Eflani cember bezi projesi açılışı gerçekleşti

Eflani cember bezi projesi açılışı gerçekleşti

Yayın: 20.09.2023 11:44 |Güncelleme: 27.12.2023 16:41
Paylaş:
A+ A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Bebek Giyiminin Ekolojik Ürünle Buluştuğu Nokta:Tarihi Dokuma Eflani Cember Bezi” projesi açılışı Namık Kemal Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezi ‘nde yapılan törenle gerçekleşti.

Ülkemizde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin ve değerlerin canlandırılmasına yönelik gerçekleştirilen proje Karabük Valiliği İl Yazı İşleri Müdürlüğü-AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörlüğünde;Karabük İl Özel İdaresi,KarabükBelediyesi,Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü,Halk Eğitim Merkezi,Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ve BAKKA Projesiyle kurulan S.S.Karabük  Üreten Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortakları arasında yer almaktadır.

Projede Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan Eflani Cember Bezi dokuması 15.04.2008 tarihinde Eflani Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Tarafından  C2008/023  başvuru numarası ile Coğrafi işaret başvurusu yapılan ve Tescil Tarihi : 03.11.2015  Tarihinde 191 tescil numarası ile tescillenen bir değerimizdir.

Eflani Cember Bezi yörede başörtüsü olarak kullanılan pamuklu ince bir dokumadır. İnce krem zemin dokuma üzerinde belirginleşen değişik motifler, yine krem renkte ancak daha kalın pamuk ipliği ile dokuma sırasında oluşturulmaktadır.

Eflani Cember bezinin yüzey kompozisyonlarında belirginleşen ortak özellik çemberlerin karşılıklı kısa kenarlarında yer alan beyaz konturlu ince bir bordo çizgi ve Top Fitil motifi ile oluşturulan ve eşit aralıklarla tekrarlanan üç sıra beyaz şerittir.

Mekikli çemberlerde Tek Fitil, Çift Fitil, Top Fitil, Analı Kızlı, Şatır Eteği motifleri bulunmaktadır. Motifleri elle oluşturulan işlemeli çemberlerde Yılan Eğrisi, Baklava Kesimi, Tülü Perde, Göveç İçi, Kovalama, Şeker Kestirmesi, Kabak Çiçeği ve Yapraklı motifleri uygulanmaktadır.

Proje kapsamında Atölyede dokuması yapılacak Eflani cemberbezinden  0-36 aylık ve 36-72 aylık bebekler  için Organik ve Ekolojik Tekstil Sertifikasyonlukiyafetlerin tasarımını ve  dikimi yapılarak yöre ürünümüze yeni bir boyut kazandırılırken genç kızlarımıza da yeni bir iş alanı oluşturulmuş, aile ekonomilerine gelir kaynağı sağlanmış olacaktır.

Yine Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Projesi ile kurulan Karabük Üreten Eller Kooperatifi tarafından  ilk aşamada dokuması yapılacak cember bezleri ile dikimi yapılacak bebek kıyafetlerinin alımı ve satışı gerçekleştirilecek, ilerleyen süreçlerde pazar ağının geliştirilmesi sağlanacaktır. Böylelikle bir proje ilk defa alım garantisi ile başlanmış olacaktır. Bu gelişim ise projenin özellikle sürdürülebilir olması açısından  büyük  önem arz etmektedir.

Açılış töreni konuşmaların ardından atölyelerin gezilmesi ve üretim süreçlerinin yerinde anlatılmasıyla son buldu.(Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kansere yakalanmasına rağmen dünyaya getirdiği oğlunu tiyatro sahnesinde de yalnız bırakmıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

ZONGULDAK (AA) – GÖKHAN YILMAZ – Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde yaşayan Fatma Çolak, yakalandığı kolon kanserine rağmen dünyaya getirdiği oğluyla aynı tiyatro sahnesini paylaşıyor.

Belediye Sitesi Mahallesi'nde ikamet eden 45 yaşındaki Çolak, 2006'da zor bir doğum gerçekleştirerek kızı Erva'yı dünyaya getirdi. Doğumdan bir süre sonra rahatsızlanarak hastaneye giden Çolak'a hemoroid (basur) olduğu söylenerek tedavisine başlandı.

Zaman içerisinde tedaviye rağmen ağrıları dinmeyen Çolak, fenalaşması üzerine hastaneye kaldırıldı. Kolon (bağırsak) kanseri teşhisi konularak tedavisine başlanan Çolak'a, bu süreçte ikinci gebeliğin risk oluşturabileceği gerekçesiyle hamile kalmaması gerektiği söylendi.

Hastalığının dördüncü yılında ikinci kez anne olacağını öğrenen Çolak, risklere rağmen evladını dünyaya getirme kararı aldı. Çolak, doktorların süreci yakından takibiyle 2010 yılında oğlu Yasin'i kucağına aldı.

İlaç tedavisi sonrası 6 yıl önce kalın bağırsağı alınan Çolak, öğretmeninin tiyatroya ilgisini fark etmesi üzerine oğlunu tiyatroya yönlendirdi.

Aile, tiyatro topluluklarının oğullarının sosyalleşmesi ve kişisel gelişimine katkıda bulunacağını düşünerek tiyatro yazar ve yönetmeni Nuray Dibek'ten destek istedi.

Derslerinden kalan zamanlarını provalar yaparak geçiren Yasin, annesinin de Kilimli Gençlik Merkezi bünyesinde bulunan Özel Oyuncular Tiyatro Topluluğunda yer almasını istedi.

Oğlunu kırmayarak katıldığı topluluğun oyunlarında 2 yıldır rol alan ve okul kantinindeki işinden arta kalan zamanını oğluyla provalar yaparak geçiren Çolak, her alanda olduğu gibi tiyatro sahnesinde de oğlunu yalnız bırakmıyor.

Anne ve oğlunun rol aldığı “Rüya Küre” oyunu, kent merkezi ile ilçelerde sahnelenmesinin yanı sıra Bartın ve Ankara'da da izleyiciyle buluştu.

– “Tiyatro her anlamda bize çok iyi geldi”

Fatma Çolak, AA muhabirine, oğlunun her zaman en büyük destekçisi olduğunu ve onu hiçbir zaman yalnız bırakmadığını söyledi.

Oğlunun isteği üzerine tiyatroya başladığını aktaran Çolak, “Şimdi birlikte sahnelerdeyiz.” dedi.

Çolak, farklı duygular yaşadığını dile getirerek, “Önceden toplum içine girdiğim zaman kendimi çok iyi ifade edebilen bir insan değildim. İlk tiyatroya geldiğim gün bana rol verdiler. Tanımadığım insanların karşısına çıktım. Orada bir şeyler yapmaya çalıştım, o bana çok değişik geldi. Şimdi bana deseler Oyna', istediğim şekilde çıkıp oynarım. O dönem kendime güvenim yoktu, bakış açım çok farklıydı, şu an çok daha farklı.” diye konuştu.

Oğlunun içine kapanık olduğunu ancak tiyatronun onu değiştirdiğini belirten Çolak, “Evden dışarı çıkmayan bir çocuktu. Eve geliyordu, ya televizyon ya da telefon başındaydı. Ben hastalığımı yatarak geçirdiğim, eşim de çalıştığı için çocuğu dışarı çıkaracak kimsemiz yoktu. Dışarıya karşı ister istemez kapalı oldu. Tiyatroyla bu değişti, kendine güveni geldi. Tiyatro her anlamda bize çok iyi geldi. Hastalığımdan bu yana anne oğul hep yan yana olduk. Şu an sahnelerde de yan yanayız. Tiyatro bizim için çok şey demek. Bize çok güzel şeyler kattı.” ifadelerini kullandı.

– “İyi bir oyuncu olmak istiyorum”

14 yaşındaki Yasin Çolak da tiyatro sahnesinde olduğu için çok mutlu olduğunu aktararak, “Burada kendimi ifade edebiliyorum ve burada beni anlayan çok kişi var. Benimle empati kurduklarını hissediyorum, bu da beni çok mutlu ediyor. Bu da beni psikolojik olarak oldukça iyi etkiliyor.” şeklinde konuştu.

Gelecekte de tiyatro sahnesinde yer almak istediğini anlatan Çolak, “Burada kocaman bir ekip var. Tek bir kişinin rol aldığı iş yok. İyi bir oyuncu olmak istiyorum. Başka tiyatro ekipleriyle de oynamak gibi bir hayalim var.” dedi.