Çumra Şeker Entegre tesislerinde atıklar ham maddeye dönüştürülüyor

Çumra Şeker Entegre tesislerinde atıklar ham maddeye dönüştürülüyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 30.05.2024 08:45
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesindeki biyoetanol tesisi, atıklardan etil alkol ve gübre üretirken Türkiye'nin şilempe ihtiyacına da önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Çumra Şeker Entegre Tesisleri sürdürülebilirlik ve atıkların değerlendirilmesini ön plana alarak her atığı bir diğer tesisin ham maddesi haline getiriyor.

Biyoetanol üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilen şilempe, organik gübre üretim tesisinde ham madde olarak kullanılıyor. Bu tesiste, farklı kullanım alanlarına yönelik organik gübre çeşitleri üretiliyor ve piyasaya arz edilen bu gübreler, organik tarımı destekleyerek tarım ürünleri ihracatına da katkı sağlıyor.

Konya Şeker'in ana faaliyeti olan şeker üretiminden elde edilen melas, biyoetanol tesisinin hammaddesi olarak kullanılıyor. Bu yatırım, Türkiye'nin sürdürülebilir endüstri alanındaki en büyük yatırımlarından biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip Çumra Şeker Entegre Tesisleri'ndeki biyoetanol tesisi, şeker üretiminden çıkan melası hammadde olarak kullanarak, fermantasyon ve distilasyon adımları sonrasında etil alkol elde ediyor. Bu süreçte elde edilen şilempe ise organik gübre hammaddesi olarak değerlendiriliyor.

-16 çeşit gübre grubu

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Biyoetanol Üretim Müdürü Şefika Talibe Deveci, Türkiye’nin şilempe üretimine önemli ölçüde katkı sağladıklarını belirterek, “Sıvı Organik Gübre Üretim Tesisi, şilempeyi değerlendirmek için kurulan bir tesis olarak üretime başladı. Şilempenin iz elementlerle zenginleştirilmesinin bitkiler için çok daha değerli olduğunu gördük. Bugün 16 farklı içerikli gübre grubumuz mevcut.” ifadelerini kullandı.

Deveci, kalsiyum, bor, çinko, fosfor, potasyum, azot, bor ve kükürtlü gibi gübre çeşitleriyle tarıma katkıda bulunduklarını vurgulayarak, “Çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda da yeni reçeteler hazırlayıp, piyasaya arz etmek için çalışmalarımız devam ediyor.” değerlendirmesine bulundu.

Şilempe'nin birçok alanda kullanıldığına işaret eden Deveci, şöyle devam etti:

“Şilempe, Sıvı Organik Gübre Üretim Tesisimizde, katma değerli son ürün olarak organik ve organomineral gübre haline getirilmektedir. Organik gübre aynı zamanda toprağın yapısını iyileştirir, toprağın su tutma kapasitesini arttırır ve hastalıkların azalması sağlar. Şilempenin diğer bir kullanım alanı biyogaz tesisleridir. Organik atıkların yeşil enerjiye dönüşümü için kıymetli bir girdidir. Biyogaz tesislerinde şilempe kullanılarak çevre dostu elektrik üretimi yapılmaktadır. Bu alanda Türkiyenin birçok noktasında bulunan biyogaz tesisine şilempe tedariği sağlanmaktadır.”

Deveci, Biyoetanol Tesisi bünyesinde üretilen Biovin ve Biovin Plus isimli gübrelerin yanı sıra yeni ürün Biovin Fulvia'nın büyük beğeni topladığını belirtti.

Deveci, “Tarlada ürün denemeleri tamamlanan ve tescil alınan Biovin Fulvia, çiftçilerimiz tarafından en çok tercih edilen ürünlerimizden biri haline geldi. Türkiye’de sadece bizim üretimimiz olan bu ürün, içerik bakımından oldukça zengin ve piyasada muadili yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Biovin Fulvia’nın içerdiği fulvik asit sayesinde güçlü bir köklendirici etkiye sahip olduğunun altını çizen Deveci, şunları kaydetti:

“İçeriği 16-17 farklı madde ile zenginleştirilen bu ürünümüz, özellikle şeker pancarı üreten çiftçilerimizi mutlu etti. Uygulama yapılan tarlalarda pancarda hem polar hem de tonaj miktarlarında kayda değer, ciddi artışlar olduğu görüldü. Şeker pancarı dışında farklı tarım ürünlerinde de denediğimiz Biovin Fulvia ürünümüzün etkisini görmediğimiz bir alan olmadı. Çok güzel sonuçlar aldık.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

LG’den konaklama ve sağlık hizmetlerinde otonom robot çözümü

Anadolu Ajansı
Yayın: 01.07.2024 00:00
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – LG Electronics'in (LG) konaklama ve sağlık hizmetleri için yapay zeka (AI) destekli en son otonom robot çözümü, dört kapılı tasarımı ve bağımsız süspansiyonlu altı tekerleği ile güvenli teslimat sağlıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, LG, konaklama ve sağlık hizmetleri ortamlarında güvenli teslimat hizmetleri sağlamak için tasarlanmış otonom, kapı tipi hizmet robotu en yeni “LG CLOi ServeBot”u (model LDLIM31) piyasaya sürdü.

Geniş iç depolama alanına sahip dört kapılı bir tasarıma sahip olan CLOi ServeBot, meşgul personelin yükünü azaltmak için basit ve tekrarlayan teslimat görevlerini yerine getirebiliyor.

CLOi ServeBot'un tanıtılması, LG'nin gelişmiş yapay zeka robotları ve robot kontrol çözümleri portföyünü daha da güçlendirerek, şirketin özellikle teslimat ve lojistik hizmetleri sektöründe B2B işinin genişlemesini hızlandırma planlarıyla paralellik gösteriyor.

İlk olarak Güney Kore'de piyasaya sürülen CLOi ServeBot'un, gelecek günlerde Kuzey Amerika ve Asya'daki önemli pazarlarda da yer alması planlanıyor.

– Kazandığı ödüllerle öne çıktı

Kapı tipi CLOi ServeBot, yenilikçi ve kullanışlı tasarımıyla Red Dot Design Award 2024 ve iF Design Award 2024 ödüllerini kazanarak uluslararası tanınırlık elde etti.

Her biri 30 kilogram ağırlığa kadar ürün alabilen dört iç bölmeye sahip bu yeni model, birden fazla teslimat veya tahsilat yapabiliyor. Geniş ve güvenli kargo alanı 32 standart boyutlu kahve fincanını rahatça barındırabilirken, aynı zamanda rafları ürün veya yük boyutuna göre kolayca ayarlanabiliyor.

İç mekan konaklama ve sağlık ortamları için özel olarak tasarlanan LG CLOi ServeBot, katlar arasında hareket etmek için asansörleri kullanabiliyor. Her biri bağımsız süspansiyona sahip altı tekerleği denge sağlayarak CLOi ServeBot'un içecekleri düz olmayan yüzeyler üzerinde önemli ölçüde bir dökülme olmadan taşımasını sağlıyor.

Ek kullanıcı konforu için, CLOi ServeBot'un kapıları çalışma sırasında otomatik olarak açılacak veya kapanacak şekilde ayarlanabiliyor. LG CLOi ServeBot'un iç bölmelerine yerleştirilmiş kamera sensörleri, ürünlerin ne zaman çıkarıldığını algıladığından, LG CLOi ServeBot bir teslimatın ne zaman tamamlandığını anlayabiliyor.

Yeni model, bir yapay zeka algoritması sayesinde engellerin etrafından güvenli bir şekilde dolaşabiliyor, hedeflerine giden en uygun rotayı belirleyebiliyor ve görev verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ve olası çarpışmaları önlemek için 20 adede varan CLOi ServeBotlarla iletişim kurabiliyor.

– Görme engelli kullanıcılar için sesli rehberlik

CLOi ServeBot üzerindeki öne bakan 10,1 inçlik ekran, LG CLOi Station veya CMS mobil uygulaması aracılığıyla kolayca yüklenen içerikle mobil bir reklam platformu olarak işlev görüyor.

LG'nin en yeni CLOi çözümü, müşterilere belirli bir varış noktasına kadar eşlik edebiliyor ve görme engelli kullanıcılar için sesli rehberlik sağlayabiliyor. Kullanıcılar, uygun çağrı ve zamanlama işlevleri de sunan LG CLOi İstasyonunu kullanarak robotun durumunu gerçek zamanlı olarak izleyebiliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen LG Business Solutions Company'nin Başkan Yardımcısı ve Robot İş Birimi Başkanı Roh Kyu-chan, LG'nin yeni servis robotunun, konaklama ve sağlık hizmetleri ortamlarındaki operasyonları kolaylaştırmaya yardımcı olmak için yapay zeka, iletişim ve denetimi kapsayan gelişmiş platform teknolojileri kullandığını belirtti.

Kyu-chan, “Robot çözümlerindeki kabiliyet ve uzmanlığımızdan yararlanarak, farklı sektörlerin özel ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi LG CLOi ServeBot modelleri sunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.