Anılarıyla Birlikte Tarih Oldu
Karabük‘te 1954 yılında hizmete açılan ve depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı alınan Demir Çelik Lisesinde yıkım çalışmaları başlarken, okulun yıkıldığını gören bir çok mezun hüzün dolu anlar yaşadı
Demir Çelik İşletmeleri tarafından 1940 yılında özel ilkokul olarak yaptırılan ve bünyesinde zamanla ortaokul ve lise de açılarak milli eğitime devredilen 1954-1955 eğitim-öğretim
yılında da eğitime başlayan ve 68 yıldır ayakta durarak binlerce mezun veren adeta “Eğitim Çınarı” olarak adlandırılan Demir Çelik Lisesi’nde yıkım çalışmaları başladı.
1954 yılında Karabük Demir Çelik Lisesi olarak eğitim-öğretim hizmetine başlayan ve 68 yıldır ayakta durarak binlerce mezun veren adeta “Eğitim Çınarı” olarak adlandırılan Demir Çelik Lisesi’nde yıkım çalışmaları başladı.
Demir Çelik Lisesi’nde yıkım çalışmalarının başlaması bu okuldan mezun olanları adeta hüzne boğdu. Bu okuldan mezun olan bir kişi “Keşke okul yıkılmasaydı da güçlendirme çalışması yapılsaydı. Bu okulda bir çok kişinin kim bilir ne anısı vardı. Okulla birlikte anılarımızda yıkıldı” diyerek büyük üzüntü duyduklarını dile getirdiler.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlattığı okullarda depremsellik analizi kapsamında depreme dayanıklı olmayan okulların yıkılması uygulamasına Karabük’ün en köklü okullarından olan Demir Çelik Lisesi de dahil edilerek geçtiğimiz yıl yıkım kararı çıkarılmıştı.
Karabük’te ve Türkiye’nin birçok şehrinde yaşayan Demir Çelik mezunları okulun yıkım kararına tepki göstermiş ve okulun önünde basın açıklaması düzenleyerek yıkım kararının durdurulmasını istemişti.
Mayıs ayında Karabük Valiliğinde imzalanan protokol ile İş İnsanı Bayram Demir tarafından Demir Çelik Anadolu Lisesinin A ve B bloğunun yeniden yapım işlemi üstlenilmişti.
Okulda yıkım çalışmaları başlarken, burada eğitim öğretim gören öğrenciler ise farklı okullarda eğimlerine devam ediyor.
(Halil Kızılyer)