Çocuklar Sinema Keyfini Açık Havada Yaşadı

Çocuklar Sinema Keyfini Açık Havada Yaşadı

Yayın: 13.09.2020 19:37
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy köyünde 8. Sinemasal Film Festivali kapsamında çocuklar açık havada sosyal mesafe kurallarına uyarak sinema keyfi yaptı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinemasal Kültür Sanat Derneği iş birliğinde 7-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 8. Sinemasal Film Festivali kapsamında Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy köyünde sosyo-kültürel açıdan dezavantajlı olan çocuklar açık havada sinema ile buluştu. Köy meydanında düzenlenen etkinliğe aileleri ile birlikte gelen çocuklar korona virüs tedbirleri kapsamında ateşleri ölçüldükten sonra sinema alanına alındı. Patlamış mısır ve meyve suyu gibi ikramların yapıldığı etkinlikte çocuklar ‘Can Dostlar’ filmini izledi.
Sinop ve Kastamonu’dan sonra Karabük’te gerçekleştirilen 8. Sinemasal Film Festivali 2013 yılından bugüne kadar 44 farklı ilde sosyo-kültürel açıdan dezavantajlı bölgelerde yaşayan 200 binden fazla çocuk ve ailelerini sinemanın büyülü dünyasıyla tanıştırırken, “Batı Karadeniz Etabı” ile köylerde yaşayan binlerce çocuğa da hayatlarında ilk kez sinema deneyimi yaşatılması amaçlanıyor.
Bilim Kurulunun açık hava ve sosyal mesafe kuralı önerisi çerçevesinde tüm kurallara uygun bir şekilde düzenlenen festival, Bartın, Zonguldak ve Çankırı programlarının tamamlanacak.
Festivalin Genel Sanat Yönetmenliğini yapan Enes Kaya, “Gördüğünüz gibi çok güzel bir katılım oldu. Bugün yaşadığımız içinde bulunduğumuz pandemi koşullarından dolayı bakanlığımızın ve bilim kurulunun önerileri doğrultusunda bakanlığımız izole bir ekiple bu festivale hazırlandık” dedi.
Daha önceki festivallere 200 binin üzerinde çocuğun katıldığını ifade eden Kaya, “Sinemasal olarak bakanlıkla birlikte organize edilen projelerde yurt dışında yapılan etkinliklerde 4 milyonun üzerinde çocuğun bu heyecanı yaşamasına vesile olduk. Ailelerden çok güzel dönüşler olduğu için bu yıl bu etkinlik yapılmayacak mı diye çok fazla soru geldiği için gerekli çalışmaları haziran ayında başlattık” diye konuştu.
Festivalin amacından bahseden Kaya şunları söyledi:
“Bakanlığımızla beraber ulaşılması en zor dağ köylerinde dahi sinemayla tanışmamış çocuk kalmaması için çalışıyoruz. Türkiye’de 5-17 yaş arası 18 milyon çocuk var. Bu çocukların hayal kurmaları geleceğe yönelik planlar yapmaları ve bu konuda ülkemize maddi manevi katkı sağlamaları gerekiyor. Gönüllü arkadaşların ve yerel yönetimlerin ilgi ve alakasına da burada değinmek istiyorum bu şartlar altında normalde yola çıkmak çok zor gibi imkansız gibi görünürken kendi hayatlarından fedakarlık yapan arkadaşlarımız var. Ailelerinden ve sevdiklerinden uzak bir şekilde çocukların hayatına dokunmak için buradalar. Yerel yönetimlerde ciddi fedakarlık ve cesaret gösteriyorlar. Normal şartlarda şu an bildiğimiz gibi pandemiden dolayı birçok etkinlik gerçekleşemiyor. Ama bu sürecin daha ne kadar devam edeceğini bilmediğimiz için yöresel çapta tüm dünyayı etkileyen bir durum olduğu için bizler bununla da birlikte yaşayabilmenin yollarını formüllerini arıyoruz.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.