Dilbaz “ Kendimizi Sevmiyoruz”

Halil Kızılyer
Yayın: 30.07.2023 14:26
A+ A-

Dilbaz Pedagoji ve Psikoloji Danışmanlık Merkezi sahibi Pedagog ve Psikolog Peri Dilbaz, son yılların en büyük sorunlarından biri olarak kabul edilen sosyal medya bağımlılığı hakkında görüş ve bilgilerini gazetemize aktardı.

“Sosyal Medya Bağımlılığı’nın kaynağı: ilgisiz aile bireyleri”

Dilbaz Pedagoji ve Psikoloji Danışmanlık Merkezi sahibi Pedagog ve Psikolog Peri Dilbaz, son yılların en büyük sorunlarından birinin sosyal medya bağımlılığı olduğunu söyledi.

Pedagog ve Psikolog Dilbaz: “Sosyal medya bağımlılığı olarak tanımlanan durum, zevk veren davranışlarımızın tekrarı ile önlenememesi olarak bilinir. Genç ve yaşlı herkes tarafından eğlence ve boş zaman aktivitesi olarak kullanılan sosyal medyanın aşırı kullanımı, bu bağımlılığa neden olmaktadır. Bu bağımlılığın temel nedeni, kendimizi yeterince sevmediğimizdir.  Örneğin, hızlı araba veya motosiklet kullanırken, yemek yerken veya mezarlıkta dua ederken yapılan paylaşımların beğeni almasını beklemek aslında başkalarının onayını arama duygusudur. Ayrıca ameliyathaneden giriş yapmadan önce ve çıktıktan sonra yapılan paylaşımlar da aynı şekilde başkasından onay alma ihtiyacını yansıtmaktadır. Bu onaylanma durumu kişinin çocukluğuna kadar gider, aile bireylerinden kaynaklıdır. Çocukluğunda istediği kadar onaylanma alamadığı için bugün onaylanma ihtiyacı içeren duygular, çoğumuzu sosyal medyaya yönelten bir etken olabilir. Bu durum ise mutsuz insanları, sosyal medya bağımlılığına sürükleyebilir. Bu bağımlılık, anksiyete, stres, depresyon gibi zihinsel sorunlara ek olarak uykusuzluk gibi fiziksel sorunlara da neden olabilir. Bunun yanı sıra, yeme bozuklukları, görme kaybı ve duruş bozukluğu gibi fiziksel rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.” dedi.

“Sosyal Medya”nın azı karar, çoğu zarar

Psikolog Dilbaz: “Beyindeki belirli bir bölge etkilendiği için, sosyal medyada bir kaçış yaşarız. Sosyal medya, bir bardak içecek gibi düşünülebilir; içebileceğiniz su gibi olabileceği gibi, içindeki zehir gibi de olabilir. Su veya zehir içeceğim tamamen benim tercihimdir. Bu nedenle, zararlarını gördükçe destek almak için bir psikologa danışmanız önemlidir. Çocukların ebeveynlerinin yeterli ilgi ve alakayı göstermesi, güven duygusunun oluşmasını sağlaması ve sosyal medyayı verimli bir şekilde kullanmayı öğretmeleri gerekmektedir. Ayrıca, çocuklara en fazla 1 saat tablet ve benzeri cihaz kullanımı için izin verilmelidir. Bu sırada, çocuklar yabancı dil öğrenimi, hikayeler ve oyunlar ile sosyal medyada bilgi keşfi yapabilirler. Ailelerin, sosyal medyanın ne olduğunu ve bağımlısı olmamak için nasıl kullanılması gerektiğini çocuklara anlatması önemlidir. Örneğin, sadece çocuklara özel videoların bulunduğu “Kids” başlıklı bir bölüm bulunan Youtube’dan video izleyebilirler. Ancak, izlenen her şeyin içeriğinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Asla tablet veya telefonu yasaklamayın. Verimli kullanmayı öğretin. Çocuklar, akran zorbalığına maruz kalmasın, duygularını ve isteklerini sizinle güven ortamı kurarak belirtebilsin. Çocuklar sosyal medyayı kullanmayı aileleriyle birlikte öğrensin. Çocuklar, savaş, taciz, terör, yaralı veya ölü gibi kavramları anlamadan bu içeriklere bakmamalıdır. Sonra uyumsuz, öfkeli ve saldırgan çocuklar gelişiyor. Özellikle çocukların henüz hazır olmadığı içeriklerin sosyal medyada izlenmesi, beynin hızla uyarılmasına ve heyecan yaratmasına neden oluyor. Bu durumda çocukların yemeklerden lezzet alamadığı gibi tat alma duygusunun da gelişmediği biliniyor. Sosyal medya kullanımının azı karar, çoğu zarar verir, diyebiliriz. Her yaştaki bireylerde belirli zaman aralığında olması gerekir. ” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Opel yenilenen hafif ticari araç ailesi Türkiye genelinde roadshow’a çıktı

Anadolu Ajansı
Yayın: 21.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Opel Türkiye, 10 Ekim'e kadar sürecek ve 11 ili kapsayacak, hafif ticari araç modellerine yönelik “Roadshow” etkinliğine başladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Opel hafif ticari araç ailesinin üyeleri, “Roadshow” kapsamında Türkiye'deki birçok farklı noktaya uğrayarak, profesyonellerle buluşmaya hazırlanıyor. 10 Ekim tarihine kadar Türkiye'nin 11 ilinde gerçekleşecek olan “Roadshow” etkinliği, sırasıyla İstanbul, İzmit, Bursa, Ankara, Samsun, Gaziantep, Adana, Antalya, Konya, Denizli ve İzmir'de düzenlenecek.

Türkiye'nin farklı illerindeki Opel bayileri ile birlikte gerçekleştirilen aktivitede yeni Combo, yeni Combo Cargo, yeni Zafira, yeni Vivaro ve yeni Movano modelleri tanıtılıyor. “Roadshow” etkinliği kapsamında ziyaretçilere Opel'in hafif ticari araç modellerini inceleme ve mevcut kampanyalarından faydalanma fırsatı sunuluyor. Yarışma kapsamında katılımcıları keyifli vakit geçirmeleri için ödüllü oyun ve hediyeler debekliyor olacak.

– Opel'in yeni hafif ticari araç modelleri 11 ilde profesyonellerle buluşuyor

“Roadshow” etkinliği kapsamında, Opel'in çok yönlü hafif ticari araç modelleri yeni Combo, Combo Cargo ve yeni Zafira ile birlikte yüksek teknoloji ve ergonomiyi bünyesinde barındıran yeni Vivaro Cargo, Vivaro City Van ve yeni Movano modelleri profesyonellerle buluşacak.

Opel'in yeni hafif ticari araç ailesi, 11 ili kapsayan “Roadshow” etkinliği 17 Eylül'de İstanbul Tekstilkent, 18 Eylül'de İstanbul İstoç, 19 Eylül'de İstanbul Perpa, 20 Eylül'de İstanbul Yedpa, 21 Eylül'de İstanbul Silivri Vega AVM, 23 Eylül'de İzmit Sanayi Sitesi’nde, 24 Eylül’de Bursa Beşevler Sanayi Sitesi’nde, 25 Eylül'de Bursa OtoSansit’te, 26 Eylül'de Ankara Gimat'ta, 27 Eylül'de Ankara Ostim'de, 30 Eylül'de Samsun Bulvar AVM'de, 2 Ekim'de Gaziantep GATEM'de, 3 Ekim'de Adana Real AVM'de, 5 Ekim’de Antalya Akdeniz Sanayi Sitesi'nde, 7 Ekim’de Konya Büsan’da, 8 Ekim'de Denizli Metro Market’te ve 9-10 Ekim de İzmir Gıda Çarşısı'nda gerçekleşecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331