Çalışmakta zorlanıyor musunuz? Sizin de Pomodoro Tekniği ile tanışmanızın zamanı gelmiş…

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 24.06.2024 16:38
A+ A-

Hava sıcaklıklarının rekor derecelere ulaştığı bugünlerde, hiç çalışmak istemiyor musunuz? İşte size uzmanlardan öneri, kişisel verimliliğinizi arttırmak için pomodoro tekniğini deneyebilirsiniz. İşyerinde odaklanma sorunu yaşayanlara sürekli erteledikleri işleri yapmaları için görevleri zamana bölüp, kısa molalarla bitirmek için 1980’lerde ortaya çıkan teknikten bahsedeceğiz.

Verimliliği domates zamanlayıcı ile arttır

Uzmanlara göre; “Pomodoro tekniği, Francesco Cirillo tarafından geliştirilen ve 25 dakikalık çalışma dilimleri ve belirli aralıklarla verilen mola süreleri üzerine kurulu bir iş yönetimi tekniğidir. İtalyanca domates anlamına gelen pomodoro kelimesi ile zamanı etkili kullanabilirsiniz. Bu teknik, insanların çalışma verimliliğini artırmak için çalışma sürelerini belirli aralıklara ayırarak, mola süreleri ile motivasyonlarını yüksek tutmalarına yardımcı olur. Pomodoro tekniğinin temel amacı, kişilerin zamanı daha verimli kullanmalarını sağlamak ve işlerini daha düzenli bir şekilde halletmelerine yardımcı olmaktır. Bu teknik sayesinde, zamanı daha iyi yönetebilir, çalışma saatlerinizi daha planlı bir şekilde belirleyebilir ve verimliliğinizi artırabilirsiniz. İlk olarak görev seç, zamanı ayarla 25 dakikalık bir saat kur ve aralıksız çalışmaya başla, bittiğinde 5 dakika mola ver ve molada asla görevini düşünmeyeceksiniz. Bunu görev süresince uzatabilirsiniz diyelim ki 4 pomodoro döngüsü tamamladınız ve artık uzun bir molayı hak ettiniz demektir. Bu şekilde kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Artık zamanı siz yönetip, görevinize motive olduğunuzu ve kişisel disiplin sağlayarak başarıya ulaştığınızı görebilirsiniz. Pomodoro tekniğini herkes uygulayabilir, ancak özellikle dikkat gerektiren işlerde, metin yazarları, grafikerler, webmasterlar ve diğer online işlerle uğraşanlar için oldukça faydalı olabilir. Bu teknik sayesinde, işleriniz arasında daha iyi bir denge kurabilir, zamanınızı daha etkili bir şekilde kullanabilir ve daha fazla iş başarabilirsiniz. Pomodoro tekniği zaman yönetimi konusunda size yardımcı olabilir ve çalışma sürelerinizi daha verimli hale getirebilir. Eğer siz de zamanınızı daha iyi planlamak ve işlerinizi düzenli bir şekilde halletmek istiyorsanız, Pomodoro tekniğini denemeyi düşünebilirsiniz.”

İş yerinizde motivasyonu sağlayıcı yenilik (inovasyon) için Oslo’ya göre, ürün ve hizmet geliştirmek, süreç, organizasyon, pazarlama ya da satış odaklı işlerde öncelikle yaratıcılığınızı artırmak için çalışma ortamının uygunluğu büyük önem taşıyor. İş bilimi (ergonomi) iş yerinde etkili çalışma için net iletişim, hedefler, konuşma ve dinleme gerektiriyor. Bunun için gerekli disiplinle, teşvik edici ortamla örneğin işyerinize sanatsal dergiler, masa tenisi gibi sosyal aktivite alanların yaratılması, işyerindeki işe odaklanmayı daha farklı alanlara dağıtarak, sizi kısa çalışma sürelerinde daha verimli kılacağı bilimsel olarak açıklanıyor.

Hayır Deme Sanatı  

Çalışma hayatınızda kimseyi kırmamak için hayır diyemiyorsanız, kendi işlerinizi tamamlamakta sorun yaşıyorsunuz demektir. Gün içerisinde işlerinizi rutin bir hale getirmeyi başarmış iseniz, hayır demeyi karşınızdakine kötülük olarak düşünmeyiniz. Uzmanlar; “Neredeyse tüm sorunlarımızı EVET’i çok erken ya da HAYIR’ı çok geç söylemekten kaynaklandığını ifade ediyor. Buna göre hayır diyemiyorsanız bile kısa bir sessizlik zamanı ayırın. Karşınızdakiler bunun için farklı öneriler sunabileceği de unutulmamalıdır. Karşımızdakileri kırmamak için aslında kendi zamanımızı verimsiz kullandığımızı, fazla iş yükü yüklendiğimizi, düzensiz bir çalışmaya doğru çekildiğimizi unutmamalıyız. Kişisel organizasyon ise öz disiplin ile olur. Bu nedenle hayır diyebilmenin önemini anlayınız.” ifadelerinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te safran çiçek açtı

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.09.2024 18:51
A+ A-

Türkiye’de ağırlıklı olarak Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve “mucize bitki” olarak adlandırılan safran çiçek açtı.

Her yıl ağustosta ekimine başlanan, ekim-kasımda mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, ilçede 44 çiftçi tarafından 98 dekar alanda üretiliyor.

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan ve bu yıl 45 kilogram ürün elde edilmesi amaçlanan safranın çiçekleri toplanıyor.

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün elde edilebilen safranın kilogramı geçen yıl 320 bin liradan satıldı.

– “Muhtemelen bu yıl safran tarlalarına daha fazla turist gelecek”

Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz, AA muhabirine, bu yıl köylerinde yaklaşık 40 dönüme yakın alanda üretim yapıldığını söyledi.

Geçen hafta havaların biraz serin gittiğini belirten Yılmaz, “Gece sıcaklıkları 8-10 dereceye kadar düştü. Safran çiçek açmaya başladı. Biraz erken oldu. Biz 10-15 gün daha geç açmasını bekliyorduk. Erkenden açmaya başladılar. Bu da sezonun biraz daha uzun sürmesini sağlayacak.” dedi.

Yılmaz, 25-26 Ekim’de Safran Festivali’nin yapılacağını hatırlatarak, “Muhtemelen bu yıl safran tarlalarına daha fazla turist gelecek. Bugünlerde çiçeklenme başladı, 15 Kasım’a kadar devam eder. Ben yaklaşık 25 dönüm alanda üretim yapıyorum. Geçen yıl safran tarlalarını yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl çiçeklenme erken başladığı için bu rakam artacaktır. Bu yıl özellikle Safranbolu’ya gelen Uzakdoğulu turist sayısı çok fazla.” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331