Borlease Otomotiv halk arz ile büyümeyi hızlandırmak istiyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.10.2023 04:24
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Borlease Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Cem Hancan, şirketin 2013'te 2 milyon TL sermaye ile kurulduğunu belirterek, “Bugün baktığımızda 6 milyar TL varlığı olan, 2022 senesi içinde 2 milyar TL üzerinde ciro üretmiş, EBİTDA'sı yüzde 40 civarında olan, yüzde 18 karlılık ile çalışan bir firmayız.” dedi.

Hancan, Borlease Otomotiv'in halka arzı öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Şirketin operasyonel kiralama alanında faaliyet gösterdiğini aktaran Hancan, Türkiye'de kurumsal müşterilerin otomobil ihtiyaçlarını karşıladıklarını, bakım, onarım lastik tedariki ve finansman hizmetleri gibi sigortacılık faaliyetleri kapsamındaki hizmetlerin tamamını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

Borlease Otomotiv olarak operasyonel kiralama hizmetine ek olarak aynı zamanda Sixt Rent A Car ile müşterilerin günlük, haftalık ve aylık ihtiyaçlarını da karşılamaya gayret gösterdiklerine değinen Hancan, Sixt Rent A Car olarak şu anda Türkiye'de 32 farklı noktada faaliyet gösterdiklerini kaydetti.

Hancan, “Bunlar ağırlıklı olarak havalimanlarında faaliyet göstermektedir. Bu hizmetlerin toplamıyla beraber baktığımızda hem günlük kiralamada hem uzun süreli kiralamada faaliyet gösteren bir firmayı halka arz etmiş oluyoruz.” diye konuştu.

Araç kiralama sektörü içinde Türkiye'de ve dünyada birçok global oyuncunun var olduğunu dile getiren Hancan, Borlease Otomotiv olarak Türkiye'de global oyuncularla beraber sektöre katma değer sağladıklarının altını çizdi.

Özgür Cem Hancan, “Bu katma değerle yüzde 100 yerli bir firma olarak Türkiye'de rakiplerimizle beraber pazarda son 10 yıl içerisinde sürekli büyüyen bir filoya sahibiz. Borlease Otomotiv hem müşteri memnuniyeti tarafında hem de müşterilerine sağladığı fiyat avantajları ve operasyonel desteklerle kendini ispat etmiş, sektörde yeri sağlam, gelecek vadeden bir şirket. Aynı zamanda Borlease Otomotiv, yüzde 100 iştiraki olan Sixt Rent A Car ile beraber müşterilerin günlük, haftalık ve aylık ihtiyaçlarını da karşılayan ve mobilite tarafında her türlü hizmeti müşterilerine sunabilen bir firma.” şeklinde konuştu.

Operasyonel kiralama tarafında Türkiye'de 260 bin civarında araç stoku bulunduğuna dikkati çeken Hancan, “Biz burada yaklaşık 8 bin adet aracımızla hem günlük hem operasyonel tarafıyla müşterilerimize hizmet götürmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin her ilinde bu hizmeti veriyoruz. Dolayısıyla çok ciddi bir tedarikçi ağımız var.” dedi.

– “Müşterilerimizin enerji ihtiyaçlarını da karşılıyoruz”

Hancan, grup olarak aynı zamanda otomotiv ekosistemi içinde birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Sigortacılık faaliyetleri içiresindeyiz. Otomotiv sigortacılığı, otomotiv hasar yönetimi konusunda ciddi bir know-how'a sahibiz. Aynı zamanda elektrikli şarj istasyonları ile beraber müşterilerimizin sadece araç kiralamasını değil, onların enerji ihtiyaçlarını da karşılamaya çalışıyoruz. Teknoloji tarafında bütün altyapımızı kendimiz hazırlayıp müşterilerimize hizmetlerimizi götürmeye gayret gösteriyoruz. Dolayısıyla Borlease Otomotiv'i halka arz ederken aynı zamanda bir ekosistemi know-how'ıyla beraber müşterilerimizin hizmetine sunmayı taahhüt ediyoruz. Bunun bilinci içindeyiz.”

– Yüzde 27'lik halka arz payı

Hancan, şirketi 10. yılında halka arz etmekten dolayı çok mutlu olduklarını vurgulayarak, “Yüzde 27'lik bir halka arzımız var şu anda. Ek satışla beraber bu, yüzde 30'a kadar çıkacak.” diye konuştu.

Şirketin 10 yıllık geçmişine bakıldığında çok büyük başarıların söz konusu olduğunu dile getiren Hancan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şirketimize yüzde 27'lik payla halkımızı ortak etmek gerçekten bizim için çok gurur verici bir süreç. Bugüne kadar yaşadığımız süreçler içerisinde bizi motive eden çok olayla karşı karşıya kaldık. Halka arz sürecine karar verirken elde edeceğimiz finansman geliri ile yaratacağımız avantajlar ve büyüme potansiyelini daha fazla artıyor olmamız gibi unsurlar bizim için çok kıymetli oldu. Büyüme potansiyeli olarak gelecek vadeden bir sektörün içerisindeyiz. Aynı zamanda regülasyona tabi olmamız ve birçok yatırımcıya şirketi tanıtma fırsatımız olması da bizi halka arz etmeye sebep olan motivasyonlar arasında yer alıyor.”

– 2022'de 2 milyar TL ciro

Halka arzla kendi varlıkları içinde olan yaklaşık 5 bin aracı halka arz etmiş olduklarının altını çizen Hancan, şirkete ortak olacak kişileri, güçlü, ayakları yere basan, gelecek vadeden ve aynı zamanda büyüyerek işlerini daha iyi yapan bir şirkete ortak etmek istediklerini söyledi.

Şirkete dair bazı önemli verileri de paylaşan Hancan, “Borlease Otomotiv 2013 senesinde 2 milyon TL sermaye ile kuruldu. Bugün baktığımızda 6 milyar TL varlığı olan 2022 senesi içinde 2 milyar TL üzerinde ciro üretmiş, EBİTDA'sı yüzde 40 civarında olan, yüzde 18 karlılık ile çalışan bir firmayız. 2023 senesi için de aynı hedefleri bekliyoruz. Halka arzdan sonra ortaklarımıza şunu vadediyoruz, güçlü, değer yaratan aynı zamanda varlıkları ile kendini çok güzel ispatlamış bir firmayı halka arz ediyoruz. Karlılık hedeflerimizi gerçekleştireceğimize yüzde 100 eminiz. Dolayısıyla bu büyüklüğe bu cirolara halkımızı ortak etmek istiyoruz.” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yapay zeka alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.09.2024 20:22
A+ A-

İSTANBUL (AA) – MAŞALLAH DAĞ – Medicana Kadıköy Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, akıllı bileklikler ve GPS cihazlarının alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırdığını belirterek, “Yapay zeka, alzaymır hastalığında kişiye özel tedavi imkanı sunuyor. Yani o hastayı algılayarak, günlük alışkanlıklarını, kullandığı ilaçları algılayarak yapılan bir öğretim içinde sistemin kendini hastaya özel bir tercih gibi ayarlamasına imkan tanıyor.” dedi.

Son yıllarda alzaymır hastalarının güvenliğini sağlamak ve günlük aktivitelerini kolaylaştırmak için geliştirilen yapay zeka destekli akıllı bileklikler ve GPS cihazları, alzaymıra yönelik önemli çözümler sunmaya başladı. Bu cihazlar, hastaların sağlık durumunu izlerken, kaybolma riskini de önemli ölçüde azaltıyor.

AA muhabirine açıklamada bulunan Uzman Dr. Oğuzhan Onultan, yurt dışında alzaymıra yönelik yapay zekayla ilgili çok ciddi yatırımların var olduğuna işaret ederek dünyada 16 milyon alzaymır hastası olduğunu ve 2050'de bu sayının 25 milyona çıkacağının düşünüldüğünü bildirdi.

Akıllı bileklikler, GPS cihazları ve bunlara ilişkin uygulamaların alzaymır hastalarına birçok açıdan yardımcı olabileceğini söyleyen Onultan, hastaların kontrol dışı hareket etme durumlarında veya kaybolma riski karşısında bu tür uygulamaların önemli olduğunun altını çizdi.

Onultan, “Bu uygulamalarda sadece yer bildirimi değil, hastaların sağlık durumlarını izleme (monitörizasyon) da söz konusudur. Hastanın kan gazını, nabzını izleyen, ilaçlarını hatırlatan alarm sistemleri bulunur. Bunlar aynı zamanda hastaya geri bildirimde bulunur. Bu sistemler, hastanın düşme gibi durumlarında bakıcısına veya yakınlarına uyarı verebilir ve otomatik aramalar yapabilir. Ayrıca bu cihazlarda sadece yer bildirimi değil, hastanın sağlığını uzaktan gözeten, hastanın günlük sağlık monitörizasyonu ve ilaç alımı da gibi uygulamalar da var bu cihazlarda.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu tür teknolojinin kullanımı yaygınlaşmaya başladığına dikkati çeken Onultan, kendi hastalarından ve sosyal çevresinde de bu cihaz ve uygulamaları kullananların var olduğunu dile getirdi.

Onultan, bu cihazların yaygın olarak kullanılmasının, özellikle yeni telefon teknolojileriyle daha kolay hale geldiğine dikkati çekerek, şu bilgileri paylaştı:

“Bu telefon teknolojileri bazı sağlık monitörizasyonlarını da sağlıyor. Uygulamalar genellikle sadece yer bildirme adına değil, aynı zamanda takip edilen kişilerin, hastaların sağlık durumlarını takip edecek. Hastanın düşmesi pozisyonunda otomatik 112'yi ve yakınlarını aramak dahil. Hastanın olmaması gerektiği düşünülen bir yerde olması dahi özellikle alarm veren sistemler var. Tansiyon gibi sıkıntıları olanların hepsi takip edilecek hale getirildi ve cihazlar biraz daha çoklu fonksiyon haline geldi ve GPS üzerinden geri bildirimi yapar hale geldi.”

İleri yaştaki hastaların dolandırıcılar tarafından suistimal edildiğini kaydeden Onultan, buna karşın akıllı uygulamalarda uyarı sistemleri olduğunu hatırlattı.

– “Yapay zeka, alzaymır hastalığında kişiye özel tedavi imkanı sunuyor”

Onultan, yapay zekayla, uygulama üzerinden sistemin kendini yenilediğini ve yeni bir öğretide bulunabildiğini belirterek, “Yapay zeka, alzaymır hastalığında kişiye özel tedavi imkanı sunuyor. Yani o hastayı algılayarak, günlük alışkanlıklarını, kullandığı ilaçları algılayarak yapılan bir öğretim içinde sistemin kendini hastaya özel bir tercih gibi ayarlamasına imkan tanıyor. İlaç tedavileri de artık kişiselleşmeye başlayacak. Yapay zeka buna da çok katkı sağlıyor. Yapay zeka, hastalar adına hem bugünü değerlendirmek hem de gelecek adına risk analizi yapmak için çok anlamlı. Hastalardaki tedavilerin geliştirilmesi ve kişiselleştirilmesi adına çok önemli.” diye konuştu.

Hasta yakınlarının veya hastaya bakmakla yükümlü kişilerin zorluk çektiğine değinen Onultan, yapay zekanın hastaya bakmakla yükümlü olan kişilere ciddi bir yardımcı ve yol gösterici haline geleceğini kaydetti.

– “Risk analizi adına bazı yeni gelişmeler var”

Onultan, sağlık alanında yapay zekayla ilgili dünyanın her yerinde çalışmaların mevcut olduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Risk analizi adına bazı yeni gelişmeler var. Yapay zekada bir görüntüleme tekniklerindeki atlanabilen fark edilemeyen unsurları ortaya çıkaracak. Yapay zekayla, 3-5 sene sonra daha kişiye özel her branşta, her hastalık adına ve kişinin tedavisine, risk analizine yönelik daha özgün tedaviler ve teşhis yöntemleri ortaya çıkacak. Birebir hastayla birlikte çalışan bir sistem bu.”

Yapay zekanın alzaymır hastalığının erken teşhisinde ciddi rol oynadığına vurgu yapan Onultan, yapay zekanın, görüntüleme üzerine ya da kanda bulunan biyomarkerlar denilen belirteçlerle risk analizlerinde bazı yeni gelişmeler sağladığını dile getirdi.

Alzaymır hasta sayısının çokluğunun bakım ve ilaç masraflarında ciddi bir ekonomik yük getirdiğine işaret eden Onultan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu anlamda yurt dışında çok yatırım yapılan ve çok geliştirilen bir halde. Özellikle AB'de bu konuda sübvansiyonlar ve destekler var. Hindistan'da teknoloji hekimleri de bu alanda çalışmalar yapıyor. Ben önümüzdeki 2-3 yıl içinde bu alanda hem umutlu hem de heyecanlıyım. Türkiye'de de bu cihazların üzerine çalışmalar yapılıyor, AR-GE çalışmaları var. Cihazların temelleri aynı olsa da, programlama ve kullanım donanımı açısından bazı yenilikler ekleniyor. Hastayla ilgili olarak geri bildirim çeşitlendikçe, geri bildirim sistemleriyle hasta yakınının hata payını, hastaya yapılacak tedavideki olası hata payları en aza indirilecek. Yapay zekayla bunlar mümkün hale gelecek.”

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331