Bolu’da hafızlık öğrencileri, camilerdeki mukabele geleneğini sürdürüyor

Bolu’da hafızlık öğrencileri, camilerdeki mukabele geleneğini sürdürüyor

Yayın: 19.04.2023 12:57
Paylaş:
A+ A-

Bolu‘da hafızlık eğitimi alan 10-18 yaş aralığındaki öğrenciler, ramazan ayında camilerde mukabele okuma geleneğini yaşatıyor.

Kur’an kurslarında hafızlık yapan veya tamamlamış 84 öğrenci, kent merkezindeki tarihi camiler başta olmak üzere 41 ibadethanede vakit namazları öncesi kendilerini dinleyen veya mushaflardan takip eden cemaat eşliğinde cüzleri okuyor.

Kur’an surelerini ezberden okuyan hafızlar, mukabele geleneğini sürdürmeye hizmet etmenin yanı sıra topluluk karşısında okuma yeteneklerini geliştirme ve hafızlıklarını sağlamlaştırma imkanı buluyor.

İl Müftüsü Ali Rıza Tahiroğlu, AA muhabirine, ramazan ayının güzelliklerinden birinin de mukabele olduğunu belirtti.

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi kentteki camilerde de genç hafızların her gün mukabele okuduğunu anlatan Tahiroğlu, “Kur’an-ı Kerim’i baştan sona ramazan ayı içerisinde tamamlamış, hatim yapmış oluyorlar. 41 camimizde 84 hafız öğrencimiz Kur’an-ı Kerim’i okuyor.” dedi.

Tahiroğlu, müftülük bünyesindeki Merkez Bölge Yatılı, Borazanlar ve Sandallar Kur’an kurslarında eğitim alan öğrencilerin, kadın ve erkeklere yönelik mukabele programı yaptıklarını aktardı.

Programların cemaat tarafından yoğun ilgiyle takip edildiğine değinen Tahiroğlu, “Hafızlarımızı takip ediyorlar. İlgi ve alaka beklentilerimizin üzerinde.” diye konuştu.

– “Sağ olsunlar, vatandaşın ilgisi çok iyi”

Bolu Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim gören 17 yaşındaki hafız Harun Talha Adıtepe, 2018’de başladığı hafızlık eğitimini 2019 yılında tamamladığını söyledi.

Her ramazan camilerde mukabele yaptıklarından bahseden Adıtepe, “20 sayfa olan cüzü 3 kişi aramızda bölüşerek ezberden okuyoruz. Bizi de takip etmeye geliyorlar. Allah razı olsun. Sağ olsunlar, vatandaşın ilgisi çok iyi.” şeklinde konuştu.

Adıtepe, arkadaşlarının da çeşitli camilerde bu geleneğin sürdürülmesine hizmet ettiğini dile getirerek, “Hem hafızlığımızı pekiştiriyoruz hem de sevap kazanıyoruz.” ifadesini kullandı. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da özel izinle yetiştirilen salep orkidesi üreticisine gelir kapısı oldu

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 12:00
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Tarım ve Orman Bakanlığından alınan özel izinle Samsun'da dikimi yapılan salep orkidesinin hasadına başlandı.

Ekonomik değerinin yüksek olması ve yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep orkidesinin Samsun'daki üretim alanı her geçen yıl artıyor.

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde ekimine 2016'da 6 dönüm arazide başlanan salep orkidesinin üretim alanı bu yıl 120 dönüme, üretici sayısı da 500'e çıktı.

Ekolojik Üreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EKOMDER) Başkan Yardımcısı Cihan Fatih Yıldırım, AA muhabirine, salebin küçük alanda büyük getirisi olan bir ürün olduğunu söyledi.

Bir dönüm araziden ortalama 1 ton yaş salep hasadı yapılabildiğini anlatan Yıldırım, “Toplanan salep orkidesinin yumruları alındıktan sonra yeniden dikilme işlemi yapılıyor ve gerisi üreticiye kar olarak kalıyor. Salep üretiminde gübre kullanmayız, ilaç kullanmayız, çapa yapmayız, sulama yapmayız. Yani sulama sistemlerine, traktöre gerek yok, mazot gideri yok. Sadece el işçiliğiyle söküm ve dikim işlemi yapılır.” dedi.

Yıldırım, bu yıl başlayan hasat döneminin haziran sonuna kadar süreceğine değinerek, şunları kaydetti:

“Saleplerimizi topraktan çıkardığımız zaman eğer kurutma işlemi yapmak istersek onları önce yıkıyoruz. Sonra sıcak suda haşlıyoruz 10 dakika, ardından bizim kurutma tesisimiz olduğu için kurutma tesisimizde kurutabiliyoruz. Kurutma tesisi olmayanlar bunu ipe dizip de kurutabilirler. Kurutma işlemi 15-20 gün civarında sürmektedir. Kurutulmuş salebin fiyatı da kalitesine ve berraklığına göre değişiklik göstermektedir.”

– Türkiye'de üretimi yaygınlaşacak

Tarım ve Orman Bakanlığı ile salep üretimin Türkiye'de yaygınlaştırılması projesi yaptıklarını anlatan Yıldırım, “Şimdi Türkiye'nin hemen hemen bütün illerine salep tohumu gönderiyoruz. Salep ufak alanda getirisi yüksek bir ürün. Bir aile, 200-300 metrekarelik bir alana yetiştirdiği saleple yıllık geçimini rahatça sağlayabilir.” ifadesini kullandı.

Yıldırım, üreticiye salep alım garantisi de verdiklerini dile getirerek, salebin doğadan izinsiz toplanmasının yasak ve cezasının da 370 bin lira olduğunu sözlerine ekledi.