledikleri bal üretimini yakalamayı hedefliyor.

Kırıkkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hızır Akdemir, AA muhabirine, proje öncesinde Dinek Dağı’nı ekiplerle gezdiklerini ve organik bal üretimi için bu bölgeyi seçtiklerini söyledi.

Bölgeye geçen yıl 18 arıcının yerleştirildiğini ve faaliyetlere başladıklarını anlatan Akdemir, “Arıcılarımıza organik arılı kovan ve ekipmanları KOP desteğiyle tedarik edildi. Sonrasında üretime başladık. Geçen yıl mevsim şartlarından dolayı arıcılar biraz mağdur oldu. Bu yıl çok iyi olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Akdemir, proje kapsamında malzemelerin yüzde 70 hibeyle sağlandığını, bu yıl da yüzde 100 hibe olarak ilave kovan verildiğini dile getirdi.

İlk olarak her üreticiye 20 arılı, 18 de yedek kovan dağıtıldığını belirten Akdemir, şunları kaydetti:

“Bu yıl da 11 kovan, 20 kilogram petek verildi. Bölgede şu anda 500’e yakın kovan var ama bu sayı 1000’e kadar çıkabilecek. Devletimiz arıcılarımıza çok güzel proje hazırladı. Aynı zamanda Orman İşletme Müdürlüğü 15 bin dekar alanda 20 çeşit ballı bitki dikti. Bunun için de çok teşekkür ederiz. Arıcılar ve birlik olarak projenin devam etmesi, sertifikalar ve coğrafi işaret alınması için mücadele edeceğiz. Projenin başarılı olacağına ve memleketimize fayda vereceğine inanıyoruz. Bütün arıcılarımızın gününü de kutluyor, bol kazançlı yıl diliyorum.”

Üreticilerden Ali Rıza Çelik ise yaklaşık 18 yıldır arıcılık yaptığını, devletin de kendilerine güzel bir imkan tanıdığını ifade etti.

Bölgenin bal verimi açısından çok iyi olduğunu vurgulayan Çelik, “Umarım devletimizin tanıdığı imkanları boşa çıkarmayacağız, devletimize katkıda bulunacağız. Aktif olarak 23 kovanım var. Zaman zaman artıyor veya eksiliyor. Devletimiz 50 kovana kadar müsaade etmiş. Projeden memnunuz, sağ olsunlar. Hem İl Tarım ve Orman hem de Orman İşletme Müdürlüğü elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Biz de elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Musa Akay da “10 yıldır arıcılık yapıyorum. Hibe projesine katıldık, şu anda memnunuz. İşlerimiz iyi. Allah devletimize zeval vermesin, gereken desteği yapıyor. Geçen yıl iklime bağlı sıkıntılar oldu ama bu yıl daha güzel olacak inşallah. Şu anda 30 kovanla üretim yapıyorum.” dedi.