YEDAŞ, 2024 yılında Samsun, Amasya, Çorum, Sinop ve Ordu vilayetlerini kapsayan hizmet bölgesinde güç altyapısına toplam 3,02 Milyar TL’lik yatırım yaptı.
Samsun, Amasya, Çorum, Sinop ve Ordu vilayetlerinde 2,5 milyon aboneye güç arzı sağlayan YEDAŞ, 2024 yılı içerisinde hizmet bölgesinde güç altyapısına toplam 3,02 Milyar TL’lik yatırım gerçekleştirdi. Son 4 yılda ise toplamda 14,5 Milyar TL yatırım yaparak güç altyapısını daha kaliteli ve sürdürülebilir hale getirdi. Yatırımların yanında bakım ve tamir çalışmalarına da ehemmiyet veren YEDAŞ, 2024 yılında bu faaliyetler için 874 Milyon TL bütçe ayırdı.
2024 yılında YEDAŞ’ın hizmet bölgesinde 220 yeni trafo kurulurken en fazla trafo merkezi kurulan vilayet Samsun oldu. Alçak ve orta tansiyon düzeyinde bin 163 kilometrelik yeni şebeke tesis edildi. Aydınlatma alanında ise toplam bin 259 yeni direk dikilirken, 71 bin 547 armatür değiştirildi. 157 bin 190 adet aydınlatma materyali kullanılarak mevcut arızalar muvaffakiyetle giderilirken olası arızalar için ise bakım tamirat çalışmaları yapıldı. Ayrıyeten 2024 yılında beş vilayet genelinde toplam 735 kilometre havai alçak tansiyon şebekesi, 143 kilometre alçak tansiyon ve orta tansiyon havai şebekesi, 222 kilometre yeraltı alçak tansiyon şebekesi ve 62 kilometre yeraltı orta tansiyon şebekesi tesisi yapıldı. Yıl içinde en yüksek elektrik tüketimi 2,5 Milyar kWH ile Samsun ili olurken Samsun vilayetini sırasıyla Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop vilayetleri takip etti.
2025 yılında da güçlü bir güç altyapısı hedefleniyor
Dünyanın ekvator etrafını 2.2 sefer dolaşabilecek 87 bin kilometrelik şebeke uzunluğuna sahip olan YEDAŞ, 2025 yılı için de yaklaşık 3.222 Milyon TL fiyatında yatırım planlıyor. Bu kapsamda, yeni güç taleplerini karşılamak, kaliteli ve sürdürülebilir güç arzı sağlamak gayesiyle şebeke yenileme faaliyetlerine öncelik veriyor. YEDAŞ, 2025 yılında hizmet bölgesinde 230 yeni trafo kurulmasını ve bunun yanında alçak ve orta tansiyon düzeyinde bin 617 kilometrelik yeni şebeke tesisi yapılmasını planlıyor. Aydınlatma alanında ise bin 461 yeni direk yatırımı yapılmasını ve 50 bin armatür değiştirilmesini planlıyor. Tüm bu çalışmalar için hazırlıklarını tamamlayan YEDAŞ, olası aydınlatma arızalarının süratli ve eksiksiz giderilmesi için gerekli materyal tedarik süreçlerini güçlendirdi. Bunun yanında, 2025 yılında 5 vilayet genelinde toplam bin 51 kilometre havai alçak tansiyon şebekesi, bin 365 kilometre alçak tansiyon ve orta tansiyon havai şebekesi, 157 kilometre yeraltı alçak tansiyon şebekesi ve 95 kilometre yeraltı orta tansiyon şebekesi tesisi yapılmasını planlıyor. Planlanan çalışmalarla, olası arızalara müdahaleler daha aktif hale getirilecek ve kullanıcılara kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunulmaya devam edilecek.
Kırsaldan kente güçlü enerji altyapısı inşa ediliyor
Kurumun hizmet alanı içerisinde kırsal bölgelerin yoğunlukta olması, bu bölgelerdeki çalışmaların kıymetini artırıyor. Kuvvetli hava koşullarını göz önünde bulunduran YEDAŞ, bilhassa kış aylarında yaşanabilecek güç kesintilerini önlemek için şebeke altyapısına ve güç nakil sınırlarına tertipli olarak bakım çalışmaları ve yatırımlar yapıyor. Bölgedeki teknik kapasitesini tamamlayan güç çizgilerini yeniliyor. YEDAŞ, yaptığı yatırımlarla güç altyapısını güçlendirerek bölge halkının ömür kalitesini artırmayı hedefliyor.
Yatırım projeleri, hayata alınmadan evvel ayrıntılı planlama süreçlerinden geçiyor. Yatırım bütçesinin faal kullanımı için YEDAŞ’ta birçok departmanın yanı sıra, lokal idareler, kamu kurum ve kuruluşları bir ortaya gelerek yatırıma gereksinim duyulan bölgeleri belirliyor. Planlamalarda mevcut çizgilerin yanı sıra yeni yapılan çizgiler da göz önünde bulunduruluyor. Coğrafik Bilgi Sistemleri kullanılarak kısa ve uzun vadeli muhtaçlıklar tespit ediliyor, bölgesel önceliklendirmeler yapılıyor. Yeni güç nakil sınırlarının kapasitesi, bölgenin güç muhtaçlığını karşılayabilecek halde planlanıyor. Bu sayede yeni yerleşim yerlerinde de güç kalitesi ve sürdürülebilirliği ön planda tutuluyor.