Diyetisyenden ‘Chia tohumu’ önerisi

Diyetisyenden ‘Chia tohumu’ önerisi

Yayın: 17.07.2017 01:06
Paylaş:
A+ A-

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Tarhan, Chia tohumunun A, E ve D vitaminleri ile iyot ve magnezyum gibi çeşitli mineraller içerdiğini belirterek, et ve balık tüketmeyenlerin mutlaka bu tohumu tüketmeleri gerektiğini ifade etti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Tarhan, son zamanlarda sıklıkla tüketilen Chia tohumuna ilişkin bilgi verdi. Toplumun son zamanlarda sıklıkla konuştuğu gıdalardan birinin Chia tohumu olduğunu belirten Tarhan, “Chia, bizlerin yeni yeni tanıdığı bir gıda. İçeriklerini ele aldığımız zaman A, E ve D vitamini gibi belirli vitaminler içermektedir. Aynı zamanda iyot ve magnezyum gibi çeşitli minerallerde içermektedir. Omega-3 kaynağı dediğimiz yani özellikle et ve balık tüketmeyenlerin tüketiminde mutlaka olması gereken gıdadır. Omega-3’ü ele aldığımız zaman kolesterol düşürücü etkisinden kaynaklı insan vücudu için ciddi anlamda çok yararlıdır. O yüzden kalp problemi ya da kolesterol problemi olanlar günlük tüketimlerinde takviye olarak kullanabilirler” dedi.

“Vücuda enerji sağlıyor”

Tohumun vücuda ciddi anlamda tokluk verdiğini vurgulayan Tarhan, “Toklukla beraber de ciddi bir enerji sağlıyor. Chia, içerdiği yüksek lif oranı ve sıvı besinlere eklenince jelleşmesinden dolayı tok tutucu. Chia tohumu genelde sporcularda kullanılan bir üründür. Çünkü enerji verme olasılığı çok yüksek gıdadır. Sporcular genelde bunu su, süt gibi gıdalarla beraber tüketirler. Tüketmeden yarım saat su ve süt ile karıştırıp biraz bekletince jel kıvamını alır. Olduğu gibi tohum şekliyle kalmaz. Etrafına pardüküler oluşturduğu için aynı zamanda vücuda ciddi anlamda tokluk verir. Toklukla beraber de ciddi bir enerji de sağladığı için sporcular çok fazla bunu takviye ürünü olarak kullanır. Aynı zaman da organik bir üründür. İçinde zararlı bir madde de bulunmaz” diye konuştu.

“Gençleşmeyi de kolaylaştırır”

Chia tohumunun sıvı besinler haricinde salatalara da eklenerek kullanılabildiğini belirten Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Chia’yi günlük tüketimde dozuna dikkat ederek bizler de kullanabiliriz. Ortalama günlük kullanımı iki yemek kaşığıdır. Süt, yoğurt, salatalar veya su olabilir. Yemeklerden bir saat önce ya da bir saat sonra özellikle tokluk sağlasın diye kullanabiliriz. Metabolizma hızlandırma etkisi olduğu için aynı zamanda kilo düşüşünde de bir etkisi vardır. Özellikle göbek bölgesindeki yağlanmayı etkileme açısından ciddi bir yarar görüyoruz. Hem sağlıklı beslenme hem de diyetlerde kullanırız. Peki hangi grup bunu kullanmamalı, bu da çok önemlidir. Özellikle gebelerde ve emziren annelerde herhangi bir etki mekanizması tabi ki kanıtlanmamıştır. Olası bir zararı olmasın diye onların diyetine ve rutin beslenmelerine katmıyoruz. Dışarı da rahatlıkla çay olarak ta bulabilirsiniz. Ama bizim tavsiyemiz her zaman için doğal ürün olarak kullanmanızdır. Antioksidan etkisiyle beraber hem vücudu hem de cildi koruma yetkisi vardır. Yani gençleştirmeyi de kolaylaştırır.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bafra Ovası’nda kavun fideleri toprakla buluşturulmaya başlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.05.2024 08:12
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un önemli ovaları arasında yer alan Bafra Ovası'nda ilk kavun fideleri toprakla buluşturuldu.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, AA muhabirine, 2024 sezonunda Bafra Ovası'nda yazlık sebzeleri toprakla buluşturma gününün geldiğini söyledi.

Bu kapsamda ilk olarak Türbe Mahallesi'nde 22 dönüm alanda kavun fidesi dikimi yapıldığını belirten Tosuner, “Burada işçilerin bin liradan çalıştıklarını öğrendim. İşçiler için bin lira normal, üretici ve çalışan emeğinin karşılığını alıyor.” dedi.

Bu yıl Bafra Ovası'nda yaklaşık 130 bin dönüm alanda üretim yapılacağının tahmin edildiğini dile getiren Tosuner, “Girdi maliyetleri olarak beş kalem üzerinde sıkıntılarımız var. Mazot, gübre, ilaç, hayvan yemi ve enerji. Devletimizin destekleri var, olmasını da istiyorum ama dekar başına mazot gübre parası yerine tarım yapan gerçek çiftçinin Tarım ve Orman Bakanlığımızca belirlenip sınırsız desteklenmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.

Tosuner, bir kavunun maliyetinin 10 lirayı geçeceğine işaret ederek, tüm çiftçilere bereketli bir sezon dileğinde bulundu.

Tarlasına kavun fidesi diken Süleyman Tulum ise hasada temmuz ayının başında başlamayı planladıklarını kaydetti.