ÇOK SEZEN BİLİR

S. Ümit Çetinkaya
Yayın: 21.05.2024 10:51
A+ A-

ÇOK SEZEN BİLİR

Gezmek hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri takdir edersiniz. “Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı bilir?” sorusunun da hayli ilginç bir sual olduğunu da kabul ediyorum. Zaten çok okuyan bir insanın dünyayı da okuyabilmesi için de “gezmek” fiilinin icat edildiğini düşünüyorum.

Ayrıca, önümüzde bir Evliya Çelebi gibi bir örnek var. Bu “Şefaat” yerine “Seyahat” diyen gezgin çelebinin “Seyahatnamesi” var örneğin. Gezdiği yerleri çok iyi gözlemleyip oraları okumayı başarabilmesi ve sonucunda bu değerli birikimi yazıya dökmesi ve geleceğe sunması takdire şayan bir durum gerçekten. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi gerçekten ecdattan evlada çok iyi bir yadigâr. Söyleyecek önemli sözleriniz varsa,onu bir yerlere uçamadan yazı kafesine koymanız yine yazı dünyası için önemlidir.

Peki, her gezen bilir mi? Bu soruya verilecek cevabın; kişinin ya da topluluğun gezme amacının ve niyetinin ne olduğunda saklı olduğunu düşünüyorum. Herkesten, gezdiği ya da bulunduğu yeri bilecek, bunu yazacak ve nesillere bırakacak diye de bir zorunlulukbeklemek de yersiz değil mi? Her gittiğimiz yere orayı gezme ve sezme amaçlı gitmediğimizde ortada zaten. Bir de işin belgeselendirme boyutu da var ve bu olay bazen gezme işinin kendisinin bile önüne geçebiliyor. Fotoğraf gerçekten de büyük bir icat. Bir ânınızı, anınız yapıyor ve geleceğe saklıyorsunuz.

Görev icabı Doğu’daki bölgeleri gezmek ve bunları seyahat yazıları çerçevesinde değerlendirmek fırsatı da bulabildim. Eğer oraları gezmemiş, hatta gezememiş olmaktan ziyadebelki de bunun üzüntüsü beni kavurup yakacaktı. “Tebdil-i mekânda ferahlık vardır.” düsturunca sekiz günlük bir sürede, hele de Ramazan ayında oruca halel getirmeden, oraları görebilmek ve bu ferahlık size de ferahlık ve esenlik versin diye de sizlere aktarabilmek güzel şey doğrusu.

Gezmeyen insanlarla gezen insanlar arasında büyük bir fark olduğunu da belirtmek isterim. Gezen insan sezer, sezgileri gelişir; gezen insan feraha erer. Büyükannem şöyle bir söz sözlerdi başımızı ağrı tuttuğunda : “Dışarı çık yavrum, şöyle bir dolaş gel! Kimisini el alır, kimisini yel alır.” Geçmiş ne kadar güzel sezmiş bazı şeyleri. Hatta bunu hayat düsturu haline getirebilmişler.

Yaşamda birçok şeyi iyi sezen insanlar, bazı olaylara sazan gibi atlamazlar. Önce kırk kere düşünüp aksiyona öyle geçerler. İnsanların kırk yaş kritizasyonu da bu doğrultuda değerlendirilebilir. Hakikaten 40-Yaş, Cahit Sıtkı’nın 35-Yaş’ı kadar, belki de ondan daha da önemli bir kırılma noktasıdır insanlar için.

Farklı bir noktadan bakıldığında; şiir yazabilen insanlar da, önsezileriyle hareket edip her şeyi yaratan “Yüce Yaratıcı’dan” ilk dizeyi duyumsamak ve kâğıda dökmekle görevlidirler. Bu hesapsız ve kitapsız bir zevk-i şahanedir. Ancak tadına varabilenler bunun fehimine ulaşabilirler.

Bu yazımı da, Yeni Türkü grubunun 2012’deki “Şimdi ve Sonra” isimli albümünden bir şarkı sözüyle bitiriyorum:

“Seni yerlerde göklerde bulamazlarken/Bende gizli olduğunu sezenler olmuş/Dumludumluymuşsun yüreğimde/Kımıl kımılmışsın bileklerimde/Türkü olmuşsun, umudummuşsun/Ellerimde gözbebeğimde/Aramızda dağlar yollar yıllar var iken/Beni sana sımsıkı sarılı görenler olmuş/Sargın yaprakmışım dallarına/Yangın toprakmışım yağmurlarına/Türkü olmuşsun, umudummuşsun/Sevdama yarınlarıma.

Satılmış Ümit ÇETİNKAYA

9 Mayıs 2024, Ağlı

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Milletvekili Şahin, Belen TOKİ’de Okul İnşaatını İnceledi

Okan Şimşek
Yayın: 07.09.2024 12:52
A+ A-

AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, yapımı devam eden Belen TOKİ İlk/Ortaokulu inşaatını inceledi. Belenköy Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya gelen Şahin, çocukların spor sahası istekleri üzerine okul inşaatı alanına geçerek projeye baktı.

Projede yer alan çok amaçlı spor alanını çocuklara gösteren Şahin, konunun takipçisi olacağını ve kısa sürede çocukların hizmetine girmesi için gayret edeceğini ifade etti. 16 dersliği bulunan ve hem ilk hem de ortaokul olarak hizmet edecek binanın inşaatının yüzde 37 seviyesinde olduğunu vurgulayan Şahin, “İnşaat hızla ilerliyor ve kısa sürede tamamlanacak. Burası eğitim yuvasının yanında yapılacak tesislerle mahalledeki çocukların oyun alanı da olacak. Çocuklarımıza şimdiden hayırlı olsun.” diye konuştu.

Eğitim yatırımları

İl genelinde devam eden eğitim yatırımlarıyla ilgili de bilgi veren Şahin, şöyle devam etti: “16 derslikli Merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi ve 100 öğrenci kapasiteli pansiyon binası devam ediyor. Şu anda yüzde 52 seviyesinde. 100 öğrenci kapasiteli Yenice Çok Programlı Anadolu Lisesi pansiyon binası yüzde 94 seviyesinde. Safranbolu Cemil Meriç M.T.A.L. atölye binası gerçekleşme oranı yüzde 17 seviyesinde. 12 derslikli Safranbolu Emek Ortaokulu gerçekleşme oranı yüzde 30. 20 derslikli Demir Çelik Anadolu Lisesi gerçekleşme oranı yüzde 60. Safranbolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve Uygulama Oteli ikmal inşaatı gerçekleşme oranı yüzde 30 seviyesinde. Öte yandan 12 derslikli Beşbinevler Şehit Cevdet Çay Ortaokulu ve 8 derslikli Fevzi Çakmak Ortaokulu’nun ise yapımı tamamlandı, eğitim-öğretime açıldı.”

2024-2025 eğitim-öğretim yılının 9 Eylül Pazartesi günü başlayacağını hatırlatan Şahin, bütün hazırlıkların tamamlandığını, 388 bin 273 kitabın ücretsiz dağıtıldığını, okulların fiziki ve kadro durumlarının yeterli duruma getirildiğini sözlerine ekledi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331