Cam Terası 2 Günde 15 Bin Ziyaretçi Gezdi

Cam Terası 2 Günde 15 Bin Ziyaretçi Gezdi

Yayın: 11.07.2016 10:12
Paylaş:
A+ A-

9 günlük Ramazan bayramı dolayısıyla tarihi evleri ile ünlü Karabük Safranbolu ilçesi yüzde yüz doluluk yaşarken, Tokatlı Kanyonu’nda yer alan ve bir benzeri ABD’de Arizona’da bulunan cam teras, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

7’de 70’e herkesin merak edip geldiği ve üzerine çıkmaya dahi korktuğu camdan teras, yerden 80 metre yükseklikte bulunuyor. Terasın 8 metrelik kısmı ise boşlukta duruyor. Roketatar mermisiyle dahi kırılmayan cam teras, her biri 750 kg taşıyabilecek kapasiteye sahip gözenekler, 3 cm kalınlığında 3 parça camdan oluşuyor. Yaklaşık 400 kişiyi taşıma kapasitesine sahip 100 metrekarelik terası, bir seferde sadece 40 kişi gezebiliyor. Teras 75 ton ağırlığı taşıyabiliyor.

Hem heyecan hem de insana korku veren 80 metrelik yükseklikteki cam terasa çıkmaya çalışanlardan kimisi yanlarındaki yakınlarının ellerini tutuyor, kimisi ise çelik konstrüksiyon üzerinde yürüyor.

İncekaya köyü sınırları içinde bulunan cam terasa ulaşmak isteyen yerli ve yabancı turistler ise yoğun çaba sarf etti. Bayram dolayısıyla trafiğin zaman zaman durma noktasına geldiği yolda Jandarma trafik ekipleri yolu ulaşıma açmak için yoğun çaba sarf etti.

“2 günde 15 bin ziyaretçi aldı”

2012 yılında dönemin Valisi İzzettin Küçük tarafından Tokatlı kanyonuna yaptırılan cam terası bugüne kadar yaklaşık 500 binin üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret etti. Cam teras işletmeciliğini yapan Nurettin Bahçeci, “Bir ay süre içinde ilgi azdı ama bu bayramda Karadeniz’in teröre geçit vermemesi insanımız Batı Karadeniz’İ tercih ediyor. Safranbolu’nun İstanbul ve Ankara’ya yakın olmasından dolayı buralar bu illerin arka bahçesi gibi. Türkiye’nin bir çok ilinden ve yurt dışından Japon, Kore ve Çin ile Avrupalı ziyaretçiler büyük ilgi gösteriyor. Cam teras Safranbolu’nun aynı zaman sembol bir markası oldu. Türkiye’Nin ilk cam terası olması nedeniyle büyük ilgi görüyor. Türkiye’nin hemen hemen bilinen bir yer burası. Bu yönden şanslı ama bir sıkıntısı ise yol sorunu. Yolun yeteri genişlikte olursa, daha fazla turist alacağımızı düşünüyorum. Bayramın ilk günü 5 bin ziyaretçi vardı, ikinci gün ise 10 bin ziyaretçimiz vardı. Hafta sonuna kadar ise yaklaşık 50 ila 100 bin arasında bir ziyaretçi kabul edeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu'da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulunca sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program TSO konferans salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çevrenin çok önem arz ettiği bir asırda yaşandığını vurguladı.

Şen, bu konuda toplumun topyekun mücadelesinin gerekliliğine dikkati çekerek, “Toplumsal katılım açısından farkındalık gerekiyor. Bu konu katılımcılardan hane halkına kadar çok detaylı olması lazım. Evlerdeki duyarlılık, şuur, bakanlığımızın ve belediyelerimizin koymuş olduğu geri dönüşüm kutularına çöp atarken de öne çıkmalı.” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ayarcan, artan tüketim ve üretim faaliyetlerinin doğal kaynakların tükenerek çevre kirliliğinin artmasına yol açtığını belirtti.

Sürdürülebilir geri dönüşüm ve sıfır atığın, iş dünyasında da çevresel etkileri en aza indirerek doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ayarcan, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılabilmesi, atığın miktarının azaltılması, toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesinin her yeni günde daha çok önem kazandığını kaydetti.

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce de sıfır atığın sadece azaltmak değil aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına da geldiğinden bahsetti.

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilerek kaynakların daha bilinçli kullanılmasının sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesi anlamına geldiğini de söyleyen Yüce, “Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla küresel çevre hareketine dönüşmüştür. Tüketimin arttığı günümüzde, satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmak, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve üretim süreçlerimizi tabiata uyumlu hale getirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan TOBB Çevre Müdürlüğü uzmanı Esin Özarslan, sıfır atık ve geri dönüşüm konularında Türkiye ve Avrupa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Programda ayrıca, tarımda ve sanayide sürdürülebilirlik, sanayide sıfır atık stratejileri ve uygulamaları, iklim değişikliği, yeşil mutabakat ve karbon ayak izi oturumları gerçekleştirildi.