Emniyet Uyarılarını Sürdürüyor

Emniyet Uyarılarını Sürdürüyor

Yayın: 24.02.2016 10:30
Paylaş:
A+ A-

Son aylarda gerek Türkiye geneli ve gerekse İlimizde meydana gelen telefon dolandırıcılığının yaygınlaşması üzerine, insanları bu kumpasa düşüren dolandırıcıların yöntemleri teker teker açıklandı.

Konu ile ilgili Karabük İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri birçok alanda uyarılarını sürdürürken,eğitici çalışmalarını da devam ettiriyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, telefon dolandırıcılığı olaylarında dolandırıcıların kullandığı yöntemleri kamuoyu ile paylaştı.

İşte o yöntemler:

– Telekonferans yöntemi,
– hakim-savcıyım diyerek operasyon yalanı,
– banka hesabınız terör örgütü tarafından boşaltılacak banka hesabınız terör örgütü tarafından boşaltılacak,
– kuyumcu soygun yerinde kimliğiniz bulundu,
– suç örgütü sim kartınızı kopyaladı yalanı,
– ikna edici ses tonuyla konuşma
– telsiz sesi kullanma.

TELEKONFERANS KURDURUYORLAR

‘Telekonferans yöntemi’ hakkında bilgi veren Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı,şu açıklamada bulundu: “Dolandırıcılar iki ekip halinde iş bölümü yaparak çalışmaktadırlar. Önce mağdurun ev telefonu aranır, kendilerini polis, asker ve Cumhuriyet savcısı olarak tanıtarak belirtilen yöntemlerin birisi ile para isterler, bu sırada bayandan eşinin adı soyadı ve ne iş yaptığını sorarlar ve telefon numarasını isterler.

İkinci gurup eşinden almış olduğu numara ile müştekiyi arayarak aynı yöntem ile para isterler, ikna etmek için de kendilerinin evinde olduklarını ve eşi ile görüştürebileceklerini beyan ederler. Telekonferans sistemi ile eşler ve dolandırıcı aynı anda birbirleri ile konuşurlar. Mağdur vatandaş bu konuşmalardan sonra evde polislerin olduğuna ikna olunca kendisini arayan dolandırıcılara istenilen parayı vermiş oldukları hesaba yatırmaktadır.”

TELSİZ EFEKTİ İLE İKNA, SONRA “TELEFONU ASLA KAPATMA” YÖNTEMİ

Dolandırıcın kendisini hakim, savcı, polis olarak tanıtıp operasyon yaptıklarını, teröristleri yakalamalarının an meselesi olduğunu belirterek, telefonla görüştüğü şahsın yakının kimlik bilgilerinin kullanıldığını söylediğine dikkat çekilen açıklamada şu uyarılara yer verildi: “Kimliği kullanılan şahsın hayatının tehlikede olduğunu söyledikten sonra kendilerine yardımcı olunmasını istedikleri, hesaplar arasında işlem yapılması için para yatırılmasını isterler. Vatandaşların yatırdığı paranın kendisine iade edileceğini söylemektedirler. Dolandırıcıların mağduru olmamak için kendisini polis, asker gibi kamu görevlisi olarak tanıtarak, ‘Sakın telefonunuzu kapatmayın, bu operasyon gizli sakın kimselere bahsetmeyin’ gibi sözlerle sizden para gönderilmesini isteyen şahıslara itibar etmeyiniz. Dolandırıcı vatandaşımızı arayarak, telefonunda kullandığı sim kartın teknolojik yöntemler kullanılarak organize bir suç örgütü tarafından kopyalandığını ve bu kopya sim kart kullanılarak maliyeti yüksek meblağlara varan telefon görüşmeleri yapıldığını söyler. Olayı gerçekleştirecek olan dolandırıcı şahıs, vatandaşımızı telefon ile arayarak, ikna edici bir ses tonuyla yavas ve tane tane konuşur. Genellikle arka planda telsiz sesi duyulur, konuşmaları dinlemeye başlayan mağdur ikna olmaya baslar. Dolandırıcı aradığı şahsın konuşmalara ikna olduğunu anladığı andan itibaren irtibatın kesilmemesi ve başka yeri aramaması için sürekli olarak telefonun açık tutmasını sağlar.”

KARABÜK İLİNDE DE ARTTI

Diğer yandan son günlerde Türkiye genelinde artan telefon dolandırıcılığı olayları Karabük ilinde de arttı.Bu konuda Karabük Emniyet Müdürlüğü ekipleri bir taraftan bu dolandırıcılara yönelik çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan da vatandaşlara yönelik eğitici çalışmalarını sürdürüyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tarihi Tuzhisar Kilisesi Satışa Çıkarıldı 16 Milyon Lira

Yayın: 29.03.2024 11:39
Paylaş:
A+ A-

Sivas’ın Hafik ilçesinde bulunan ve 19’uncu yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay tarafından 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Kilise, bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan ve bir diğer ismi Surp Garabet olan bir yapıdır.

Kilise, Göydün köyünde yer almakta ve 1’inci Dünya Savaşı’nda başta ABD ve Rusya olmak üzere çeşitli ülkelere göç eden Hristiyanlar tarafından kullanılmıştır. Kilise, uzun yıllar boyunca atıl kalmış ve 2012 yılında 1’inci Grup Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmiştir.

Kesme taşlarla yapılan kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde ‘haç’ işaretinin işlendiği taşlar bulunmaktadır. Kilise, emlak danışmanı Vahap Yıldız’a verilerek 16 milyon TL’ye satışa çıkarıldı ve girişine satılık yazısı asıldı.

Emlak danışmanı Vahap Yıldız, kilisenin satış süreciyle ilgili olarak, “Kilisemiz 19’uncu yüzyılda yapıldığını tahmin etmekteyiz. Burada önceden 3 bine yakın Ermeni yaşıyormuş. 1’inci Dünya Savaşı sonrasında buradaki Ermeniler başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelere göç etmişler. Kilise de o günden bu güne kadar atıl bir şekilde kalmış. Burayı satışa çıkardık” dedi.

Yıldız, kilise için 16 milyon liralık bedel belirlediklerini belirtti ve “Bugün itibariyle çekimleri yapıldı ve ilana koyuldu. Burası baya bir kilise olarak kullanılmış. Burası daha sonra da samanlık olarak kullanılmış. İlanımızın ardından yeni sahibine hayırlı olsun diyoruz. Sivas medeniyetler şehridir. İnşallah burayı artık yakışan birine vereceğiz” ifadelerini kullandı.