Dilbaz: “Kilo Sorunlarında Psikolojik Faktörlere Odaklanmak Gerekiyor”

Dilbaz: “Kilo Sorunlarında Psikolojik Faktörlere Odaklanmak Gerekiyor”

Yayın: 03.12.2023 14:31 |Güncelleme: 27.12.2023 16:38
Paylaş:
A+ A-

Pedagog Psikolog Peri Dilbaz, insanların şikâyetçi olduğu kilo sorunlarını, modern çağın hastalığı olarak nitelendirdi. Dilbaz, kilonun altında yatan psikolojik faktörlere odaklanarak yeme bozukluğu ve duygusal açlığı ele aldı.

Konuyla ilgili olarak: “ilk olarak duygusal açlıkla fiziksel açlık arasındaki farka değinelim. Duygusal açlıkta aslında gerçek bir yeme ihtiyacı yoktur. Bu duyguya gün içerisinde ve özellikle akşam saatlerinde daha fazla maruz kalır. Fiziksel açlığı bir saat sonraya ertelersiniz ancak duygusal açlığı asla erteleyemeyiz. Duygusal bir açlık hisseden insanın aslında yeme ihtiyacı yoktur. Bir duyguyu bastırmak için özellikle saatlerinde yemeğe başlıyor. Bir nevi bunu yaparak bastırmaya çalışıyor. Fiziksel açlık yavaş yavaş gelir erteleyebilirsiniz. Örneğin genelde kadınların şikayetçi olduğu kilo problemlerine bakıldığında duygusal açlık nedeniyle hiç beklemeden bilinçsiz bir şekilde çikolata, şeker, karbonhidrat mamulü ne varsa tüketmeye başlıyor. Bu yeme bozukluğunun altında ise öfke yatıyor. Bir konuda tepkisini dile getiremiyor ve hayır diyemediği birine karşı sınırlarını belli edemediği için kendini yeme yoluyla sakinleştiriyor. Mutlu insan akşam veya gece oturup yemek yemez. Mutsuz, kaygılı ve öfkeli ise daha çok şeker ve karbonhidrat tüketmeye başlıyor. Yediği kadar yine yemeğe çalışıyor. Aslında midesi doldu ama yemesine engel olamıyor. Bu hem davranış hem de yeme bozukluğudur. Bir de yediklerini çıkaranlar olur. Bunların da temelinde travmalar vardır. Bu tür sorun yaşayan kişilerin uzman desteği alması gerekir. Sağlıklı beslenme sürecine başlayan kişilerin psikolojilerini daha iyi hale getirdikleri bilinmektedir. Bu beslenmeden kast ettiğim diyet yapmak değil. Duygusal açlık yaşıyorsa altında yatan duyguları psikolojilerini aynı zamanda beslenmelerini düzelterek verimli sonuç alabilirler. Yeme bozukluğu ile baş etmek için öncelikle 5 dakika beklemesini öneriyorum. Sonra su içmesini yani doya doya su içilmelidir. Öncelikle ne sorun yaşıyorsa kendisine 5 dakika nefes alma zamanı ayırmalıdır. Örneğin eşinize söyleyemediğiniz bir şey var, bu duyguyu yemek yiyerek bastırma yoluna gitmemiz kilo ve sağlık problemlerine davetiye çıkarmaktadır. O kişinin tepki vermesi gereken yerde tepki vermesi, sınır çizmesi ve hayır diyebilmesi çok önemlidir. Çünkü baş edemediği duyguların neticesinde yediği yemekten suçluluk duymaya başlıyor. Bir kısır döngü içerisine giriyor, eyvah ben niye yedim. Yarından itibaren sağlıklı besleneceğim diyerek sözler verilir. Aslında bunun temelindeki duyguyu bulması lazım. Bu nedenle 5 dakika nefes alıp vererek, ardından da su içerek duygusal açlığınızı, yani farkında olmadan kendisini yemeklerle mutlu etmeye çalışan biri için zor olsa da bunu yapmalarını mutlaka öneriyorum. Sağlıklı beslendikten sonra yedikleriniz ruhunuza da yansıyor. Bir de aslında 50 kilo ama ayna karşısında kendini 80 kilo gibi görüyor. Bu tarz düşünen kişilerin travmaları için mutlaka uzman görüşü almalarını öneriyorum.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Haberin videosu için TIKLAYINIZ..

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te “Okuyorum Öğreniyorum” Seferberliği Başladı

Yayın: 17.05.2024 10:08
Paylaş:
A+ A-

Karabük, 17 Mayıs 2024 – Karabük Valisi Mustafa Yavuz’un talimatlarıyla başlatılan “Eğitim Kenti Karabük” projesi kapsamında, “Okuyorum Öğreniyorum” etkinliği Merkez Gazi Mustafa Kemal İlkokulu’nda hayata geçirildi. Etkinlik çerçevesinde öğrencilere, hayırsever iş adamları tarafından temin edilen kitaplar hediye edilerek il genelinde bir okuma seferberliği başlatıldı.

Vali Mustafa Yavuz ve İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş’ın da katıldığı etkinlikte, Vali Yavuz derslikleri ziyaret ederek öğrencilerle sohbet etti. Vali Yavuz, öğrencilere akademik, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini belirterek, kitap okumanın önemine değindi ve öğrencilere başarılar diledi.

Vali Yavuz ayrıca, okulda görev yapan öğretmenlerle bir araya gelerek onların taleplerini dinledi. Öğretmenlere görevlerinde başarılar dileyen Vali Yavuz, Valiliğin himayelerinde uygulamaya konulan “Eğitim Kenti Karabük” projesi kapsamında yapılan çalışmalardan dolayı öğretmen ve idarecilere teşekkür etti.

“Okuyorum Öğreniyorum” etkinliği, Karabük’te eğitim kalitesini yükseltmek ve okuma alışkanlığını artırmak amacıyla düzenlenen bir dizi faaliyet arasında yer alıyor. Bu tür etkinliklerin öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. (Karabük Valiliği Bülteni)