Dünya Otizm Farkındalık Haftası: Farklılıkları Kutlama ve Bilinçlendirme Zamanı

Dünya Otizm Farkındalık Haftası: Farklılıkları Kutlama ve Bilinçlendirme Zamanı

Yayın: 04.04.2024 12:36
Paylaş:
A+ A-

Dünya genelinde Nisan ayının ilk haftası Otizm Farkındalık Haftası olarak kutlanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu özel haftada otizmli bireyler yalnız bırakılmıyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 500 kişinin otizmli birey olduğu, bu bireylerin aileleriyle birlikte farkındalıkları için mücadeleleri devam ediyor. Karabük’te gerçekleştirilen etkinlikler otizmli bireyleri sadece bir gün değil, her gün hatırlanması amacıyla düzenleniyor. Bu haftada, otizmli bireyler ve aileleri ziyaret edilerek, yaşadıkları problemler için çözüm üretiliyor.

Her yıl bu hafta, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek için fırsat sunuyor. Otizm, nörogelişimsel bir bozukluk olup, bireylerin sosyal etkileşim, iletişim, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanları gibi hayatın rutininde zorluklar yaşamasına neden olur.

Otizm Farkındalık Haftası; farklılıkları kabul etmek ve otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin hayatlarını anlamak ve desteklemeyi hedefliyor. Bu önemli günde; eğitim etkinlikleri, seminerler, sanat etkinlikleri ve sosyal medya kampanyaları gibi birbirinden özel faaliyetler düzenleniyor. Bu etkinlikler, otizm hakkında doğru bilgi edinmeyi teşvik ederken, otizmli bireylerin günlük yaşamda karşılaştığı zorlukları anlamaya ve onlara destek olmaya odaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 70 milyon kişi otizm spektrum bozukluğu ile yaşamaktadır. Otizm, her 160 çocuktan birini etkileyen yaygın bir nörogelişimsel bozukluktur. Ancak, otizmli bireylerin potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olacak destek ve anlayışla, onların topluma daha iyi entegre olmaları mümkün olabiliyor.

Otizm Farkındalık Haftası’nda, farklılıkları kutlama ve anlama çabaları, toplumun her kesiminde büyük önem taşıyor. Toplumun, farkındalığını arttırarak, otizmli bireylerin yaşadığı zorlukları anlaması ve onlara destek olması bu önemli haftayı anlamlı kılıyor. (Kaynak: Ayça Nur Şirin)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın Vefatı 3. Yılında Anılıyor

Yayın: 02.05.2024 18:49
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın, yarın vefatının 3. yılında 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda anılacağı öğrenildi.
Koronavirüs (Kovid-19) tedavisi gören AK Parti 26. Dönem Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Ankara’da 3 Mayıs 2021 tarihinde yaşamını yitirmişti. Karabük Üniversitesi’nde dersler veren 54 yaşındaki Prof. Dr. Uysal, bir aydır tedavi gördüğü hastalığa yenik düşmüştü. Memleketi olan Konya’nın Ereğli ilçesinde toprağa verilmişti.
2008-2015 yılları arasında Karabük Üniversitesi rektörlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın ismi üniversitenin Ay Yıldızlı Stadyumuna verilmişti.
Karabük Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl yüksek lisans tez konusu olan Prof. Dr. Uysal’ın hayatı, bu yıl saat 11.00’de başlayacak anma programıyla kutlanıyor.
Burhanettin Uysal, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Mobilya Dekorasyon Bölümü’nde bitirdikten sonra 1992’de lisans eğitimini tamamladı. Ardından Polis Akademisi’nden mezun olarak aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 1989-1994 yılları arasında komiserlik ve emniyet müdürlüğü yapan Uysal, 1994-1997 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu. 1997-2000 yılları arasında Zonguldak (Karaelmas) Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Yrd. Doç. Dr. olarak Safranbolu Meslek Yüksekokulu’nda müdürlük görevinde bulundu. Geleneksel Yapı Süsleme Teknikleri konusunda dersler veren Uysal, 2006 yılında Profesör unvanını aldı. 2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Karabük Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. Karabük AK Parti Milletvekili aday adayı oldu, üniversiteye istifasını verdi. Ancak aday gösterilmedi. Ardından tekrar aday oldu ve seçimlerde ikinci sıra milletvekili seçildi. 26. Dönem Karabük Milletvekili olarak Karabük’e meclisten hizmet verdi.
Karabük Üniversitesi’nin Prof. Dr. Burhanettin Uysal ismini zeminindeki toprak kayması sebebiyle kapıları pek açılmayan stadyumuna vererek ahde vefasını göstermesi vatandaşların serzenişine sebep oluyor. Vatandaşların, neredeyse kampüse ismini vereceğiniz kurucusunun, stadyuma verilmesi tıpkı, sokak ortasında kılıçla katledilen mimarlık öğrencisi Başak Cengiz’in adının da Mimarlık Fakültesi’nde yaşatılması gibi ayrı bir hata olarak nitelendiriyor. Başak Cengiz için, üniversite kampusu içerisinde inşa edilecek özel bir çeşmeye isminin verilmesi, onun okuma aşkının hala su gibi aktığını ve yaşam hevesinin bir çırpıda elinden alınmasını gözler önüne sereceği bir anıt çeşmede yaşatılması daha uygun görülüyor. Ülke genelinde cinayete kurban giden nice kadınlarımızın da anılacağı bir simge haline getirilmesi ve yaşatılması öneriliyor. Karabük’te bu gibi birçok özel isimlerin, hak ettikleri gibi yaşatılmadığı serzenişleri kulaktan kulağa dolaşıyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)