Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesinin önemi vurgulanıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.03.2024 11:53
A+ A-

Birleşmiş Milletlerin (BM) bu yıl “Dünya Kadınlar Günü” için belirlediği “Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın” teması kapsamında, kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesinin önemine dikkat çekiliyor.

BM tarafından resmi olarak 1977’de kabul edilen “Dünya Kadınlar Günü”, cinsiyet eşitliği, kadınların siyasi ve sosyal yerinin geliştirilmesinin yanı sıra konu hakkında farkındalık oluşturulması amacıyla her yıl 8 Mart’ta kutlanıyor.

BM, 8 Mart 2024 Dünya Kadınlar Günü için “Kadınlara yatırım yapın: İlerlemeyi hızlandırın” başlıklı tema belirledi. Bu temayla kadınların toplumdaki olumlu değişim ve ilerleme için oynadığı role ve bunun için kadınlara yatırımın önemine vurgu yapılıyor.

BM’ye göre, cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için her yıl ek 360 milyar dolar gerekiyor. Bir diğer veriye göre, istihdam alanında da kadın ile erkek arasındaki farkın azaltılması, Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya yüzde 20 katkı sağlayabilir.

Dünya birçok krizle karşı karşıya kalırken ve toplumlarda büyük baskı oluşurken cinsiyet eşitliğinin sağlanması her zamankinden daha önemli görülüyor. Kadınların ve kız çocuklarının haklarının her alanda güvence altına alınmasıyla, refah ve adil ekonomi, gelecek nesiller için sağlıklı gezegen oluşturulabileceği ifade ediliyor.

Kadınların ekonomik güçlenmesinin hızlanması için 5 unsur

BM’ye göre, kadınların ekonomik olarak güçlendirilme sürecinin hızlanması için 5 unsur gerekiyor. Bunlardan ilki kadınların temel ihtiyaçlarının yerine getirilmesi ve işlerinin büyütülmesi için finansal kaynak bağlantısının sağlanması.

Küresel olarak kadınların sahip olduğu küçük ya da orta ölçekli işletmeler 1,7 trilyon dolar daha az mali olarak desteklenmiş durumda. Bu açığın kapatılması sonucu 2030’a kadar ortalama yıllık gelirde yüzde 12 artış bekleniyor.

Finansal kaynakların yanı sıra kadınların arazi, bilgi, teknoloji ve doğal kaynaklara da erişebilmesi önem arz ediyor.

İkinci olarak kadınlar için özgürlük, eşitlik ve güvenlik sağlanan ortamlar gerekiyor. Öte yandan kadın istihdamının neredeyse yüzde 60’ı kayıt dışı ekonomi de görev alıyor ve bu oran düşük gelirli ülkelerde yüzde 90’ın üzerine çıkıyor.

BM’ye göre, ödeme şeffaflığı, eşit maaş ve değer, bakım hizmetine erişim gibi ölçütler, iş alanında toplumsal cinsiyet eşitliğine yardımcı olabilir.

Kadınların temsilinin az olduğu bilim, teknoloji ve mühendislik gibi sektörlerde katılımın artırılması da kadınların güçlendirilmesi için kilit konumda bulunuyor.

İstihdam alanında toplumsal cinsiyet eşitliği, Gayri Safi Yurt İçi Hasılada yüzde 20 artış sağlayabilir.

Bunlardan üçüncüsü ise zaman. Bu kapsamda kadınların erkeklere göre ev işlerine ortalama 3 kat daha fazla zaman harcadığı belirtiliyor. Bu da eşitsizliği artırırken, kadınlar ve kız çocuklarının eğitim için zamanını ve fırsatlarını kısıtlıyor.

Öte yandan dördüncü unsur güvenlik. Kadınlar güvenlik konusunda iş yerinde ve evde şiddet, kadın haklarının ihlali gibi birçok tehditle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca bu durum kadınların ekonomik katılımını da engelliyor. Kadına şiddetin küresel maliyetinin en az 1,5 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

BM’ye göre, krizlerden etkilenen ülkelerde yaşayan kadın ve kız çocuğu sayısı 2022’de 614 milyona ulaştı. 2017’ye göre bu sayı yüzde 50 artış gösterdi.

Son olarak insan hakları da kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesinin temelinde yer alıyor. Adaletsiz ve ataerkil ekonomik sistemler, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ve ayrımcı sosyal normların devamına neden oluyor. Küresel anlamda kadınlar, erkeklerin sahip olduğu yasal hakların yalnızca yüzde 64’üne sahip bulunuyor.

Yönetim alanında çalışan kadınların oranı yüzde 27,5

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, 2022’de dünyada çalışma çağındaki nüfus içerisinde kadınların oranı yüzde 50,2’ydi. Kadınların aynı yıl istihdamdaki payı yüzde 39,7, yönetim alanındaki oranı da yüzde 27,5 olarak belirlendi.

Küresel olarak iş gücü kapsamındaki cinsiyet farklılığı 1990’dan bu yana yüzde 30 civarında seyrediyor. Erkeklerin katılım oranı yüzde 80 civarındayken kadınlarınkinin yüzde 50 olduğu belirtiliyor.

Cinsiyet ayrımı konusunda maaş farklılığının da yüzde 20 olduğu tahmin ediliyor. Bu da çoğu kadının erkeklerin kazandığının yalnızca yüzde 80’ini kazandığı anlamına geliyor.

Bir iş girişiminde bulunulurken de kadınların erkeklere göre daha dezavantajlı konumda olduğu ifade ediliyor.

BM’ye göre, her 10 kadından biri aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. Ayrıca küresel olarak 2,7 milyarın üstünde kadın erkeklerin tercih ettiği aynı işi yapma konusunda yasal olarak sınırlandırılmış durumda bulunuyor.

Dünya Kadınlar Günü

Kadınlar Günü’nün çıkış noktası, ABD’de 8 Mart 1857’de yaşanan olaylara dayanıyor. Daha iyi çalışma koşulları talep eden 40 bin kadın işçinin grevi sırasında polisin işçileri tekstil fabrikasına kilitlemesinin ardından çıkan yangında 120’den fazla kadın işçi hayatını kaybetti.

Olayın ardından, 8 Mart 1908’den başlayarak her yıl New York’ta birçok kadın işçi, iş hayatlarında haklarının artırılmasını ve kadınlara oy hakkı verilmesini talep eden gösteriler düzenledi.

Gösterilerin başlamasından 2 yıl sonra 26-27 Ağustos 1910’da kadın hakları savunucularından Alman Clara Zetkin ve Kate Duncker, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki “Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı”nda 1857’de hayatını kaybeden işçilerin anısına 8 Mart’ın Kadınlar Günü olarak kutlanmasına ilişkin öneri sundu ve bu öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Kadınlar Günü ilk olarak 19 Mart 1911’de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de yapılan etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

İkinci Dünya Savaşı sonrası diğer ülkelerde de kutlanmaya başlayan Dünya Kadınlar Günü, BM tarafından resmiyet kazandıktan sonra da bazı ülkelerde resmi tatil ilan edildi. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Renault Group, Paris Motorshow 2024’te yer alacak

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.09.2024 04:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Renault Group, tüm markaları ve 5 stant ile (Renault, Dacia, Alpine, Mobilize ve Renault PRO+) Paris Motorshow 2024'te yer alacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 14-20 Ekim arasında 5 stant ve 4 markasıyla (Renault, Dacia, Alpine ve Mobilize) Paris Motorshow 2024, Porte de Versailles'da (salon 6) yer alacak. Renault Group 7 dünya prömiyeri ve 2 konsept otomobille fuara katılmış olacak.

Teknolojik ve ürün açısından dinamik bir döneme giren Renault, müşterilerine bir yanda yüzde 100 elektrikli, diğer yanda hibrit olmak üzere ikili bir araç gamı sunmak için ilk olarak C ve D segmentlerinde atağa geçti.

Marka, Paris Motorshow'da B segmenti elektrikli araç Renault 4'ü dünya prömiyeri olarak tanıtacak. Renault 4, akıllı elektrikli araç uzmanı Ampere ile ortaklaşa geliştiriliyor. Markanın elektrikli araç atağı, fuarın merakla beklenen araçlarından Renault 5 ve çok yakında A segmentinde tanıtılacak Yeni Twingo ile birlikte desteklenecek.

Renault Pro+ stantında, Renault bir sonraki nesil vanların habercisi olan bir konsept aracı sergileyecek. Marka ayrıca, Renault Group ve Plug arasındaki ortak girişim HYVIA tarafından geliştirilen, elektrikli ve içten yanmalı seçeneklerini tamamlayacak hidrojen versiyonu olan yeni Master H2-Tech prototipini de sergileyecek. Renault'un hafif ticari araç serisinin tamamı ile bazı özel dönüşüm yapılmış araçlar da stantta yer alacak.

Dacia, Paris Motorshow'da tüm serisini tanıtacak, Yeni Duster, Yeni Spring ve bu yıl Avrupa'da en çok satan araç olan Sandero ve Jogger. Marka ayrıca C-segmentindeki atağını başlatmak için yeni bir araç sergileyecek. Son olarak, ziyaretçiler, markanın 2025'ten itibaren Dakar Rallisi ve Rally-Raid Championship'e katılacağı Sandrider prototipini nihai tasarımıyla keşfedebilecek.

Alpine, bu yaz satışa çıkan A290'ın yanı sıra bir sonraki Dream Garage aracının habercisi niteliğindeki yeni gösteri otomobilini dünya prömiyerinde sergileyecek. Düşük emisyonlu spor araçlara odaklanan Alpine, markanın yepyeni 6 silindirli hidrojen yanmalı motoruyla güçlendirilen Alpenglow Hy6'yı da dünya prömiyeri ile tanıtacak. Etkinlikte ikonik A110 da yer alacak ve markanın mevcut ve gelecekteki modellerini, mevcut A524'ü sportif bir ortamda bir araya getirerek tüm Alpine tutkunlarına sunacak.

Mobilize, dünya prömiyerinde ehliyetli ve ehliyetsiz kullanılabilen elektrikli dört tekerlekli aracı Duo ve kentsel ve banliyö ortamları için tasarlanmış mikro kullanım aracı (micro-utility vehicle) Bento'nun üretim modellerini tanıtacak. Mobilize ayrıca elektrikli araçlara geçişi desteklemek için ev tipi şarj ve hızlı şarj çözümlerini de sergileyecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331