Dinçel; Atatürk’e Yakışır Bir Yer Olması Gerekir…

Dinçel; Atatürk’e Yakışır Bir Yer Olması Gerekir…

Yayın: 06.05.2016 10:17
Paylaş:
A+ A-

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili tarafından Atatürk Anıtı yapılması için Kent meydanında gösterilen alanda CHP İl Başkanı Erdoğan Dinçel; Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Osman Natıroğlu ve Parti Yöneticileri ile birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.

Dinçel yaptığı açıklamada; “Atatürk Anıtı yapılacak yer olarak meydanın görünmeyen en ücra köşesinin gösterildiğini belirterek, Geçtiğimiz Günlerde kent meydanına bir Atatürk Anıtı yapılma konusunda Sayın Belediye Başkanımızla bir polemiğe girmiştik. Biz bir kentin meydanında o kentin kurucusu, o ülkenin, o Devletin kurucusunun bir büstünün olması gerektiğini söyledik, bu dünyanın her tarafından böyledir, ülkemizde de böyledir. Bu kent Atatürk talimatıyla İsmet İnönü’nün temel atmasıyla kurulan Demir Çelik Fabrikası ile birlikte oluşmuştur, bu kentin kurucusu öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk, daha sonra İsmet İnönü’dür. Bu Kent meydanında bir Atatürk Anıtı yapılmasını sayın Belediye başkanımı da açıklamıştı 2013 yılında o dönemin Valisi ve Işık Üniversitesinden gelen bir Profesörle birlikte burada Karabük’e yakışır bir şekilde Atatürk Anıtı gerekir açıklaması yapılmıştı bu da Karabük basınında yer almıştı ve yer tespit edilmişti. O günden bugüne kadar biz sürekli neden yapılmıyor diye sorduk en son geçtiğimiz bir ay kadar önce bir basın açıklamasında sayın Belediye Başkanımıza seslenerek Buraya Atatürk Büstünü yapacak mısınız? Yapmayacak mısınız? Eğer yapmayacaksanız biz yaparız dedik, kendileri de bize yönelik olarak basın bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada Kent Meydanına Atatürk Anıtını CHP yapsın dedi. Bu ne anlama geliyor, ben yapmıyorum, yapmayacağım eğer sizin böyle bir talebiniz varsa buyurun yapın. Biz de bunun üzerine sayın Belediye Başkanımıza yazılı başvuruda bulunduk. Biz Kent Meydanına Karabük’e yakışır bir Atatürk Anıtı yapacağız Genel Merkezimizle de görüştük, bize yapacağımız yeri gösterin, bize cevabi yazıda krokide kent meydanında Atatürk Anıtı yapılacak yer olarak meydanın görünmeyen en ücra köşesi, en kör noktası gösterildi. Biz bunun uygun olmadığını düşünüyoruz. Ülkemizin Kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yakışmayacağını düşünüyoruz. Zaten Kent meydanı burası değil, Burası zaten Çadır Kent haline gelmiş, çadırlar kurulmuş, kent meydanı olmaktan çıkmış diğer tarafta Lunapark var. Asıl Kent Meydanı krokide de görüldüğü gibi alttaki meydan. Alttaki meydanın uygun bir yerine Atatürk Anıtı yapılması gerekiyor. Biz CHP olarak Atatürk’ün Anıtı’nı en uygun yere yapmaya hazırız. Gösterilen yere de yaparız ama Karabük’e yakışır şekilde olmaz. Biz Karabük’ü, ve Çevresini temsil eden ve Karabük kentine uygun bir Atatürk Anıtı düşünüyoruz. Sayın Belediye başkanımızın bunu dikkate alacağını düşünüyoruz. Biz kendisi ile önümüzdeki günlerde bir görüşme yapma şansı İnşallah buluruz. Kendisi de bunu makul karşılar ve hep beraber Atatürk Anıtının yerini belirleriz. Hatta kamuoyu araştırması da yapabiliriz, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Oda Başkanlarının görüşlerini alarak da karar verebiliriz, olmadı Karabük halkına sorarak da karar verebiliriz önemli olan herkesin içine sinen, herkesin kabul edebileceği kentimize ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e yakışır bir büst olması” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Karabük Şube Başkanı Osman Natıroğlu ise yaptığı açıklamada; “Belediye başkanımız Sayın Rafet Vergili bu konudaki hassasiyetini bana ifade etti. Karabük’e yakışır en güzel şekilde bir heykel yapılacağını düşündüğünü, bununla ilgili bazı görüşmeler yaptığını ifade etti. Ama tabi Cumhuriyet Kenti denilen ve Cumhuriyetin nimetlerinden istifade eden bu kentin insanlarının herhalde ortak paydası en güzel yere, en görünür yere dikilmesi veya oraya monte edilmesi şeklinde olmalı diye düşünüyorum. Rafet bey de bu memleketin çocuğu olarak tabiî ki bu anıtın Karabük’e yakışır bir yerde olmasındaki hassasiyetini göstereceğine inanıyorum” dedi.

Yorumlar

  1. metin keskinci

    beyler

    eski anita ne olacak.onun yeri Ataturk’e yakisacak en guzel yer.Kent meydanida zaten hemen oranin altinda ne gerek var boyle seylere.Artik baska seylere kafa yorun.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tokat’taki Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.04.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, depremlerde zarar görmedi.

İlçede yaşanan 4,7 ve 5,6 şiddetindeki depremlerin ardından Sebastapolis Antik Kenti, Anadolu Ajansı tarafından dron ile görüntülendi.

Antik kentin depremlerde zarar görmediği belirlendi.

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray ilçesinin altında yer alan antik kentin ortaya çıkarılması için Tokat Müze Müdürlüğünce 1986'da sondaj kazılarıyla başlayan çalışmalar, sonraki yıllarda kurtarma kazısı şeklinde devam etti. 1991'de ara verilen çalışmalara 2013 yılında tekrar başlandı. Antik kentteki kazı çalışmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Temür'ün danışmanlığında sürüyor.

– Sebastapolis Antik Kenti

Antik kentin bazı kaynaklarda M.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında M.S 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kentin 2 bin yıl önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu belirtiliyor.

Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis'in büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ile geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla da unutulduğu kaydediliyor.