Çorum’da “Gazze gündemimizden düşmesin” etkinliği düzenlendi

Çorum’da “Gazze gündemimizden düşmesin” etkinliği düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.04.2024 20:48
Paylaş:
A+ A-

ÇORUM (AA) – Çorum'da Özgür-Der tarafından düzenlenen “Gazze gündemimizden düşmesin” etkinliğinde vatandaşlar, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Hürriyet Meydanı'nda toplanan Özgür-Der üyeleri, “Siyonist kuşatmasını kıran Aksa Tufanı'na bin selam”, “Mücahitlerin izzeti ve kararlılığı İsrail ve ABD'ye korku salıyor” yazılı pankartlar taşıdı.

Özgür-Der Çorum Şube Başkanı Murat İslam, burada yaptığı konuşmada, Gazze halkının imkansızlıklara ve yalnızlığa rağmen tarih yazmaya devam ettiğini söyledi.

İsrail'in askeri açıdan umduğunu elde edemediğini, hırsını masum halktan almaya çalıştığını belirten İslam, “Yaptığı katliamlarla halk ile direniş arasına mesafe koymaya çalışan İsrail bunu da başaramadı, tüm yaşananlara rağmen halk direnişten vazgeçmiyor. Savaşın uzaması, medyanın savaşı günlük bir asayiş haberi derecesine düşürmesi ve birkaç aydır gündemi meşgul eden seçim, Gazze’yi gündemimizden düşürerek unutturdu, yaşananlar kanıksanmaya başladı.” dedi.

STK'leri, akademisyenleri, yazarları ve vicdan sahibi herkesi harekete geçmeye çağıran İslam, “Ümmetin çok şey beklediği Türkiye’yi, iktidarı ve muhalefeti ile tüm siyaseti daha somut adımlar atmaya davet ediyoruz. İktidarın, İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesi dahil, katliamları durdurmak için uluslararası tüm platformlarda daha fazla inisiyatif almasını talep ediyoruz.” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından vatandaşlar Filistin halkı için dua etti.

Etkinliğe Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın da katıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Emlakjet mayıs ayı emlak verilerini yayımladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 14.06.2024 12:52
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mayıs ayı emlak verilerini paylaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Emlakjet, 350 bine yakın satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanındaki hareketler doğrultusunda mayıs ayı emlak verilerini yayımladı.

Verilere göre, Türkiye genelinde mayısta konut arayanların yüzde 51'i kiralık, yüzde 49'u satılık konut aradı. Bir önceki aya göre Türkiye genelinde kiralık fiyatlarında yüzde 1'lik artış görülürken, satılık fiyatlarında herhangi bir artış gözlemlenmedi.

Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 azalarak 110 bin 588 oldu.

Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 18 bin 814 ile İstanbul, 9 bin 861 ile Ankara ve 6 bin 306 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 37 ile Bayburt, 46 ile Ardahan ve 60 ile Hakkari oldu.

Yabancılara yapılan konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,8 azaldı. Mayısta toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,9 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 797 ile Antalya, 668 ile İstanbul ve 164 ile Mersin oldu.

İzmir'de kiralar yüzde 12'lik artış gösterirken Adana'da yüzde 9, Bursa'da ve Konya'da yüzde 8 artış yaşandı. Ankara ve İstanbul'da ise yüzde 6'lık artış gözlendi.

Mayıs ayı satılık artışlarında il bazında yüzde 3'lük artışla İstanbul başı çekerken Gaziantep, Adana ve Konya illerinde de bir önceki aya oranla yüzde 2'lik artış yaşandı.

– Yeni düzenleme ile kiralar, piyasa koşullarına göre serbest belirlenecek

Emlakjet, temmuz itibarıyla kira zammı sınırlamasının kaldırılmasının gayrimenkul sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Bu yeni düzenlemeyle kiralar, piyasa koşullarına göre serbestçe belirlenecek ve mülk sahiplerinin gelirlerini korumalarına olanak tanıyacak.

Emlakjet tarafından yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 49'u kirada, yüzde 51'i ise kendi evinde oturduğunu ifade etti.

Kira zammı sınırlamasının kaldırılmasıyla ilgili olarak, katılımcıların yüzde 15'i kiralık konut piyasasının durağanlaşacağını, yüzde 17'si hareketleneceğini, yüzde 14'ü ise herhangi bir değişim olmayacağını belirtti. Katılımcıların çoğunluğu (yüzde 54) bu konuda bir fikre sahip olmadığını ifade etti.

Kiralık konut fiyatlarına nasıl etki edeceğine dair, katılımcıların yüzde 75'i yeni kararın olumsuz etkiler yaratacağını düşündü. Zam sınırlamasının kalkmasıyla kiracı-ev sahibi problemlerinin azalıp azalmayacağı sorulduğunda, katılımcıların yüzde 75'i problemlerin azalmayacağını belirtti. Sınırlamanın kalkması durumunda evinden taşınmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 46 oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, kira zammı sınırlamasının kaldırılmasının, mülk sahiplerinin gelirlerini korumasına yardımcı olacağını belirtti.

İdikat, “Ancak ani kira artışları kiracıları zorlayabilir ve sosyal dengeleri etkileyebilir. Emlakjet, bu değişimlerin gayrimenkul sektöründe yeni stratejilerin belirlenmesini gerektirdiğine ve tüm paydaşların dikkatli bir şekilde hareket etmelerini zorunlu kıldığına inanmaktadır.” ifadelerini kullandı.