Daikin Türkiye, MaratHOME’un sponsorluğunu üstleniyor

Daikin Türkiye, MaratHOME’un sponsorluğunu üstleniyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 01.12.2023 12:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Daikin Türkiye, iklim değişikliğine karşı bir farkındalık projesi olan MaratHOME'un sponsorluğunu üstlendi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Daikin, iklim krizi konusunda farkındalık yaratan projeleri desteklemeye devam ediyor.

Bu kapsamda İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker’in iklim krizinin olumsuz etkilerine dikkati çekmek amacıyla hayata geçirdiği MaratHOME projesinin sponsorluğunu üstlenen Daikin Türkiye, iklim ve çevre konusundaki farkındalığın artmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Çevrecilik misyonunu kurum kültürünün en önemli parçalarından biri olarak gören Daikin Türkiye'nin sponsorluğunda hayata geçen MaratHOME projesi, dünyanın farklı coğrafyalarında maraton mesafesinde bir dizi koşuyu ve bunun sonucunda elde edilen deneyimlerin bir kitaba dönüştürülmesini kapsıyor. Özellikle iklim değişikliğinin etkilediği doğal alanlara dikkati çekmeyi amaçlayan Prof. Dr. Tamer Aker, koşulacak rotaları da bu doğrultuda ve her birini farklı temalarda seçti.

Proje kapsamındaki ilk koşu “orman” temasıyla 4 Haziran 2023'te Sapanca’da gerçekleştirildi. Bunu, 19 Ağustos 2023'te “tuz hakkı” temasıyla Tuz Gölü maratonu izledi. 28-29 Ekim 2023'te ise buzulların erimesinin sembol coğrafyası Grönland’da “Sumru kuşu” temasıyla diğer koşu gerçekleştirildi.

MaratHOME projesi kapsamında 28 Ocak 2024'te Yeni Zelanda'da, 6-7 Mayıs 2024'te ise Machu Picchu’da koşarak maraton programını tamamlayacak olan Prof. Dr. Aker, maraton programını tamamladıktan sonra, kendisinin editörlüğünde projenin çıktılarının paylaşılacağı bir kitap çıkaracak. İklim krizi hakkında farkındalığın oluşturulmayı amaçlandığı kitapta, koşuların yapıldığı bölgelerdeki izlenimler ile bölgelerin iklimsel özellikleri ve iklim değişikliğinin etkileri gibi konulara değinilecek.

– Daikin Türkiye, 2025 yılına kadar 3 bin “Temiz Hava Elçisi” yetiştirmeyi hedefliyor

Açıklamada yer alan bilgiye göre, 2050'ye kadar “karbon nötr şirket olma” hedefiyle hareket eden Daikin, çevre ve iklim değişikliğine ilişkin birçok projeyi hayata geçirdi.

Şirket, geleceğin emanet olduğu çocuklara, özellikle küçük yaşlardan çevre bilinci konusunda farkındalıklarını artırmak amacıyla hayata geçirdiği “Temiz Hava Elçileri Projesi” ile 2017 yılından beri 5-12 yaş arası çocuklara ulaşıyor. Köy okullarında açılan “Temiz Hava Sınıfları”nda düzenlediği çeşitli etkinliklerle çocukların bu konuda bilinçlenmesine katkı sağlayarak çocukları “Temiz Hava Elçisi” olarak yetiştiriyor ve bu sayede onlara hem sorumluluk bilinci aşılanıyor hem de topluma faydalı bir faaliyetin parçası olmak deneyimletiliyor. Bugün yaklaşık 1683 öğrenciye ulaşan Daikin Türkiye, 2025 yılına kadar 3 bin “Temiz Hava Elçisi” yetiştirmeyi hedefliyor.

Sürdürülebilirlik ve iklim farkındalığı konularında herkese ulaşmayı önemseyen Daikin Türkiye, sosyal medyada nisanda hayata geçirdiği “Daikin İklimlendirme Sözlüğü” ile de karbon ayak izi, sürdürülebilirlik gibi kavramlar konusunda temelden bilgi aktarmayı amaçlıyor. Sosyal medya aracılığı ile herkesin duyduğu ancak anlam karmaşası yaşadığı kavramları genel bir kitleye aktararak, iklim değişikliği konusunda kamuoyu bilinci yaratmayı amaçlıyor.

Mart 2021'de yaşama değer katma felsefesinden yola çıkarak 2050 yılına kadar 1 milyon ağaç dikme projesini başlatan Daikin Türkiye, Daikin Orman projesi ile 50 bin ağaç fidanının dikilmesi sonucu 20 bin 550 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonunu azaltmayı başardı.

Aynı zamanda “Doğaya Can Ver” sloganıyla oluşturduğu Daikin Ormanı Projesi'nde yeni bir faza geçerek mevcut araç filosunun 1 yılda saldığı karbondioksitin karşılığında 56 bin fidan dikerek karbon ayak izini bertaraf etti. Bu yıl, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde ise “Daikin Çalışanları Ormanı”nı hayata geçiren şirket, bu kapsamda şirket çalışanları adına İzmit Taşköprü mevkii, 2 bin fidanla ağaçlandırıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yeni Opel Grandland’in dünya prömiyeri Eisenach Fabrikası’nda kutlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 13.05.2024 08:24
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Opel, SUV'daki amiral gemisi yeni Grandland'in dünya prömiyerini, üretiminin yapıldığı Türingiya'da bulunan Eisenach fabrikasında kutladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yeni Opel Grandland, hybrid modellere ek olarak ilk kez tamamen elektrikli, emisyonsuz bir model olarak üretim hattından çıkacak.

Yeni SUV, elektrikli modeller için özel olarak tasarlanan ve Eisenach'ta kullanılan son teknoloji ürünü STLA Medium platformu üzerinde tasarlanan ilk Opel modeli olarak dikkati çekiyor.

– Eisenach fabrikasına “elektrik santraline” dönüşüm için 130 milyon avroluk yatırım yapıldı

Opel, 1992'de açılan ve her geçen gün gelişen Eisenach fabrikasına gelecekteki elektrikli modellerin üretimi kapsamında 130 milyon avro yatırım yaptı. Bu yatırım üretimde önemli değişiklikler sağladı.

Gövde atölyesinde ve son montajda hem çoklu enerji platformu hem de STLA Medium platformu üzerinde tasarlanan otomobillerin üretilmesine olanak sağlayan modifikasyonlar gerçekleştirildi.

Ayrıca tüm tesisteki konveyör sistemi uyumlu hale getirildi ve güçlendirildi. Gövde atölyesi tamamen otomatik hale getirildi ve detaylı denetim için çeşitli alanlara son teknolojiye sahip birçok kamera sistemi kuruldu.

Ayrıca Elektrikli Grandland'in batarya paketlerinin tesiste monte edilmesini sağlayan yeni bir batarya atölyesi de kuruldu.

Eisenach fabrikası elektrik ihtiyacı için kendi güneş enerjisi parkını inşa etmeyi planlıyor. Bu enerji parkıyla beraber tesis için yaklaşık 14 hektarlık bir alanda fotovoltaik paneller kullanılarak yeşil elektrik üretilecek.

20 megavatlık fotovoltaik parkın yanı sıra 1,5 megavatlık bir ısı pompası da gelecekte tesisin ısı tedarikini destekleyecek.

Yenilenebilir enerjilere kademeli olarak geçiş yapılması, tesisin geleceğe hazırlıklı bir konuma ulaşmasına katkı sağlıyor.

Şirketin her alanda karbon emisyonunu sürekli ve tutarlı şekilde azaltma stratejisine uygun olarak, Türingiya bölgesindeki tedarik zinciri de yeniden düzenlenerek uyumlu hale getirildi.

Gelecekte yeni Opel Grandland'in Deutsche Bahn ile demir yolu bağlantıları üzerinden taşınarak müşterilere ulaştırılması planlanıyor. Böylelikle özellikle Türkiye ve İngiltere gibi uzun mesafeli sevkiyatlar demir yoluyla gerçekleştirilecek.

Açıklamada kutlamadaki görüşlerine yer verilen Opel Üst Yöneticisi (CEO) Florian Huettl, Yeni Opel Grandland'in baştan aşağı Almanya'da üretildiğini belirtti.

Huettl, modelin yalnızca Eisenach'taki üretim hattından çıkacağını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu amaçla geçtiğimiz birkaç ay içinde fabrikayı gerçek bir 'elektrik santraline' dönüştürdük. Burada bir batarya atölyesi ve en iyi SUV'umuzun ortak bir üretim hattında tüm motor çeşitlerinde tamamen esnek olduğu bir üretim tesisi oluşturduk. İlk kez tamamen elektrikli olarak sunulacak olan yeni Grandland, elektrikli otomobil yelpazemizi daha da genişletecek. Bunun başlangıç sinyalini bugün burada veriyoruz.”

Eisenach fabrikası Genel Müdürü Jörg Escher de Eisenach ekibinin, otomotiv dönüşümü alanında büyük bir mücadeleyi birlikte üstlenerek bunu olağanüstü bir kararlılıkla uyguladığını vurguladı.

Escher, Yeni Grandland'in en başından itibaren müşterilere Eisenach'ın iyi bilinen üst düzey kalitesiyle ulaşacağına emin olduğunu anlattı.