Çift kimlikli şahıs, gerçek kimliğine kavuşmak istiyor

Çift kimlikli şahıs, gerçek kimliğine kavuşmak istiyor

Yayın: 03.08.2017 00:24
Paylaş:
A+ A-

Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde ikamet eden ve anne adı ile doğum tarihi değişik iki kimliği bulunan şahıs, gerçek kimliğine kavuşmak için hukuk mücadelesi veriyor.

Hanönü ilçesinde ikamet eden Yusuf Demirel, kendisine çıkartılan çift kimlik nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor. İzzet ve Melek’in resmi nikahsız evliliklerinden dünyaya gelen Yusuf Demirel, daha 2 yaşındayken anne ve babasının ayrılması nedeniyle zor şartlarda büyüdü. Anne Melek, İzzet’ten ayrılıp başka birisi ile evlenince Nüfus Müdürlüğüne giderek, baba adı İzzet, anne adı Melek olarak ‘Yusuf Demirel’ adıyla oğluna kimlik çıkardı. Anne Melek, çıkardığı kimlikte Yusuf’un doğumunu 1997 olarak gösterdi.

Baba İzzet Yıldız ise, yeniden evlenerek oğlu Yusuf’u yanına aldı. Oğlunun 7 yaşında olmasına rağmen kimliğinin olmadığını zanneden baba, Yusuf’a 1998 doğumlu, anne adı ‘Yaşar’ olarak görülen kendi soy adını taşıyan kimlik çıkartırdı. Genç Yusuf, anne ve babasının ayrı ayrı çıkardığı kimlikler nedeniyle soyadı, doğum tarihi ve anne adı farklı olan iki kimliğe sahip olanın zorluklarını yaşıyor. 20 yaşında olan ve askerlik çağına gelen Yusuf, kimliklerden birini iptal ettirmek için açtığı davayı ise anne ve babasını bir araya getiremediği için sonlandıramıyor.

2 yaşındayken anne ve babasının ayrıldığı için 12 yaşına kadar babasının yanında kaldığını ifade eden Yusuf, “12 yaşından sonra tek başıma yaşamaya başladım. O günden beri ayaklarım üzerinde duruyorum. İstanbul’da bir pastahanede çalışıyorum. Yaz aylarında izinli günlerimde memleketim olan Hanönü ilçesine gelip, akrabalarımın yanında kalıyorum. Şu anda ‘Yusuf Yıldız’ kimliğini kullanıyorum. Ben, ‘Yusuf Yıldız, baba adı İzzet, ana adı Melek, doğum tarihim 1997’ olarak gerçek kimliğime kavuşmak istiyorum. Bu nedenle İstanbul’da mahkemeye başvurdum. Anne ve babamı mahkemeye getiremediğim için iptal ettiremedim. Öz annem Melek, Kastamonu’da babam ise İstanbul’da yaşıyor. Kendileri ile görüşmüyorum. Kimliği iptal ettirmem için onları mahkemeye getirip yeterli şahit bulmam gerekiyor ama bunun için ne zamanım var ne de param var” dedi.

Askerlik çağının geldiğini ifade eden Yusuf, “Ben 2 kere mi askere gideceğim, benim sorunumu kim çözecek, devletimin bana sahip çıkmasını istiyorum. 1997 doğumlu gözüktüğüm kimliğe göre askerlik çağım geldiği için gidip tecil ettirdim. Şimdi de diğeri yaklaşıyor. Ben iki kez mi askere gideceğim? Bunun sonu nereye varacak bilmiyorum?” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Milletvekil Akay TMMM Genel Kurulu’nda konuştu

Yayın: 03.05.2024 10:36
Paylaş:
A+ A-

CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Maden Kanun Teklifi’nin 12.’inci maddesi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Akay, “Bir taraftan tasarruf tedbirlerinden bahsedilirken diğer taraftan da ülke kaynaklarının heba edilmesiyle karşı karşıyayız. Kanunun yasalaşmasıyla, enerji kaynaklarımız Birleşik Arap Emirlikleri firmalarına tahsis edilmesi durumuyla karşı karşıya gelecek.” ifadeleriyle kanun teklifine tepki gösterdi.

Doğal Kaynaklarımızın Birleşik Arap Emirlikleri’ne Tahsis İmkânı Doğuyor

Kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte doğal kaynakların ve enerji kaynaklarının Birleşik Arap Emirlikleri firmalarına tahsis edilme imkânıyla karşı karşıya geleceğine dikkat çeken CHP’li Akay, “Bu kanun teklifi, 19 Temmuz 2023 tarihinde Abu Dabi’de Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Hükûmeti arasında imzalanan stratejik çerçeve anlaşmayla bağlantılı bir şekilde düşünülmesi gerekiyor. Bu kanun bugün buradan onaylanıp geçtiği zaman, o sözleşmeye bir alt zemin olmuş oluyor. Bu sözleşmeyle doğal kaynaklarımız ve enerji kaynaklarımız Birleşik Arap Emirlikleri firmalarına tahsis edilme imkânıyla karşı karşıya gelecek.” dedi.

Milli Kaynaklarımız Yabancı Firmalara Peşkeş Çekiliyor

Birleşik Arap Emirliklerinden finansman gelecek diye yenilenebilir enerji kaynaklarının yabancı firmalara zemin açılmasının asla kabul edilemeyeceğine değinen Milletvekili Akay, “Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yabancı firmalara zemin açılması da asla kabul edilemez, bu imkânların millî ve yerli firmalarımıza tanınması gerekir. Sırf Birleşik Arap Emirliklerinden gelecek finansmanla ilgili bunu kabul edemeyiz. Bütçe Kanunu’nun 12’nci maddesine göre dış kaynaklı kredi kullanımı var, Hazine garantisiyle kullanımlar yapılıyor. Bunların, bu alanlara kullanılması ve yerli firmaların desteklenmesi ve yerli üretim yapılmasını bizim teşvik etmemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir Enerji Üretimini İçin Yerli Firmalar Desteklenmiyor

Getirilen değişikle lisans alamayan firmaların teminatlarının tazmin edilmek yerine teminat mektuplarının iptal edildiğine dikkat çeken Akay, “Kanun teklifinde ayrıca, yatırımları gerçekleştiremediği için, tamamlayamadığı için ön lisans alamayan, üretim lisansı alamayan veya lisans alamayan firmaların teminat mektuplarının iptali söz konusu. Normalde bunların irat kaydedilmesi gerekir. Bir kamu kurumuna ihaleye girdiğiniz zaman, geçici mektup verirsiniz. Kesin mektup veya avans teminat mektubu verdiğiniz zaman yükümlülüğünüzü yerine getiremezseniz bu mektuplar tazmin olur, fakat burada iptal ediliyor. Ben hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına hem de Sayın Komisyona soruyorum: Bu firmalar, hangi firmalar? Bu firmalar EÜAŞ tarafından desteklenemez mi? Hazine garantisiyle, dış kaynaklı projelerle, kredilerle bu firmalar desteklenip buradaki yenilenebilir enerji üretimini yerli firmalarımıza yaptıramaz mıyız?” dedi.

Milli Servetimizin Ülkemizde Kalması Gerekiyor

Bir taraftan tasarruf tedbirlerinden bahsedilirken diğer taraftan da ülke kaynaklarının heba edilmesiyle karşı karşıya olunduğuna değinen Milletvekili Akay, “Yaklaşık 3,5 trilyon dolarlık bir maden kaynağımız olduğu tahmin ediliyor. Bu millî servetin ülkemizde kalması, millî ve yerli firmalar tarafından maden ocaklarımızın, yenilenebilir enerji kaynaklarının işletilmesi gerekiyor, bu manada da kaynaklarımızın israf edilmemesi gerekiyor. Bu sebeplerden dolayı, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak bu kanun teklifine karşı oy kullanacağız.” şeklinde konuştu.