Elektrikli ve hidrojenli 10 aracıyla TEMSA’dan sıfır emisyon seyahati

Elektrikli ve hidrojenli 10 aracıyla TEMSA’dan sıfır emisyon seyahati

İhlas Haber Ajansı
Yayın: 08.10.2023 04:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – TEMSA, 8'i elektrikli, 2'si hidrojenli olmak üzere geliştirdiği 10 farklı araçla sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor.

TEMSA'dan yapılan açıklamaya nazaran, TEMSA, sıfır emisyon konusundaki kararlılığını dünyanın en kıymetli ticari araç tertiplerinden Busworld Europe'ta gösterdi.

Belçika'nın başşehri Brüksel'de düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından otobüs üreticilerinin katıldığı tertipte, ticari araç bölümü paydaşlarıyla bir ortaya gelen TEMSA, sıfır emisyonlu 3 farklı modelini standında tanıttı.

Elektrikli kent içi otobüsü Avenue Electron'un yanı sıra, Avrupa'nın birinci elektrikli şehirlerarası otobüsü LD SB E'yi iştirakçilerle buluşturan TEMSA, birebir vakitte Avrupa'nın en kıymetli hidrojenli araç üreticilerinden CaetanoBus ile birlikte geliştireceği şehirlerarası hidrojenli otobüsünü de birinci sefer Busworld Europe'ta tanıttı.

– 1.000 kilometre menzilli şehirlerarası hidrojenli otobüs

Geçen ay içerisinde imzalanan Ortak Geliştirme Muahedesi ile çalışmalarına başlanan hidrojenli otobüs, CaetanoBus'ın kent içi otobüslerinde kullandığı Toyota hidrojen yakıt hücresi teknolojisini (Hydrogen fuel cell), TEMSA mühendislerinin elektrikli ve uzun yol otobüs deneyimiyle bir ortaya getirecek.

TEMSA HD platformu üzerine inşa edilecek teknolojiyle, kelam konusu otobüsün, farklı yol ve coğrafya şartlarına nazaran yaklaşık 1.000 kilometrelik menzili tek depoyla kat edebilmesi planlanıyor. 2025'te seri üretime geçmesi beklenen araç, tıpkı vakitte Türkiye’nin birinci kentler ortası hidrojenli otobüsü unvanının da sahibi olacak.

– “EPD dokümanına hak kazanan Türkiye'de birinci, dünyada ise altıncı üreticiyiz”

Açıklamada görüşlerine yer verilen TEMSA Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Kaan Doğancıoğlu, sürdürülebilirlik üzerine inşa ettikleri iş modelleriyle, faaliyette oldukları her coğrafyada sıfır emisyonlu ulaşıma öncülük ettiklerini vurgulayarak, “Bugün 8’i elektrikli, 2’si ise hidrojenli olmak üzere eser gamımızda yer alan 10 farklı araçla sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığımızı ortaya koyarken, CDP, SBTi, Küresel Compact ve Ecovadis üzere global platformlarla da uyum halinde, iş süreçlerimizi ve iş modellerimizi sürdürülebilirlik odağında daima olarak geliştiriyoruz.

Son olarak, bugün fuarda sergilediğimiz Avenue Electron otobüsümüz ile EPD (Environmental Product Declaration) evrakını almaya hak kazandık. Bu belgeyi bir otobüs aracılığıyla alan Türkiye'de birinci, dünyada ise altıncı üretici olmamız, bizlere farklı bir gurur veriyor.” sözlerini kullandı.

Sürdürülebilirliği bütüncül bir iş kültürü olarak gördüklerine dikkati çeken Doğancıoğlu, 2021'i baz yılı olarak aldıklarında, 2022 sonu prestijiyle, araç başı su tüketimlerini yüzde 19, Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarımızı ise yüzde 29 azalttıklarını aktardı.

Doğancıoğlu, TEMSA üretim tesisinde kullandıkları elektriğin yüzde 100'ünü yenilenebilir güçten sağladıklarını kaydetti.

– “1 ünitelik yatırım sonucunda, 14 ünitelik toplumsal yarar üretiyoruz”

Doğancıoğlu, TEMSA'nın, global iktisattaki tüm değişkenlere karşın, her yıl cirosunun yaklaşık yüzde 5'ini Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığını belirterek şunları kaydetti:

“İnovasyon konusundaki bu kararlılığımız sürdürülebilirlik amaçlarımıza ilerlerken bizlere büyük güç veriyor. Bu sayede bir yandan üretim süreçlerimizde verimliliği artırırken, bir yandan da TEMSA bünyesindeki sürdürülebilir iş modellerini çoğaltıyoruz. Bugün tüm AR-GE faaliyetlerimiz içerisinde, sürdürülebilirlik ile direkt irtibatlı çalışmaların oranı yüzde 50’nin üzerinde. Alışılmış sürdürülebilirlik konusunu yalnızca inovasyon ve verimlilik ekseninde değerlendirmiyoruz.

ESG’nin tüm ögelerini kapsayan bütüncül sürdürülebilirlik yol haritamız doğrultusunda, toplumsal faydayı gözeten öncü projeleri devreye alıyoruz. Sanat, spor ve edebiyat alanında hayata geçirdiğimiz örnek projelerle birlikte, TEMSA bugün, gerçekleştirdiği her 1 ünitelik yatırım sonucunda, 14 ünitelik toplumsal yarar üreten bir 'sosyal mobilite şirketi'ne dönüşmüş durumda.”

– “Dünya genelinde avro bazında yüzde 61'lik bir büyüme performansımız mevcut”

TEMSA'nın global pazarda da varlığını her geçen gün pekiştirdiğini vurgulayan Doğancıoğlu, 2023'te, öncelikli pazarları ortasında başı çeken Kuzey Amerika'da yüzde 30'luk bir büyüme performansı ortaya koyarken, buradaki pazar hisselerinin da yüzde 20'ye yaklaştığını söz etti.

Doğancıoğlu, “Avro bazında, EMEA bölgesinde yüzde 171; Batı Avrupa'da ise yüzde 77'lik büyüme sayıları yakaladık. Tüm dünya geneline baktığımızda da tekrar avro bazında yüzde 61'lik bir büyüme performansımız mevcut.

Bunları başarabilmemizdeki temel öge ise müşteri odaklı bütüncül bir anlayışla hareket etmemiz. Üretim süreçlerimizden pazarlamaya, satıştan satış sonrası hizmetlere kadar, müşterilerimize bedel katmayı temel unsur olarak görmemiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ankutsan Adana’da yeni fabrikasının üretim rekorunu kutladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 08:36
Paylaş:
A+ A-

ADANA (AA) – Oluklu mukavva sektöründe faaliyet gösteren Ankutsan, Adana'daki yeni fabrikası PM2'nin günlük 768 ton kağıt olarak gerçekleşen kendi üretim rekorunu kutladı.

Ankutsan'ın Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yıllık 300 bin ton kapasiteli yeni fabrikası, firmanın tam entegre bir yapıya ulaşma hedefinde önemli bir kilometre taşı oldu.

Hem operasyon hem de yazılım altyapıları açısından Ankutsan’ın genel üretim süreçleriyle yüzde 100 entegre çalışacak şekilde tasarlanan yeni fabrikada, hizmete girdiğinden bu yana günlük 768 ton olarak gerçekleşen kendi üretim rekoru kırıldı.

Ankutsan Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Kesgi, fabrikanın hizmete girmesi ve günlük üretim rekorunu kırması dolayısıyla fabrikanın inşasında emeği geçen tedarikçi ve çalışanlarla bir araya geldi.

Kesgi, burada yaptığı konuşmada, fabrikanın 3 yıl önce kendilerinin bir hayali olduğunu söyledi.

Bu hayali nasıl gerçekleştireceklerine dair firma olarak kendi içlerinde fikir alışverişleri yapmalarının ardından uygun makine bularak fabrikayı kurmaya başladıklarını anlatan Kesgi, büyük zorluklara rağmen bu zorlu işin altından kalktıklarını belirtti.

Şu an fabrikanın günlük 768 tonla rekor kırdığını ifade eden Kesgi, “Bu fabrika aslında her şeyin ilkinin yaşandığı, her şeyin ilkini yaptığımız, bizi de gururlandıran çok müthiş bir fabrika oldu. İnşallah hedefimiz günlük 1000 tonu yapacağız. Yıllık 250-300 bin ton gibi bir hedefimiz var.” dedi.

Kesgi, Adana’daki tesislerinin birçok tedarikçisinin yine kentten olduğuna dikkati çekti.

Konuşmasının ardından Kesgi, katılımcılara emeklerinden dolayı plaket verdi.

– Yeni fabrika PM2

Ankutsan'ın yeni fabrikası PM2, tükettiği ham maddenin tamamını üretebilme vizyonunun bir parçası olarak hayata geçirildi.

Geri dönüşümü merkezine alan ve yeni teknolojilerle donatılan fabrika, su ve elektrik tüketimini minimize edecek sistemlerle donatıldı. Ayrıca, çatı güneş enerji sistemi ve buhar türbini gibi yenilikçi enerji çözümleriyle kendi enerjisini üretme kapasitesine sahip.