Çumra Şeker Entegre tesislerinde atıklar ham maddeye dönüştürülüyor

Çumra Şeker Entegre tesislerinde atıklar ham maddeye dönüştürülüyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 30.05.2024 08:45
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Çumra Şeker Entegre Tesisleri bünyesindeki biyoetanol tesisi, atıklardan etil alkol ve gübre üretirken Türkiye'nin şilempe ihtiyacına da önemli ölçüde katkı sağlıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Çumra Şeker Entegre Tesisleri sürdürülebilirlik ve atıkların değerlendirilmesini ön plana alarak her atığı bir diğer tesisin ham maddesi haline getiriyor.

Biyoetanol üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilen şilempe, organik gübre üretim tesisinde ham madde olarak kullanılıyor. Bu tesiste, farklı kullanım alanlarına yönelik organik gübre çeşitleri üretiliyor ve piyasaya arz edilen bu gübreler, organik tarımı destekleyerek tarım ürünleri ihracatına da katkı sağlıyor.

Konya Şeker'in ana faaliyeti olan şeker üretiminden elde edilen melas, biyoetanol tesisinin hammaddesi olarak kullanılıyor. Bu yatırım, Türkiye'nin sürdürülebilir endüstri alanındaki en büyük yatırımlarından biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip Çumra Şeker Entegre Tesisleri'ndeki biyoetanol tesisi, şeker üretiminden çıkan melası hammadde olarak kullanarak, fermantasyon ve distilasyon adımları sonrasında etil alkol elde ediyor. Bu süreçte elde edilen şilempe ise organik gübre hammaddesi olarak değerlendiriliyor.

-16 çeşit gübre grubu

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Biyoetanol Üretim Müdürü Şefika Talibe Deveci, Türkiye’nin şilempe üretimine önemli ölçüde katkı sağladıklarını belirterek, “Sıvı Organik Gübre Üretim Tesisi, şilempeyi değerlendirmek için kurulan bir tesis olarak üretime başladı. Şilempenin iz elementlerle zenginleştirilmesinin bitkiler için çok daha değerli olduğunu gördük. Bugün 16 farklı içerikli gübre grubumuz mevcut.” ifadelerini kullandı.

Deveci, kalsiyum, bor, çinko, fosfor, potasyum, azot, bor ve kükürtlü gibi gübre çeşitleriyle tarıma katkıda bulunduklarını vurgulayarak, “Çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda da yeni reçeteler hazırlayıp, piyasaya arz etmek için çalışmalarımız devam ediyor.” değerlendirmesine bulundu.

Şilempe'nin birçok alanda kullanıldığına işaret eden Deveci, şöyle devam etti:

“Şilempe, Sıvı Organik Gübre Üretim Tesisimizde, katma değerli son ürün olarak organik ve organomineral gübre haline getirilmektedir. Organik gübre aynı zamanda toprağın yapısını iyileştirir, toprağın su tutma kapasitesini arttırır ve hastalıkların azalması sağlar. Şilempenin diğer bir kullanım alanı biyogaz tesisleridir. Organik atıkların yeşil enerjiye dönüşümü için kıymetli bir girdidir. Biyogaz tesislerinde şilempe kullanılarak çevre dostu elektrik üretimi yapılmaktadır. Bu alanda Türkiyenin birçok noktasında bulunan biyogaz tesisine şilempe tedariği sağlanmaktadır.”

Deveci, Biyoetanol Tesisi bünyesinde üretilen Biovin ve Biovin Plus isimli gübrelerin yanı sıra yeni ürün Biovin Fulvia'nın büyük beğeni topladığını belirtti.

Deveci, “Tarlada ürün denemeleri tamamlanan ve tescil alınan Biovin Fulvia, çiftçilerimiz tarafından en çok tercih edilen ürünlerimizden biri haline geldi. Türkiye’de sadece bizim üretimimiz olan bu ürün, içerik bakımından oldukça zengin ve piyasada muadili yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Biovin Fulvia’nın içerdiği fulvik asit sayesinde güçlü bir köklendirici etkiye sahip olduğunun altını çizen Deveci, şunları kaydetti:

“İçeriği 16-17 farklı madde ile zenginleştirilen bu ürünümüz, özellikle şeker pancarı üreten çiftçilerimizi mutlu etti. Uygulama yapılan tarlalarda pancarda hem polar hem de tonaj miktarlarında kayda değer, ciddi artışlar olduğu görüldü. Şeker pancarı dışında farklı tarım ürünlerinde de denediğimiz Biovin Fulvia ürünümüzün etkisini görmediğimiz bir alan olmadı. Çok güzel sonuçlar aldık.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da narkotik denetimlerinde 17 şüpheli yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.07.2024 00:52
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'da gerçekleştirilen denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ile ilçe emniyet müdürlükleri ekiplerince, uyuşturucu madde satışı yapan sokak satıcılarına yönelik denetim gerçekleştirildi.

Adreslerde ve şüphelilerin üzerinde yapılan aramalarda 121 sentetik ecza hapı, 261,46 gram esrar, 251,21 gram sentetik uyuşturucu, 23 kök kenevir bitkisi, 5 uyuşturucu kullanma aparatı ile hassas terazi ele geçirildi.

Denetimlerde 17 şüpheli gözaltına alındı.

Zanlılardan 2'sinin çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu belirlendi.