“Büyük Göztepe Tümülüsü” Safranbolu turizmine kazandırılacak mı?

“Büyük Göztepe Tümülüsü” Safranbolu turizmine kazandırılacak mı?

Yayın: 14.05.2024 16:10 |Güncelleme: 17.05.2024 16:34
Paylaş:
A+ A-

Safranbolulular, “Büyük Göztepe Tümülüsü”nün turizme kazandırılmaması ve bakımsız bırakılmasından endişe duyuyor. Vatandaşlar, kamuda açıklanan tasarruf tedbirleri kapsamında, kültür ve tarih turizminin eşsiz kenti Safranbolu’daki Tümülüs’ün kaderinin de olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

Safranbolu, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan bir şehir olarak Türkiye’nin arkeolojik, tarihi ve kültürel zenginliklerine ev sahipliği yapıyor. Bu mirasına bir yenisini eklemek amacıyla 2011 yılında Büyük Göztepe Tümülüsü kazı çalışmaları başlatılmıştı. Frig dönemine ait olduğu belirlenen tümülüs, şehre yeni bir destinasyon merkezi olma potansiyeline sahip olarak görülmüştü. Ancak, arkeolojik kazılarda definecilerin tahrip ettiği anlaşılan Frig Dönemi mezar yapısı, bugün hala gün ışığına çıkarılmayı bekliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karabük Valiliği, Karabük Üniversitesi, Safranbolu Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nın ortaklığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Frig dönemine ait 17 mezar, iskeletler ve çeşitli eşyalar bulunmuştu. Ancak, kazı çalışmalarına sık sık ödenek sıkıntısı nedeniyle ara verilmiş ve proje yarıda kalmıştı. Büyük Göztepe Tümülüsü’nün defineciler tarafından tahrip edildiği ve tarihi kalıntıların zarar gördüğü belirtilmişti. Tümülüs’ün tarihlendirilmesinde önem taşıyan buluntuların Frig Dönemi’ne ait olduğu ve hala gizemini koruduğu vurgulanmıştı.

Arkeolojik kazılar sonrası Tümülüs’ün üzeri kapatıldı. Tam turizme açılacağı düşünülürken, olduğu gibi bırakılarak, kaderine terk edildi. Frig dönemine ait tarihi mezar yapısının, içindeki eşyaların ne Safranbolu’ya ne de kentin tarih turizmine katkı sağlaması da mümkün olmadı. Frig’lere ait olduğu bilinen Tümülüs’ün henüz kente kazandırılmamış izleri, bu yarım kalmış haliyle endişe vermeye devam ediyor. Tümülüs ile ilgili bir çalışma yapılıp yapılmayacağı merakla bekleniyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Çorum’da geleneksel sünnet şöleni yapıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.07.2024 04:52
Paylaş:
A+ A-

ÇORUM (AA) – Çorum Belediyesinin geleneksel sünnet şöleni kapsamında çocuklar, konvoy halinde kent merkezinde tur attı.

Saat Kulesi önünde halk otobüsleriyle konvoya katılan çocuklar ve aileleri, Hıdırlık Camisi'ndeki sahabe kabirlerini ziyaret ederek, dua etti.

Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da konvoya kendi kullandığı klasik makam aracıyla katıldı.

Konvoyun ardından Tarihi Kent Meydanı'nda sünnet şöleni etkinlikleri gerçekleştirildi.

Palyaço, illüzyon, balon ve birbirinden güzel eğlenceli gösterilerin yer aldığı etkinlikte çocuklar gönüllerince eğlendi.

Sünnet şöleni, Türk halk müziği konseri ile sona erdi.