Borusan EnBW Enerji rüzgar enerji santralleri projeleri için Nordex Grubu’yla anlaştı

Borusan EnBW Enerji rüzgar enerji santralleri projeleri için Nordex Grubu’yla anlaştı

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.04.2024 12:12
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – Borusan Grup şirketlerinden Borusan EnBW Enerji ve Nordex Grubu arasında Pelit Rüzgar Enerji Santrali ve Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali 2. Kapasite Artışı projeleri için toplam 116 megavatlık türbin tedarik ve bakım sözleşmesi imzalandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Borusan EnBW Enerji ve Nordex Grubu, Pelit Rüzgar Enerjisi Santrali için 80 megavat kapasiteli, 108 metre hub yüksekliğine sahip 14 adet N163/5.X türbini ve 36 megavat Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali 2. Kapasite Artışı için 6 adet N163/5.X türbininin teslimat, kurulumu ile bakımı için sözleşme imzaladı.

Bu iki proje, yıllık yaklaşık 247 bin ton karbon salımı azaltımı yapacak ve 169 bin hanenin elektrik enerjisi ihtiyacını sürdürülebilir kaynaklardan karşılayacak.

Yapılan iş birliği kapsamında, öncelikle Tekirdağ'da yer alan 61,4 megavat kurulu gücündeki Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali’nin 36 megavatlık 2. Kapasite Artışı için 6 adet N163/5.X türbininin teslimatı ve kurulumu gerçekleştirilecek. Ardından, Sivas'ta yer alan, Pelit Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesi için 14 adet N163/5.X türbininin teslimatı ve kurulumu yapılacak. Pelit RES için türbin kanatlarında buz oluşumunu azaltmak amacıyla “Gelişmiş Buzlanmayı Önleme Sistemi” kullanılacak.

Türbinlerin teslimat ve kurulumunun Mart 2025'te başlaması ve santralin 2025'in 3. çeyreğinde devreye girmesi planlanıyor. Sözleşme, türbinlerin 10 yıllık Premium Bakım hizmetini de kapsıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı, şirket olarak tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan portföyleriyle Türkiye'nin yeşil enerji dönüşümünde etkin rol aldıklarını belirterek, bugün ve gelecek için doğal ve sosyal çevreyle ahenk içinde yerli, temiz ve yenilenebilir enerji ürettiklerini aktardı.

Bu kapsamda Nordex Grubu ile yaptıkları iş birliğinin çok değerli olduğunu vurgulayan Amasyalı, “Toplam 116 megavat kapasiteli Balabanlı 2. Kapasite Artışı ve Pelit RES projelerimizle yenilenebilir enerji kaynaklı olan kurulu gücümüzü, tamamlamakta olduğumuz 94 megavatlık hibrit güneş santrali yatırımımızla da birlikte, 934 megavata artıracak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu yatırımlarımızın tutarı yaklaşık toplam 200 milyon ABD doları olacaktır. Bu rüzgar projelerimiz, yalnızca Nordex Grubu ile olan iş birliğimizi vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda iklim krizi mücadele ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir geleceği inşa etme yolundaki kararlılığımızı da gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Borusan EnBW Enerji Enerji Santralleri Genel Müdür Yardımcısı Evren Aktaş da Balabanlı Projesi'nin bu yılın 4. çeyreğinde, Pelit Projesi'nin 2025’in 3. çeyreğinde devreye gireceğini belirterek, “Bu projelerimizde Türkiye’de çok geniş kurulum tecrübesi ve güçlü bir bakım ekibi olan Nordex ile anlaştığımız için mutluyuz. Nordex'in projelerimizin ihtiyaçlarıyla uyumlu çözümleri, ekiplerinin sergilediği müşteri odaklı yaklaşım bu birlikteliğin ortaya çıkmasını sağladı. Projelerin hayata geçirilmesi aşamasında da aynı güçlü işbirliğinin devam edeceğine inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Nordex Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Ender Özatay, Borusan EnBW Enerji ile yaptıkları anlaşmadan ötürü heyecan duyduklarını aktararak, “Toplam 116 megavatlık 20 türbinden oluşacak iki projenin bir parçası olmaktan onur duyuyoruz. 2017'den bu yana pazar lideri olan Nordex Grubu olarak Türkiye'nin rüzgar kurulu gücünde önde gelen yatırımcılarından Borusan EnBW Enerji ile ortaklık yapmaktan gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Oxford University Press, ölçme ve değerlendirme sınavlarına bir yenisini ekledi

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.05.2024 00:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Oxford Test of English Advanced, İngilizce bilgi yeterliliklerini B2 ve C1 seviyesinde sertifikalandırarak, İngilizceyi yabancı dil olarak konuşanların tüm dünyada akademik ve profesyonel fırsatlara ulaşmalarına imkan sağlıyor.

Türkiye'de lansmanı yapılan ve Avrupa Dil Ortak Referans Çerçevesi (CEFR) kapsamındaki B2 ve C1 seviyelerinde sertifikalandırma yapan Oxford Test of English Advanced ile öğrenci ve yetişkinler ileri seviyede İngilizce yeterliliklerini sertifikalandırma şansına sahip oluyor. Oxford Test of English for Schools ve Oxford Test of English'i Türkiye'de uygulayan Oxford University Press (OUP), Oxford Test of English Advanced sınavıyla da ölçme değerlendirme süreçlerinde öğrencilere ve yetişkin katılımcılara önemli avantajlar sağlıyor.

Oxford Üniversitesi tarafından sertifikalandırılan Oxford Test of English Advanced ile katılımcılar hem Türkiye içinde lisans, lisans üstü başvuruları ve işe alım süreçlerinde yeterliliklerini belgelendirebiliyor hem de uluslararası alanlarda yapacakları başvurularda kendileri için yeni fırsatların kapılarını aralayabiliyor.

İçeriği, CEFR'nin öngördüğü en yeni ve güncel tanımlamalara göre hazırlanan test, katılımcıların mevcut İngilizce bilgisi yanı sıra gerçek hayattaki dinleme, okuma, yazma ve konuşma eylemlerini ne kadar etkin yapabildiğine ve bu eylemler arasında geçiş yapabilmesine, doğru ve etkili bir iletişim kurabilmesine odaklanıyor.

Test ayrıca akademik ve profesyonel ortamlarda müzakere ve sunum yapma gibi temel özgün becerileri değerlendirebiliyor. Tamamen çevrim içi olarak tüm yıl uygulanan sınav yılın her günü, günün her saati yetkili test merkezlerinde alınabiliyor. Böylece katılımcılar için önemli bir esneklik sunuyor.

Yaklaşık iki saat süren ve konuşma, dinleme, okuma ve yazma yetilerini değerlendiren test, öğrencinin okuma ve dinleme seviyelerine göre uyarlanıyor, öğrencinin seviyesi doğrultusunda sorular yönlendiriliyor. Böylece bu önemli sınav sırasında stresi azaltarak katılımcıların İngilizce dil yeterliliklerini doğru değerlendirmeyi garanti ediyor.

Düzenlenen lansmanda açılış konuşması yapan İngiltere İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo ardından, Oxford Universtiy Press Türkiye, Orta Asya & Kuzey Afrika Genel Müdürü Erkan Akmeriç, Oxford University Press İngilizce Dil Eğitimi Ölçme ve Değerlendirme Direktörü Andrew Nye, Oxford University Press Değerlendirme Araştırmaları Başkanı Colin Finnerty söz aldı. Ayrıca lansman kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM'den yetkililerin katıldığı “The Future of Assessment” konulu panel düzenlendi.

– “Geliştirme süreçleri Oxford Üniversitesi tarafından denetlendi”

Oxford University Press İngilizce Dil Eğitimi Ölçme ve Değerlendirme Direktörü Andrew Nye, tüm Oxford İngilizce yeterlilik testlerinin, en yüksek dil değerlendirme standartlarını karşılamak için uzun yıllar titizlikle gerçekleştirilen araştırmalarla tasarlandığını belirtti.

Bu testlerin OUP ve bağımsız eğitim, dil ve değerlendirme uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından hazırlandığını aktaran Nye, testlerin her aşamasının CEFR uyumuna ve güvenilirlik, doğruluk ve kalitesinden de emin olmak için özenle çalışıldığını kaydetti.

Nye, “Uluslararası standartlarla bu uyumu yakalamak, soruların adil, geçerli ve güvenilir olmasını sağlamak, test sorularının çeşitli dil gruplarıyla denenmesi de dahil olmak üzere devasa bir kalite kontrol süreci gerektiriyor. Test geliştirme süreçlerimiz eğitim ölçümünde en yüksek standartları garanti etmek için Oxford Üniversitesi tarafından da denetleniyor.” ifadelerini kullandı.

– Oxford Üniversitesi tarafından sertifikalandırılan tek sınav

AA muhabirine açıklamalarda bulunan OUP Türkiye ve CAMENA Bölgesi İş Geliştirme Müdürü Ebru Abanoz, Oxford Test of English Advanced'in, Avrupa Dil Çerçevesi'nin 2020'de yaptığı güncellemelere uygun olarak hazırlanmış ilk sınavları olduğunu vurgulayarak, “Bu sınav, C1 seviyesinde, ileri düzeyde hazırlanmış olup okuma, dinleme, konuşma ve yazma bölümlerinden oluşuyor. Dört yeteneği ölçmenin yanı sıra, güncellenen kriterler doğrultusunda sunum yapma, problem çözme, münazara ve müzakere teknikleri gibi farklı becerileri de kapsıyor.” şeklinde konuştu.

Abanoz, Oxford Test of English'in, Oxford Üniversitesi tarafından sertifikalandırılan tek sınav olduğuna dikkati çekerek, kalite, içerik, güvenilirlik ve geçerlilik anlamında Türkiye'de fark yaratacağını düşündüklerini belirtti.

Sınav modüllerinin farklı tarihlerde alınabilmesine değinen Abanoz, “Dört modülümüz var ve öğrenciler, herhangi bir modülde iyi performans gösteremediklerini düşündüklerinde sadece o modülü tekrar alarak puanlarını yükseltme şansına sahipler. Sertifikalarında da bu güncellemeyi görebilecekler.” yorumunu yaptı.

Abanoz, denklik konusunda da bilgiler vererek, şunları kaydetti:

“Üniversitelerimizin ihtiyacı olan ÖSYM denkliği, kurumlarımızın ihtiyacı olan farklı denklikler var. Kurumsal dünyadan şirketler, üniversiteler, özel okullar ve kolejler bu sınavı bekliyordu. Amacımız, her seviyede öğrencilerimizi belgelendirmek ve bunu yaparken gerekli tanınırlıkları alabilmekti. Bu konuda süreçleri başlatacağız.”