Bolu’da sertifikalı tohum ekilen 32 bin dönüm alanda yüksek randıman elde edildi

Bolu’da sertifikalı tohum ekilen 32 bin dönüm alanda yüksek randıman elde edildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 21.08.2023 12:24
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – MEHMET EMİN GÜRBÜZ – Bolu'daki tarım topraklarının faal ve verimli kullanılmasını amaçlayan proje kapsamında yüzde 50 hibe dayanağıyla yaklaşık 32 bin dekar alana ekilen sertifikalı tohumlardan yüksek randıman alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığınca hayata geçirilen “Tarım Topraklarının Kullanımın Aktifleştirilmesi Projesi” kapsamında Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yüzde 50 hibeyle çiftçilere verilen sertifikalı arpa, buğday ve ayçiçeği tohumu 32 bin dönüm alana ekildi.

Kent genelinde 1400 üreticiye dağıtılan ve 15 bin 300 dönümde toprakla buluşturulan 381 ton 650 kilogram arpa ve buğday tohumundan 5 bin tondan fazla eser alındı, merkez, Göynük ve Seben ilçelerinde 316 çiftçi tarafından 16 bin 500 dekar toprağa ekilen yağlık ayçiçeğinden ise 5 bin ton rekolte bekleniyor.

– “Yarısı üreticiden, yarısı devletten”

Tarım ve Orman Vilayet Müdürü İzzet Murat, AA muhabirine, projeyi, bilhassa sulama gereksinimi yağmurla karşılanabilen yerlerde uyguladıklarını belirtti.

Çiftçiye girdi sağlamayı da amaçlandıklarına değinen Murat, “Yarısı üreticiden, yarısı devletten. Yani 'yarısı bizden, yarısı sizden' sloganıyla bu türlü bir şey yapıyoruz. Çiftçimize yağlık ayçiçeğinin yanı sıra arpa ve buğday da veriyoruz. Arpa ve buğday ekiminden önemli randıman aldık. Üreticimiz şad. Geri dönüşleri çok olumlu. 'Verim alamadım' diyen üreticiye rastlamadık. Hedefimiz üreticilerimizi desteklemek, üretimde devamlılığı sağlamak.” diye konuştu.

Murat, akaryakıt, ilaç, gübre ve tohumun esas sarfiyatlar olduğunu vurgulayarak, “Tohum bedelinin yüzde ellisini desteklemek her üretici için önemli takviye. Yani üretimde kalmasını, üretimi artırmasını sağlıyor. Bu, katma kıymet olarak yansıyor.” dedi.

Çiftçilere mazot ve gübre takviyesi de yaptıklarını lisana getiren Murat, sertifikalı tohum projesiyle ekim yapılan alan ölçüsünün da arttığını, arpa, buğday ve ayçiçeğinde yüzde 20-25 randıman artışı sağlandığını bildirdi.

Üreticinin ziraî üretimden çekilmemesi için çalışmalar gerçekleştirdiklerine işaret eden Murat, şöyle devam etti:

“(Çiftçilere) Kırsalda kalması için yardımcı olmak esasen Bakanlığımızın ana amaç ve misyonlarından biri. Doğduğu yerde doymasını sağlamak. Yani tarımdan çekilmemesini sağlamak. Yeni nesil, gençliğimiz kaçıyor. Gayemiz onları tutmak. Çiftçimizin geliri artarsa, para kazanırsa burada daha fazla kalacaktır.”

– “Tarlalarımız yüzümüzü güldürmeye ve para kazandırmaya başladı”

Karamanlar köyü muhtarı Fatih Yavuzer, projeden en fazla faydalanan köylerden biri olduklarını tabir etti.

Proje öncesinde köylerinde nadas kültürünün yaygın olduğuna ve toprakların ekilmeden kaldığına dikkati çeken Yavuzer, yağlık ayçiçeği ekiminden sonra hem üretimlerinin hem de çiftçinin yararının arttığını söyledi.

Yavuzer, köyden ayrılan gençlerin geri gelmeye başladığını belirterek, devletin çiftçiye vereceği takviyelerle köyden ayrılan gençlerin gelerek çiftçilik yapmaya başlayacağını düşündüğünü kaydetti.

Köy sakinlerinden emekli öğretmen Rafet Yurdagül, yıllardır çiftçilik yaptığını lisana getirerek, “Daha evvelce tarlalarımıza buğday ekiyorduk lakin istediğimiz randımanı alamıyorduk. 3 yıldır tarlalarımıza ayçiçeği ekiyoruz. İstediğimiz randımanı ve kaliteyi alabiliyoruz. Proje sayesinde tarlalarımız yüzümüzü güldürmeye ve para kazandırmaya başladı.” sözlerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türkiye’de Bedelli Askerlik Ücreti 217.870 TL’ye Yükseldi

Yayın: 03.07.2024 15:05
Paylaş:
A+ A-

2024 yılı Temmuz-Aralık dönemi için bedelli askerlik ücreti, güncel memur aylık katsayısında yapılan değişiklikle 217.870 TL olarak belirlendi. Daha önce 182.609 TL olan ücret, memur maaş katsayısındaki %19,31 oranındaki artışa bağlı olarak 35.261 TL yükseldi.

Bedelli askerlik ücreti, 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunuyla kalıcı hale getirilmişti. Bu kapsamda, bedelli askerlik için başvuru şartlarını taşıyan kişiler, 28 gün boyunca yapacakları askerlik hizmeti için 217.870 TL’yi ilgili bankalara T.C. Kimlik Numarası beyan ederek yatırabilecekler.

MSB’den Önemli Açıklama

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, bedelli askerlik hizmetine müracaat etmek isteyenlerin 28 Haziran 2024 tarihine kadar başvuru ve ödeme işlemlerini tamamlamaları gerektiğini belirtmişti. Bu açıklama, bir önceki dönem tutarı üzerinden başvurmak isteyenler için yapılmıştı.

Bedelli askerlik uygulaması, memur maaş katsayısındaki oranlara sabitlenmiş ve memurlara yapılan artışlar doğrultusunda güncellenmektedir. Bu sayede, 2024 yılı Temmuz-Aralık dönemi için belirlenen 217.870 TL’lik ücretle, bedelli askerlik yapmak isteyenler yeni dönemdeki ödemelerini gerçekleştirebilecekler.

Başvuru ve Ödeme Süreci

Bedelli askerlik için başvuru şartlarını taşıyan kişiler, belirlenen tutarı ödeyerek 28 gün sürecek askerlik hizmetlerini tamamlayabilecekler. Başvuru süreci ve ödeme işlemleri için gerekli detaylar, Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyurulmaktadır. Başvuru sahiplerinin, belirlenen tarihler içinde işlemlerini tamamlamaları önem taşımaktadır.

Türkiye’de bedelli askerlik, birçok kişi için askerlik görevini kısa sürede tamamlamak adına önemli bir seçenek sunmaktadır. Güncellenen ücretler ve belirlenen başvuru süreleri doğrultusunda, bedelli askerlik başvuruları hız kazanmaktadır.