Çerçiler Mahallesi’nde Geleneksel Tarıma Başlayan Kaya Ailesinin Örnek Hikayesi

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 15.08.2024 16:56
A+ A-

Çerçiler Mahallesi Kaya Bağevi’nde geleneksel tarımla hobi olarak uğraşan, Halim ve Nuray Kaya çifti, üzüm yetiştiriciliği ve seracılık alanında yakaladıkları başarıların altında yatan gerçekleri anlattı.

Bölgenin Sesi Gazetesi muhabirine, Karabük’te 1990’lı yıllarda yerel medyanın tanınmış ismi Halim Kaya, 2014-2024 yılları arasında iki dönem muhtarlık görevinde bulunduğu Çerçiler Mahallesi’ne aslında yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle geldiklerini açıkladı.

Kaya Bağevi’nde huzuru yakalayan Halim Kaya: “Şeker çok yüksek çıktı bende. Doktor ilaç verdi ama üç aylık deneme sürecinde ilaçlı tedavi netice vermeyince yürüyüş yapmamı istedi. Ben de sabah akşam yürüyüş yapacağım. İyi de sen burada çok yürüdün diye orman işletmesi bu ağaçları bana mı verecek? diye düşündüm ve eşimde emekli olunca köyümüze geri döndük. Önceleri arpa ektiğimiz tarlaya bir dönüm üzüm bağı ve sera kurduk. Kazma kürek çalışmaya başlayınca şeker de düştü. Eşim serada maniye başta olmak üzere ata tohumlarından evin balkonunda yetiştirdiği fideleri serada değerlendirip doğal ürün üretiyor. Bu yıl bir adet maniye tartıda 1 kilo geldi. Tabi biz de bu sonuçları görünce çok mutlu oluyoruz. Ailemizin kışlık ürünlerini de karşılıyoruz. Pazara çıkmıyoruz. Gelen giden dostlarımızla mahsullerimizi paylaşıyoruz. Üzüm bağında Çavuş üzümü ağırlıklı olarak toplamda 13 çeşit üzüm yetiştiriciliği yapıyoruz. Almak isteyenler gelip alıyor ve çoğunlukla bu dönemde Ankara-İstanbul’a safran lokumu yerine çavuş üzümü hediye ediyorlar. Karabük dışındaki Karabüklüler çok ilgi gösteriyor. Damak tadını unutmayan Karabük doğumlular gerçekten çok seviyorlar. Coğrafi işaretli olduğu için üzümlerimiz, bu doğal ürün satılan pazarlarda yerini almaya başladı. Karabük’te görmediği değeri böylece fazlasıyla görüyor.” diyerek üzüm bağlarında ise Çavuş türü başta olmak üzere tam 13 çeşit üzüm yetiştirmenin gururunu yaşıyor.

Bu yıl üzüm hasadına hava sıcaklıklarının fazla olması nedeniyle 1 ay önceden yani Ağustos ayında başladıklarını ifade eden Halim Kaya; eskiler bağ ve bahçe işlerinde ne yapıyorlarsa çok doğru yapıyorlardı diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Üzümlere kükürt verilmesi gerekiyor. Atalarımız kükürt vermeyi, sabah namazından sonra başlardı. Çünkü üzerindeki çiğ o kükürtü yapıştırıyordu. Bunu doğal yönden hallediyorlardı. Bunu şimdi daha iyi anlıyorum. Bir ilaç alıyoruz yüzde 80’i kükürt, kalan yüzde 20’sinde yapıştırmaya yarayan toz ilavesi var. Yani bunu eski yöntemlerle yapmak çok daha güvenilir. Zaman içerisinde geleneksel tarımın yararlarını daha iyi anlıyoruz”

Halim ve Nuray Kaya çifti, bağ evlerinde tarımla uğraşarak, hem sağlıklı bir yaşam sürüyorlar hem de doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarıyorlar. Bu kentten bağa dönüş hikâyesi, sadece bir sağlık mücadelesi değil, aynı zamanda doğal hayatın sunduğu nimetleri kucaklamak için verdikleri bir yaşamın öyküsü. Onlar, bağ hayatının sunduğu sağlık ve doğal beslenmenin ne denli değerli olduğunu herkese göstererek, organik tarımda ilerlemeyi ilke ediniyorlar.

Yorumlar

  1. Kadir Boralar Erdem

    Tebrik ederim Halim.Özüne dönmüşün ne güzel..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Futbol: Trendyol 1. Lig

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.09.2024 08:15
A+ A-

Stat: Bolu Atatürk

Hakemler: Davut Dakul Çelik, Hüseyin Kıvanç Durmaz, Mehmet Şengül

Boluspor: Çağlar Şahin Akbaba, Oğuz Kağan Güçtekin, Berk Yıldız, Eren Aydın (Dk. 89 Anıl Koç) Jefferson (Dk. 77 Avramovski), Mukairo (Dk. 90+2 Iskandarli), Oulare, Onur Ulaş, Hakan Bilgiç (Dk. 89 Ali Ülgen), Fethi Özer, Estrela (Dk.89 İshak Karaoğul)

Manisa FK: Muhammed Alperen Uysal, Awuku, Fofana (Dk. 81 Muhammed Enes Kiprit), Oğuz Gürbulak (Dk. 82 Kazım Can Kahya), Ramirez, Osuji (Dk. 62 Wriedt), Kaan Kanak, Oktay Gürdal, Bartu Göçmen, Kadir Kaan Yurdakul (Dk. 66 Kerem Arık), Efe Taylan Altunkara (Dk. 62 Diallo)

Goller: Dk. 64 Jefferson, Dk. 90+4 Avramovski (Boluspor)

Sarı kartlar: Dk. 58 Kadir Kaan Yurdakul (Manisa FK), Dk. 63 Oğuz Kağan Güçtekin, Dk. 81 Çağlar Şahin Akbaba (Boluspor)

BOLU (AA) – Trendyol 1. Lig'in 7. haftasında Boluspor, konuk ettiği Manisa FK'yi 2-0 mağlup etti.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331