Çerkes sürgününün 160. yılında hayatını kaybedenler için Havza’da mevlit okutuldu

Çerkes sürgününün 160. yılında hayatını kaybedenler için Havza’da mevlit okutuldu

Anadolu Ajansı
Yayın: 23.05.2024 04:00
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un Havza ilçesinde Çerkes sürgününün 160. yılı dolayısıyla mevlit programı düzenlendi.

Havza Çerkez Platformu tarafından Havza Belediyesi ve Havza Müftülüğünün desteğiyle Çerkes sürgününün 160. yılında hayatını kaybedenler için Kevser Camisi'nde yatsı namazı öncesi mevlit okutuldu.

Programa Kaymakam Mustafa Ayvat, Belediye Başkanı Murat İkiz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Oğuz Ertuğ, Havza Muhtarları Derneği Başkanı Adem Şahin, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç ile Çerkesler katıldı.

Ayvat ve İkiz, Çerkeslere yaşatılan sürgünde hayatını kaybedenlere rahmet diledi.

Mevlitin programının ardından katılımcılara lokma tatlısı ikram edildi.

Havza Çerkez Platformu adına açıklamada bulunan Hayrettin Şahin, 160 yıldır yaslarının devam ettiğini belirterek, “50-60 kişi kapasiteli teknelere 300-400 kişi bindirildi. Gemiler açık denizlerin dalgalarına dayanamayarak Karadeniz'de battı. Soykırım olarak tabir edeceğimiz bu göç nedeniyle çok sayıda Çerkes hayatını kaybetti. Kalanlar ise farklı zulümlere maruz kaldı. Bu acıyı unutmayacağız, unutturmayacağız. Çocuklarımıza da bunu unutturmamaya çalışacağız. Bir kez daha soykırım ve sürgünde hayatını kaybeden atalarımızı ve tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle yad ederim.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Valisi Yavuz, bayram trafiği denetimlerine katıldı

Yayın: 15.06.2024 22:58
Paylaş:
A+ A-

Vali Yavuz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmail Gökcek ve İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse ile Karabük-Ankara kara yolundaki emniyet yol kontrol noktasını ziyaret etti.

Denetimlere de katılan Yavuz, seyahat eden sürücü ve yolculara emniyet kemeri takmaları konusunda uyarılarda bulundu, çocuklara kırmızı düdük hediye etti.

Yavuz, gazetecilere, Türkiye’nin her köşesinde vatandaşların bayramda sevdiklerine kavuşmak için yola çıktığını söyledi.

Bütün arterlerde akıcı trafik yoğunluğu olduğunu belirten Yavuz, “Vatandaşlarımızın sevdiklerine, ailelerine sağlıkla huzurla kazasız belasız kavuşmalarını diliyorum. Aziz milletimizin ve Karabüklü hemşehrilerimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyorum.” dedi.

Yavuz, İçişleri Bakanlığının talimatıyla 81 ilde olduğu gibi Karabük’te de trafik ve Kurban Bayramı tedbirlerini uygulamaya koyduklarını aktararak, “Bugün de burada hem vatandaşlarımızın bayramlarını tebrik ettik hem de trafik denetimlerine katıldık.” dedi.

Bayram tatili boyunca sahada olacaklarını vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti:

“Emniyetimiz 59 ekip 494 personel, jandarmamız ise 101 ekip 435 personel olmak üzere toplam 160 ekip ve 929 personelle tatil boyunca sahada olacağız. Vatandaşlarımızın trafik kurallarına uymalarını, emniyet kemeri takmalarını, aşırı hız yapmamalarını, telefonla konuşmamalarını, yorgunluk belirtisi hissettiklerinde mola vererek yorgunluklarını gidermelerini istiyoruz. Trafik kurallarına uymalarını bekliyoruz çünkü evdikleri onları bir an önce sağ salim huzurlu şekilde görmek istiyor.”

Açıklamasının ardından Vali Yavuz, Karabük Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ile 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünü ziyaret etti, Kastamonu kara yolundaki jandarma kontrol noktasında da denetim faaliyetine katıldı.