Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü: Farklılıkları Kutlamak

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü: Farklılıkları Kutlamak

Yayın: 21.03.2024 11:13
Paylaş:
A+ A-

21 Mart, Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Bu özel gün, toplumda farkındalık yaratmayı, Down sendromu bireylerinin haklarına ve yeteneklerine vurgu yapmayı amaçlıyor. Sosyal medya platformları, sevdiklerine duygusal mesajlar gönderenlerle dolup taşarken, farkındalık etkinlikleri de tüm dünyada gerçekleştiriliyor.

Down Sendromu Farkındalık Günü, toplumda farkındalık oluşturmayı ve farklılıkları kutlamayı hedefliyor. Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Down Sendromu Günü olarak kabul edilmesinin ardından, 21 Mart tarihi her yıl bu anlamlı günü kutlamak için bir araya geliniyor.

Bu özel gün vesilesiyle, sosyal medya üzerinden paylaşılan duygusal mesajlar, sevgi dolu sözler ve farkındalık yaratan içerikler, Down sendromu bireylerine ve ailelerine moral veriyor.

Down Sendromu, kromozomlardaki bir anomali sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Normalde 46 kromozom bulunurken, Down sendromlu bireylerde bu sayı 47’dir. Bu durum, hücre bölünmesindeki yanlışlık sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunmasıyla ortaya çıkar.

Down Sendromu herhangi bir ülke, millet veya sosyo-ekonomik statü ayrımı gözetmeksizin görülebilir. Bu durum, annenin hamilelik yaşıyla yakından ilişkilidir ve yaş ilerledikçe risk artar. Türkiye’de de anneler, hamilelikleri sırasında bu gibi durumlar konusunda bilgilendirilir ve gerekli tarama testlerine tabi tutulurlar.

Down sendromu, genellikle doğumdan hemen sonra veya kısa bir süre sonra teşhis edilir. Bu durumda görülen bazı fiziksel özellikler arasında çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kalın ense gibi belirtiler bulunur.

Down Sendromu, bir kromozom anomalisinden kaynaklanan bir durum olmasına rağmen, bireylerin yaşam kalitesini etkileyen birçok faktörü içerir. Ancak, toplumda farkındalık yaratılarak, bu bireylerin haklarına saygı göstermek ve yeteneklerini desteklemek mümkündür.

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü, toplumun bu konuda bilinçlenmesine ve farkındalık yaratmasına olanak sağlıyor. Bu özel gün, farklılıkları kabul etme ve kutlama fırsatı sunuyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Artvin’de çocuğa cinsel istismar suçundan aranan kadın hükümlü yakalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 21:18
Paylaş:
A+ A-

ARTVİN (AA) – Artvin'de, çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçundan aranan kadın hükümlü yakalandı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, İI Jandarma Komutanlığı, Hopa İlçe Jandarma Komutanlığı ve Jandarma Suç Araştırma Timi, “12 yaşını tamamlamamış çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 8 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan S.Ü'nün yakalanması için müşterek çalışma yürüttü.

Ekipler, “hayasızca hareketlerde bulunma”, “bir kimseyi fuhşa teşvik etmek, fuhuş yaptırmak, fuhşa aracılık etmek veya yer temin etmek” suçlarından 6 kaydı da olan 46 yaşındaki S.Ü'yü yakaladı.

S.Ü, jandarma ve adliyedeki işlemlerin ardından Artvin Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na teslim edildi.

Açıklamada, İl Jandarma Komutanlığının sokakların suçlulardan arındırılması ve vatandaşın güvenliği için çalışmalara devam ettiği kaydedildi.